Foto: Mike Vlietstra

Varsity 135

Afgelopen zondag 8 april vond de Varsity plaats op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten. Deze prachtige wedstrijd vormt de aftrap van het twee-kilometerseizoen. Maandenlang is er door de Varsity Commissie hard gewerkt om op het lege terrein en het woelige kanaal waar normaal alleen grote vrachtschepen varen, de mooiste roeiwedstrijd van het jaar mogelijk te maken. De stralende zon en het bijzonder gladde water hielpen mee om het voor zowel roeiers als toeschouwers een mooie editie te maken.

Foto: Mike Vlietstra

Hoofdnummers
Hét hoogtepunt van de dag waren de twee Hoofdnummers: de Dames Vier en Oude Vier. Voor Triton was dit de eerste deelname aan de vorig jaar geïntroduceerde Dames Vier, waar de finale wordt verroeid over twee kilometer in de 4-. Names Triton namen Monica Lanz, Eline van Marle, Eva Simkens en Willemijn van Olderen plaats in onze sterkste damesboot. Ondanks er door een aantal tegenslagen in de samenstelling van de ploeg een minimale voorbereiding mogelijk was, lieten zij een sterke voorwedstrijd zien waarin ze tweede werden en daarmee een plek in de finale veilig stelden. Hier was het snel duidelijk dat Nereus oppermachtig naar de finish zou roeien en Triton niet in de buurt kon komen van de winst. Wel wisten de dames zich goed staande te houden tussen de rest van het veld, helaas moesten ze uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats. Desalniettemin een mooie prestatie en de dames blaakten van enthousiasme om volgend jaar nog sterker aan de start van dit nieuwe nummer te verschijnen!

De Dames Vier in actie. Foto: Jonathan Krijgsman

Oude Vier

De ploeg waar heel Triton reikhalzend naar uitkeek was natuurlijk de Oude Vier, bemand door Harold Langen, Kaj Hendriks, Jacob van de Kerkhof, Bas Thijssen en stuurvrouw Fiep Warmerdam. Na een ontzettend spannende race met een nipte tweede plaats op de Varsity vorig jaar, is de ploeg dit jaar nog harder gaan trainen om voor Triton de winst op het hoofdnummer binnen te slepen. Een strak plan met vele uren op de Loods én op externe trainingslocaties moesten dit jaar het verschil gaan maken. Met hun enthousiasme en discipline wist de ploeg de hele vereniging mee te slepen en maakten dat er gespannen maar met vertrouwen werd uitgekeken naar de titanenstrijd op 8 april.

In de voorwedstrijd nam de ploeg het op tegen de vier sterkste mannen van Thêta, Njord, Vidar en Argo. Al snel bleek Triton duidelijk de betere en werd de voorwedstrijd ogenschijnlijk gemakkelijk gewonnen. Grootste rivaal Nereus wist ook hun voorwedstrijd zonder problemen te winnen in een nipt langzamere tijd. Het beloofde dus een ontzettend spannende middag te worden. Om stipt 17:00 uur werd de finale, die over de bijzondere afstand van drie kilometer verroeid wordt, weggestart. Nereus schoot uit de startblokken en pakte in de eerste meters een kleine voorsprong, maar Triton wist snel aan te haken en het gat te verkleinen tot een half taftje overlap tussen de boten. De gehele race bleef het ontzettend spannend en wist Triton afwisselend wat afstand te winnen, waarna Nereus weer terugsloeg. Toen beide ploegen het toeschouwersterrein naderden, lag Triton nog steeds op een kleine achterstand. Onder luide aanmoediging van de massaal toegestroomde Tritonezen op de kant gaf de ploeg met een laatste krachtinspanning nog eenmaal alles wat ze konden geven. Helaas kon ook deze eindsprint het verschil niet maken. Met een verschil van 3,46 seconde eindigde Triton als tweede achter Nereus.

Hoewel het verdriet om de tweede plek groot was, zijn wij met heel Triton buitengewoon trots op de enorme inzet en vastberadenheid waarmee de dame, vier heren en hun twee coaches Coen Eggenkamp en Thijs Hingstman in de afgelopen maanden zo ontzettend hard gewerkt hebben voor hun doel. Helaas heeft dit niet geresulteerd in winst, maar hun inspanningen hebben wel geleid tot een fantastische race van ontzettend hoog niveau. We kijken uit naar volgend jaar!

Foto: Mike Vlietstra

Overwinningen
Hoewel menigeen deze dag aan weinig anders heeft kunnen denken dan de twee Hoofdnummers, lagen er nog veel meer Tritonezen op het water. De allereerste boot die het Amsterdam-Rijnkanaal onveilig maakte afgelopen zondag was de Dames Overnaadse Vier. En hoe onveilig! Met een tijd van 08:25,91 minuten roeiden zij zichzelf naar de eerste overwinning die dag.
De Heren Overnaadse Vier startte aan het einde van het ochtendblok en veroverden met 07:36,23 minuten een stevige vierde plaats. Het finaleblok na de scheepsvaartpauze werd afgetrapt door Jakub Grabmüller. Na oppermachtig zijn voorwedstrijd te hebben gewonnen, waren de verwachtingen voor de finale hooggespannen. Hoewel het lang spannend was tussen hem en de skiffeurs van Skoll en Nereus, wist Jakub door een ontzettend stabiele race zijn koppositie van begin tot einde vast te houden en sleepte hiermee de overwinning binnen! Een hele mooie prestatie! Een kwartier later was het de beurt aan de Jonge Vier met Pieter van Veen, Eli Brouwer, Daan van Herwaarden, Casper van Luyken en stuurvrouw Linda Goudvis. In een prachtige race kwamen zij oppermachtig en onder luide aanmoediging van de vele Tritonezen aan de kant als eerste over de streep en trokken hiermee niet alleen blik, maar raakten ook hun Beginneling-af! Een ontzettend bijzonder moment, gefeliciteerd mannen!

De B4+ na hun overwinning. Foto: Jonathan Ogilvie

Vervolgens was het de beurt aan de Lichte Dames Gevorderden 2x van Fieke Verhaaf en Inez den Hond. Na bijna de gehele race stuivertje te hebben gewisseld met Euros om de koppositie, kregen de dames in hun eindsprint vleugels en sleepten ook zij de welverdiende overwinning in de wacht. De laatste winst van de dag werd behaald in de Oude Twee (HE2+). Wessel Boosman en Jakub Grabmüller, gestuurd door Linda Goudvis, stapten met respectievelijk al één en twee wedstrijden in de benen in dit loodzware nummer. Met strakke halen wisten zij al voor de helft van de race een mooie voorsprong te nemen op hun tegenstand die zij niet meer uit handen gaven. Een prachtige overwinning waarmee Jakub maar liefst twee zilveren blikken op één dag wist binnen te halen en Wessel de overgangsstatus bereikte. Daarnaast zat aan de G4+ overwinning van Nereus met Thomas van Olderen ook nog een mooi donkerblauw randje.

Jakub legt aan bij het erevlot. Foto: Jonathan Ogilvie

Naast deze overwinningen is ook de mooie derde plek van Eerstejaars Lichte Dames een prachtige prestatie. Ook de acht en vier van Eerstejaars Dames behaalden de A-finale. Voor Eerstejaars Zwaar en Licht kwam de wedstrijd helaas iets te vroeg na een hoop blessure- en ziekteleed, maar ook zij hebben laten zien weer op de goede weg te zijn. De overige uitslagen zijn hier te vinden.

Deze mooie prestaties wisten aan deze dag met de bittere tweede plaats op het Hoofdnummer toch een positieve draai te geven. Hiermee kijken we terug op een al met al mooie dag, waar ook het stralende weer en de goede organisatie door de Varsity Commissie aan bijdroegen. Tot volgend jaar!