Foto: Triton FotoCie / Bastiaan Nieuwenhuis

Nabeschouwing Winterwedstrijden

Zaterdag en zondag 17 en 18 februari vonden op de Schie in Delft de Winterwedstrijden plaats. Deze wedstrijd over 5 kilometer vormt de aftrap van het nationale roeiseizoen en is voor de eerstejaars ploegen hun eerste roeiwedstrijd, waar direct punten kunnen worden verdiend voor het eerstejaarsklassement. Een spannend weekend dus!

Het weekend begon met een kleine tegenslag: doordat er ijs op de Schie lag, werd het eerste blok uitgesteld en moesten de ploegen die in alle vroegte naar Delft waren gekomen drie uur wachten tot zij echt van start konden. Het blok werd afgetrapt door vier eerstejaars ploegen. Eerstejaars Licht had de smaak goed te pakken en roeide in 17:25,8 naar een verdienstelijke gedeelde zevende plaats. Hiermee hebben zij de eerste drie punten voor het eerstejaarsklassement binnen weten te halen! Hierna was het de beurt aan de 8+ van Eerstejaars Damesch. Zij zetten en tijd van 19:01,2 op de klokken. Dit was goed voor een 8e plek, waarmee zij twee punten voor het klassement mee terug naar Utrecht nemen. Ook de 4+ van Eerstejaars Damesch wist met een 5e plek punten binnen te slepen. Voor de 4* van Eerstejaars Lichte Damesch was de eerste wedstrijd helaas minder succesvol, zij gingen met lege handen naar huis. De Gevorderden 4+ van middengroep Damesch zette een prima tijd van 20:22,9 neer en behaalde hiermee de vierde plek. Lichte skiffeuze Anna Verkuil moest helaas wegens een blessure haar race onderbreken en Nienke van Hoogenhuyze moest wegens een tekort aan inschrijvingen op het hoogste niveau in een lager veld starten en deed daarom niet mee voor de winst.

Eerstejaars Licht. Foto: Triton FotoCie / Bastiaan Nieuwenhuis

In het tweede blok van de zaterdag werd het spits afgebeten door Eerstejaars Zwaar. Helaas kampten zij met twee zieken waardoor er op het laatste moment met een invaller gestart moest worden. Deze last-minute wisselingen hadden hun weerslag op het roeien van de mannen waardoor zij genoegen moesten nemen met een 12e plek. De lichte skiffeurs Ben van Brussel en Melle le Fevre startten in het Lichte Gevorderden veld en wisten hier een mooie tweede plek (Ben) en een 6e plaats (Melle) te behalen. Zware skiffeur Piet Jonker en lichte skiffeur Victor de Vos roeiden maakten op deze vijf kilometer lange wedstrijd hun debuut in de skiff en deden dit niet onverdienstelijk!

Vanwege de voorspelde nachtvorst werd de wedstrijd zondag bij verlaat. Helaas bleek dit niet genoeg en was de organisatie genoodzaakt het eerste blok in te korten van vijf naar drie kilometer. Gelukkig lieten de Lichte Beginnelingen 4+ met Malte Stuhlmacher, Maarten Lanooy, Daan van Rijn, Luuk van den Boomen en stuurvrouwe Heleen Gierveld zich hierdoor niet van de wijs brengen en roeide met 10:49,3 naar de winst in hun veld! Gefeliciteerd mannen! Middengroep Lichte Damesch legde twee dubbel-tweeën op het water. De combinatie met Fieke Verhaaf en Inez den Hond kwam helaas net tekort voor de winst en moest met een ook mooie tweede plek genoegen nemen. Merel Kraak en Willemijn Winters behaalden een ook niet onverdienstelijke 6e plaats. De pas recent geformeerde G2- van Jeroen Haesenbos en Wessel Boosman liet mooie halen zien maar miste nog wat trainingsuren samen (11e plek).

Middengroep Licht op weg naar de winst. Foto: Ellen de Monchy (https://www.facebook.com/demonchyphotography/?rc=p)

In het laatste blok op zondag waren het dit keer de zware beginnelingen die in de 4+ winst wisten te behalen. Pieter van Veen, Eli Brouwer (Viking), Daan van Herwaarden, Casper van Luyken en wederom stuur Heleen Gierveld, vaarden een ontzettend goede race en wisten hiermee ook blik binnen te slepen. Ontzettend goed gedaan, mannen! De dag werd afgesloten in de Dames Gevorderden 2- waarin maar liefst drie boten van Triton meededen (Eline van Marle/Eva Simkens, Rianne Prins/Lis Verouden en Sophie Harleman/Sabien van Vliet). De vorig jaar erg succesvolle combinatie van Eva en Eline mocht zich hier meten met nieuwe concurrentie. Zij bleken erg aan elkaar gewaagd: de dames eindigden op 0,3 seconde afstand van de nummer twee op een mooie derde plek.

Al met al een spannend weekend, met mooie resultaten, maar ook genoeg ruimte voor verbetering. Hoewel er veel ijs voorspeld is, kan de wedstrijdsectie tijdens twee trainingweekenden op de Amstel hopelijk wel roeien om zo stappen te zetten richting de volgende wedstrijd: de Heineken Roeivierkamp op 10 en 11 maart te Amsterdam.

Triton FotoCie / Bastiaan Nieuwenhuis