Erik Hartsuiker overleden

Onlangs stierf Erik Hartsuiker. Hij werd 78 jaar. In “het tijdperk Rouwé-Hartsuiker” bemande Hartsuiker met Herman Rouwé en stuurman Jan Just Bos de twee met stuurman die in 1964 brons won bij de Olympische Spelen van Tokio.

Hartsuiker maakte deel uit van de laatste Oude Vier van Triton die de Varsity won. Ondanks zijn mondiale medaille was Hartsuiker dolblij met de overwinning in het hoofdnummer van de Varsity. Daarover zei hij in Het Parool van 13 mei 1967:

“Het zat Herman en mij enorm dwars dat we die Varsity nooit hadden gewonnen. Dat brons in Tokio was heerlijk, onze goede klasseringen als twee bij de wereld- en Europese kampioenschappen gaven voldoening. Maar als student-roeier heeft die Varsity toch een heel aparte betekenis voor je. ’t Is een rotwedstrijd. Maar het is nog veel rotter te moeten zeggen: “ik heb hem nooit kunnen winnen”.”

Erik Hartsuiker vertegenwoordigde Triton in de vier met stuurman op de Spelen in Mexico in 1968. Na zijn roeicarrière was hij nog lang actief als voorzitter in het bestuur van Oud-Triton.
Met zijn overlijden heeft de U.S.R. “Triton” een bijzonder persoon verloren.

Afgebeeld: Hartsuiker (boeg) en Rouwé (slag) in de twee met stuurman Bos.