Zwemmers op Merwedekanaal

Het Merwedekanaal waarop wij roeien is niet bestemd als zwemwater. Bij wet is zwemmen hier zelfs verboden (Artikel 8.08 van het binnenvaartpolitiereglement). De boete die op een overtreding staat is €140,-. Toch zijn veel mensen hier niet van op de hoogte, wat ervoor zorgt dat het bij temperaturen zoals vandaag stikt van de zwemmers op het kanaal. En dit kan tot erg gevaarlijke situaties leiden.

De eigenaar en beheerder van het kanaal is Rijkswaterstaat. Zij zijn via de mobiele verkeersleiders dan ook verantwoordelijk voor de handhaving van het binnenvaart politiereglement. Edoch, heeft één van u hen wel eens zien controleren? Nee dus. En dit is een erg kwalijke zaak.

Ik wil u dan ook allen aanmoedigen om bij overtredingen melding te doen bij Rijkswaterstaat. Alleen op die manier zien zij de ernst en omvang van de situatie in en zullen zij ook daadwerkelijk iets gaan doen. Dit kan via 088 – 797 11 11 (regio Utrecht), en anders via het landelijke meldingssysteem 0800-8002.

Verder wil ik u vragen om bij weersomstandigheden zoals deze extra voorzichtig te zijn op het kanaal en goed uit te kijken voor zwemmers. Wanneer u een zwemmer aantreft, probeer deze dan op een vriendelijke manier uit te leggen dat het niet is toegestaan om hier te zwemmen.