Over wedstrijdroeien
De wedstrijdsectie is de sectie op Triton waarin de roeiers uitkomen op nationale en internationale wedstrijden. Roeien in deze vorm is topsport, een krachtmeting op het water, waarbij je jezelf continu verbetert en het beste uit jezelf haalt. Wil je onder professionele begeleiding op topniveau roeien? Dan is wedstrijdroeien wat voor jou! Na de sportieve periode worden de beste eerstejaars achten geselecteerd voor zware heren, lichte heren en dames. Voor de lichte dames wordt een dubbelvier geselecteerd. Samen met je ploeg train je tot wel zeven keer per week in het beste materiaal. Je wordt gecoacht door een ervaren coachkader en een profcoach. Voor vragen over wedstrijdroeien kunt u terecht bij onze Commissaris Werkende Leeden I via cwl1@usrtriton.nl.
EERSTEJAARS
Na de eerste halen gedurende de afroeiperiode in september (of de lente-introductieperiode) kun je kiezen voor de wedstrijdselectie. Alle selectanten trainen samen zodat men een indruk kan krijgen van elkaar en het wedstrijdroeien. In deze periode bekijken de coaches goed wie de boot het hardste door het water laat snijden en aan de hand daarvan formeren zij de snelste achten. Er worden drie types eerstejaarsachten onderscheiden, te weten eerstejaars dames, licht en zwaar. Daarnaast wordt er sinds enkele jaren ook een eerstejaars lichte dames dubbelvier geformeerd. Eerstejaarswedstrijdploegen worden begeleid door drie tot vier coaches die de ploeg zes tot zeven keer per week laten trainen. Het roeiseizoen loopt van maart tot aan juli en tijdens dit roeiseizoen wordt door alle eerstejaarsploegen uit het hele land gestreden om de winst van het eerstejaarsklassement.
OUDEREJAARS
Na het eerste jaar begint een roeicarrière pas echt. Het mooie aan roeien is dat je binnen zeer korte tijd de Nederlandse of zelfs internationale top kunt behalen zonder in je jeugd te hebben geroeid. Er zijn verschillende boottypes om je verder in te ontwikkelen; een vier, een twee of in een skiff. Ook kun je in aanmerking komen voor projecten als Minerva of het FISU (studenten) WK en kun je op trainingskamp gaan in Sevilla.
TOPROEIEN
Talenten blijven nooit onopgemerkt bij de vereniging en derhalve ook niet bij de roeibond. Binnen een aantal jaren is het mogelijk op het WK of de Olympische Spelen te starten. Triton werkt hard om de randvoorwaarden te scheppen waarbinnen het als roeier mogelijk wordt de top te halen. Zo is er het RTC Midden Nederland, waar de subtoproeiers van Triton en Orca worden klaargestoomd voor roeien bij de bond. Sprekende verhalen zijn onder andere die van Kaj Hendriks en Roline Repelaer van Driel. Eerstgenoemde haalde in zijn tweede jaar al zilver op het FISU WK en gaf zijn carrière in 2013 een gouden randje door het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea te winnen. Roline begon in 2004 op Triton en was reeds in 2008 goed voor zilver op de Olympische Spelen. Naast vele andere medailles won zij in de acht brons op het WK in 2011 en de Olympische Spelen in Londen in 2012. Anne Schellekens liet zien dat dit ook als stuur mogelijk is. Zij stuurde de acht met Roline in 2012 naar de derde plek op de Olympische Spelen. In 2016 hebben maar liefst drie Tritonezen deelgenomen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Harold Langen roeide in de mannen vier-zonder, Monica Lanz in de Vrouwenacht en Kaj Hendriks in de Hollandacht. Alle drie de Tritonezen wisten de Olympische finale te behalen. Kaj Hendriks wist met de Hollandacht de derde plaats te bemachtigen en dus een bronzen medaille binnen te slepen. Een ongeloofelijk goede prestatie! Dit is de vijfde Olympische medaille voor Triton in haar 136-jarige geschiedenis. Harold Langen werd met de mannen vier-zonder verdienstelijk vijfde. Monica Lanz werd met de Vrouwenacht zesde na een spannende race waarbij ze moedig gevaren hebben en tot de 1000 meter op een tweede positie in het veld lagen.