Jacob van de Kerkhof Europees Kampioen indoor roeien!

Zaterdag 9 december vond het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien plaats. Deze jaarlijkse ergometerwedstrijd geldt vaak als belangrijk moment voor (sub) toppers om zich te bewijzen, maar is ook het toneel waar de aankomend eerstejaars wedstrijdroeiers zich voor het eerst met hun concurrentie kunnen meten. Dit jaar was de wedstrijd niet alleen het Nederlands, maar ook het Europees kampioenschap indoor roeien. Met twee overwinningen waaronder een Europese titel en podiumplaatsen voor twee eerstejaarsploegen, was het een mooie dag voor Triton! Namens Triton gingen maar liefst 90 roeiers de uitdaging met zichzelf aan op de roeimachine door zo snel mogelijk 2000 meter af te leggen. Het spits werd afgebeten door de Lichte Dames Gevorderden, waarbij Triton direct succes boekte: Claire Walchenbach wist in een spannende race met een mooie tijd van 07:25,1 de winst binnen te slepen! Hierna was het de beurt aan onze andere middengroep- en ouderejaars roeiers in de LG, DG en G velden. Zij wisten geen winst te boeken, maar lieten wel mooie races zien. In de SB-velden, het hoogste niveau voor roeiers onder 23 jaar, was het Jakub Grabmüller die bij de zware mannen in een goede tijd van 06:10,0 en een 9e plek de hoogste notering voor Triton neerzette.

Claire Walchenbach na haar overwinning. Foto: De Monchy Sports Photograpy

De ochtend werd afgesloten door de hoofdvelden van de individuele nummers: de Elite velden. De winnaars van deze velden mogen zich dit jaar Europees kampioen noemen. Bij de vrouwen was het Willeke Vossen die de donkerblauwe eer verdedigde. In een ontzettend strakke race ergometerde zij naar 06:52,4, waarmee ze weliswaar niet de winst pakte, maar wel een mooie achtste plek veroverde tussen gevestigde ergometer-namen en bovenal een hele mooie tijd trapte. Hierna was het de beurt aan Bas Thijssen en Jacob van de Kerkhof in het senioren mannen veld, een van de absolute hoofdnummers van de dag. Tussen een brede Tsjech en een Proteeer ging Jacob de strijd aan om de winst in dit veld. Lange tijd lag Jacob op een derde plek, maar in de laatste 500 meter wist hij de koppositie te pakken en in een spannende eindstrijd de winst binnen te slepen. Hij kroonde zichzelf hiermee niet alleen Nederlands, maar ook Europees kampioen indoor roeien. Een fantastische prestatie! Ook Bas zette met een tijd van 6:05,4 en een vijfde plek in dit veld een mooie race neer.

Eerstejaars ploegen

Na de hoofdnummers van de individuele velden was het tijd voor de eerstejaarsploegen. Zij ergometeren in een vier of een acht allemaal gemiddeld 2000 meter waarbij hun gezamenlijke tijd telt. De spanning van deze eerste race voor de kersverse wedstrijdroeiers wordt verhoogd door de kolkende sporthal vol enthousiast publiek en het altijd zoo geweeschte ‘Eye of the Tiger’ dat bij opkomst wordt gedraaid. Hoewel ergometers zinken en de winnaar van de NKIR lang niet altijd in de boot ook vooraan vaart, wordt deze wedstrijd vaak toch als een belangrijke eerste krachtmeting voor het seizoen gezien. De vier van de EJD-selectie ging hard van start. Ondanks dat ze hierdoor wat terrein moesten inleveren aan het einde van de race, eindigden ze op een vierde plek in het veld. Deze dames werden gevolgd door de vier van de Lichte Dames. In een ontzettend spannende race eindigden zij met een tijd van 07:51,7 als tweede. Weliswaar net geen winst in het veld, wel een hele knappe prestatie en de dames hebben hiermee laten zien in ieder geval over een hoop kracht te beschikken om het seizoen mee van start te gaan. Hierna was het de beurt aan Eerstejaars Licht. Zij hebben tijdens hun trainingen laten zien behoorlijk sterk te zijn en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. De jongens gingen hierdoor hard van start en roeiden de gehele race mee in de top van het veld en lagen zelfs lange tijd op de eerste plek. Helaas bleek 2000 meter net iets te lang en moesten zij in de laatste 100 meter Laga en Gyas langs zich laten komen. Ze behaalden hiermee op 0,8 seconde van winnaar Laga de derde plek, een ontzettend mooie prestatie. Bovendien is hun tijd van 06:49,0 een nieuw Triton LEJ8+ record! De Eerstejaars Dames acht ging net als hun ploeggenoten in de vier gingen ook zij hard van start en bleek hun adem net te kort. Het slotstuk van de dag waren de eerstejaars zware achten. De acht mannen van Triton voeren een strakke race en eindigden met een nette tijd van 06:34,9 op een achtste plek in het bijzonder sterke veld. Bekijk hier alle uitslagen.

Competitie ploegen

De competitieploegen hebben zichzelf dit jaar bewezen in het eerstejaarsveld, waar zij gezamenlijk 2000 meter wegtrapten in plaats van de reguliere 1000 meter. Een flinke verandering. Het spits werd afgebeten door de Club dames en de TopC4+ dames in het Dej4-veld. De Club dames hadden een hele vlotte start. Deze energie-uitbarsting kostte iets meer energie dan beraamd, maar aan het einde van de race herpakten de dames zich goed met een mooie eindsprint. Met een gemiddelde tijd 07:57,7 minuten eindigden zij als achtste in het eerstejaarsveld. Ook de TopC4+ dames startten in dat veld en ook zij hadden een mooie eindsprint. Met een tijd van 07:59,0 minuten kwamen zij twee plaatsen achter de Club dames over de finish.

Later die middag waren de heren aan de beurt. De heren van de TopC4+ lagen in het Ej4-veld en kwamen na 07:06,6 over de finish, net achter de Triton/Argo combinatie van Eerstejaars Zwaar. De Club heren startten in het Ej8 veld, een zwaar veld. De heren hadden trapten mooi samen weg en hebben de andere Club-boten in dat veld verslagen. Met een tijd van 06:59,6 minuten waren zij tevreden met het eindresultaat.

De Club heren samen achterin. Foto: De Monchy Sports Photograpy.