Wedstrijdroeien

Eerstejaars

Na de eerste halen gedurende de afroeiperiode in september (of de lente-introductieperiode) kun je kiezen voor de wedstrijdselectie. Alle selectanten trainen samen zodat men een indruk kan krijgen van elkaar en het wedstrijdroeien. In deze periode bekijken de coaches goed wie de boot het hardste door het water laat snijden en aan de hand daarvan formeren zij de snelste achten. Er worden drie types eerstejaarsachten onderscheiden, te weten eerstejaars dames, licht en zwaar. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst ook een eerstejaars lichte damesdubbelvier geformeerd. Eerstejaarswedstrijdploegen worden begeleid door drie tot vier coaches die de ploeg zes tot zeven keer per week laten trainen. Het roeiseizoen loopt van maart tot aan juli en tijdens dit roeiseizoen wordt door alle eerstejaarsploegen uit het hele land gestreden om de winst van het eerstejaarsklassement. 

Ouderejaars

Na het eerste jaar begint een roeicarrière pas echt. Het mooie aan roeien is dat je binnen zeer korte tijd de Nederlandse of zelfs internationale top kunt behalen zonder in je jeugd te hebben geroeid. Er zijn verschillende boottypes om je verder in te ontwikkelen; een vier, een twee of in een skiff. Ook kun je in aanmerking komen voor projecten als Minerva of het FISU (studenten) WK en kun je op trainingskamp gaan in Sevilla.

Toproeien

Talenten blijven nooit onopgemerkt bij de vereniging en derhalve ook niet bij de roeibond. Binnen een aantal jaren is het mogelijk op het WK of de Olympische Spelen te starten. Triton werkt hard om de randvoorwaarden te scheppen waarbinnen het als roeier mogelijk wordt de top te halen. Zo is er het RTC Midden Nederland, waar de subtoproeiers van Triton en Orca worden klaargestoomd voor roeien bij de bond. Sprekende verhalen zijn onder andere die van Kaj Hendriks en Roline Repelaer van Driel. Eerstgenoemde haalde in zijn tweede jaar al zilver op het FISU WK en gaf zijn carrière in 2013 een gouden randje door het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea te winnen. Roline begon in 2004 op Triton en was reeds in 2008 goed voor zilver op de Olympische Spelen. Naast vele andere medailles won zij in de acht brons op het WK in 2011 en de Olympische Spelen in Londen in 2012. Anne Schellekens liet zien dat dit ook als stuur mogelijk is. Zij stuurde de acht met Roline in 2012 naar de derde plek op de Olympische Spelen.