Tritonploegen in actie op de Henley Womens Regatta

Afgelopen weekend zijn de Damesch en Lichte Damesch van Triton afgereisd naar het Verenigd Koninkrijk. De Henley Women’s Regatta wordt gehouden in Henley-on-Thames, een pittoresk stadje in het zuiden van Engeland, dat wereldwijd bekend staat om zijn prestigieuze roeiwedstrijden. De race zelf vindt plaats op de beroemde Henley Royal Regatta Course, een prachtige baan langs de rivier de Theems, die een afstand van 1500 meter beslaat. Wat deze regatta zo bijzonder maakt, is niet alleen de locatie maar ook het knock-out format, waarbij ploegen in een-op-een races tegen elkaar strijden. Verlies je een race, dan lig je eruit en ben je ook gelijk klaar. Dit maakt het een spannende race voor zowel de toeschouwers als de roeiers. 

Drie ploegen kwamen in actie op de Henley-on-Thames afgelopen weekend. Allereerst de Damesch dubbeltwee met aan boord Nomi van Dijk en Hannah Koopman. Op vrijdag verroeiden zij als eerste de Time-Trial. Deze bepaalt of je als ploeg in actie komt op de wedstrijden later in het weekend en dus of je mee mag doen in de strijd om de Trophy. Per veld wat verroeid wordt is namelijk een Trophy te winnen. Voor de dubbeltwee ging de strijd om de The Rosie Mayglothling Trophy. Bij de Time-Trial behaalden de twee Damesch hun startplek. In de 8e finale ging de strijd tegen De Montfort University. Helaas bleek deze ploeg te sterk, daarmee hield het avontuur op vrijdagmiddag al op voor deze Damesch.

Nomi en Hannah in de dubbeltwee. Door: @a_blind_photographer

Naast de Damesch dubbel kwam ook de Damesch 8+ in actie in de Colgan Foundation Cup. Aan boord van deze boot: Anna Hin, Merijn Hilhorst, Lauren van Rijswijck, Julia Lenselink, Josefien Boogert, Julia van Leeuwen, Lotta Tavernier, Nina Burgering en stuurvrouwe Anna Mayer. Zij roeiden op de vrijdagochtend ook strak door de Time-Trial, waarna de 8e finale volgde. Hier waren zij een stuk sneller dan de ploeg van University of Rhode Island uit de VS. Dat betekende de kwartfinale. Deze volgde echter pas op zondagochtend. Hier volgde uit het promotieschema dat zij in actie moesten komen tegen de ploeg van Boston University. De tweede tegenstander uit de VS. Een spannende race volgde waarin de Damesch een flinke versnelling wisten te maken richting het einde van de race. Hier legden zij de punt voor de tegenstander en met een gat van twee seconden gingen zij er ook hier met de eerste plek vandoor. Daarmee plaatsten zij zichzelf voor de halve finale. De halve finale werd verroeid tegen een ploeg uit de hoofdstad van Schotland: Edinburgh. De schotse ploeg wist vanuit de start de boegbal voor de Triton Damesch te leggen, maar net zoals de race eerder die dag volgde een terugslag. Helaas net te laat, maar wel met als resultaat het behalen van de halve finale!

Damesch 8+ in de Colgan Foundation Cup. Door: @a_blind_photographer

 

De Lichte Damesch 4x nam deel aan “The Chairman’s Trophy”. Gudine Neijens, Anne-Sophie Serrarens en Ilse Koop zaten in de boot samen met een roeister van Skoll: Rina Engel. De ploeg kwam na een makkelijke Time-Trial terecht in de achtste finale. Daar roeiden ze tegen Warwick Boat Club en wisten met een sterke race de overwinning te behalen. Vervolgens namen ze het in de kwartfinale op tegen Bath University, waar ze wederom hun snelheid lieten zien. Met een gat van 11 seconden tot de tegenstand stroomden ze door naar de halve finale. Daar troffen ze de Nederlandse ploeg van Willem III. Met een uitstekende strategie en een goed tempo wisten ze ook deze uitdaging te overwinnen en plaatsten zij zich voor de finale. Met een nipte afstand tot de ploeg van Skadi waar zij tegen in actie kwamen wisten zij helaas de winst niet mee naar Utrecht te nemen. Daarmee toch een geweldige prestatie. 

Lichte Damesch 4x combinatie. Door: @a_blind_photographer

Kijk hier de race van de Lichte Damesch dubbelvier op zaterdag.