Foto: Erik Mus

Kaj Hendriks en Harold Langen Nederlands Kampioen!

Van vrijdag 20 april t/m zondag 22 april vond op de Bosbaan de Hollandia plaats. Tijdens deze door Triton en Njord georganiseerde wedstrijd vond ook de strijd om het Nederlands Kampioenschap in kleine nummers (2- en 1x) plaats. Hiermee was het voor alle ouderejaars een belangrijk moment om zich te laten zien. Daarnaast roeiden onze eerstejaars de eerste wedstrijd op een 2K-baan en voor de middengroepen de eerste wedstrijd voor het Development Klassement. Een spannend weekend dus!

Nederlands Kampioenschap

Aan het Nederlands Kampioenschap deden nagenoeg alle roeiers van de nationale equipe mee in door de bond geformeerde boten, maar streden ook een hoop opkomende talenten en subtoppers. Triton deed in vier velden mee om het Nederlands Kampioenschap, te weten de Lichte Dames skiff (Anna Verkuil, Linda van den Goor en Femke van de Vliet), de Lichte Heren skiff (Lay de Jong, Melle le Fevre, Ben van Brussel en Stijn Kanters), de Dames 2- (Eva Simkens/Eline van Marle en Monica Lanz) en de Heren 2- (Kaj Hendriks/Harold Langen en Bas Thijssen/Jacob van de Kerkhof). Zij startten op vrijdagavond met de time-trails om zich gedurende het weekend via de herkansingen, kwart en halve finales naar de finale toe te werken.

Femke van de Vliet en Anna Verkuil  wisten zich knap een weg naar de A-finale te roeien. In het ijzersterke veld met onder andere een Olympisch Kampioene en een zilveren WK medaille, konden zij niet meedoen om de winst. Wel roeiden beide dames een sterke race en mogen met een 5e en 6e plaats zeker tevreden zijn! In het Lichte Heren skiffveld wisten Lay de Jong en Ben van Brussel de B-finale te behalen, waar ook zij genoegen moesten nemen met een 5e en 6e plaats (resp 11e en 12e over het toernooi).

In de Dames Elite 2- was het aan Eva Simkens en Eline van Marle om zich te laten zien, evenals bondsroeister Monica Lanz in combinatie met Ellen Hogerwerf (Proteus). Eva en Eline wisten in hun halve finale geen vuist te maken tegen hun sterke tegenstanders en bereikten hiermee de B-finale. Hier lagen zij naast een aantal ploegen waar zij eerder in het toernooi achter waren gefinisht, een mooie kans dus om deze eerdere races goed te maken en te laten zien wat ze waard zijn. Dit deden zij met verve en in een spannend laatste deel van de race wisten zij als tweede over de finish te komen, waarmee ze een 8e plek overal behaalden! Een knappe prestatie! De bondscombi van Monica behaalde wel de A-finale. In deze eindstrijd ging het lange tijd gelijk op en in de ontzettend spannende en vooral woelige laatste meters wisten Monica en haar Proteus-partner als derde de eindstreep te halen. Brons dus op het NK, een hele mooie prestatie!

Een van de nummers waar menig roeiliefhebber naar uitkeek was de Zware Elite 2-. In dit nummer deden twee volledig donkerblauwe ploegen mee. Bondsroeiers Kaj Hendriks en Harold Langen waren als derde ploeg geplaatst, maar dongen zeker mee voor winst. De andere Tritonploeg bestond uit relatieve jongelingen Bas Thijssen en Jacob van de Kerkhof. Vorig jaar wisten zij in dezelfde samenstelling al knap een 3e plaats in de B-finale te behalen. Hoewel er nu meer toproeiers aanwezig waren, was de doelstelling uiteraard om dit jaar nog hoger te eindigen. Tijdens de sterk gevulde halve finale lagen zij lange tijd op de vierde positie, net te kort voor een plek in de A-finale. In de laatste meters wisten zij echter met een ijzersterke eindsprint alsnog een derde plek af te dwingen en behaalden hiermee de A-finale. In deze finale lagen ook Kaj en Harold, waarmee de slotstrijd voor dit Nederlands Kampioenschap voor 1/3e gevuld was met Triton-roeiers. Het beloofde dus een spannende race te worden en dit werd meer dan waargemaakt! Bas en Jacob haakten knap aan bij hun sterke tegenstanders en wisten wederom het verschil te maken in het laatste deel van de race. Hiermee haalden ze een ontzettend mooie vierde plek, voor een van de bondsploegen. Een hele knappe prestatie! Voor Kaj en Harold lag de doelstelling op winst. Uit de start gingen de ploegen redelijk gelijk op, maar het Triton-duo wist al snel op te stomen naar de eerste plaats. Hier hielden zij de tegenstand op een stabiele afstand en kwamen als eerste over de finish. Hiermee werden zij dus Nederlands Kampioen! Een fantastische en bijzondere prestatie voor deze volledige Triton-ploeg!

Naast deze NK nummers kwamen ook een hoop andere Tritonezen in actie. Eerstejaars Licht racete dit weekend voor het eerst in de 4+, en hoe! Op zaterdag startten zij in het Zware Eerstejaars veld waar zij wisten te blikken! Een hele knappe prestatie, ontzettend goed gedaan! Daarnaast was er op zondag ook een mooi blik voor de DG2- van Rianne Prins en Lis Verouden. Het weekend werd afgesloten door de Oude Acht. Ondanks de afwezige voorbereiding en vele races die de ploegleden al in de benen hadden, gingen de acht mannen en stuurvrouw Fiep Warmerdam met veel strijdlust het water op. Zij wisten hier helaas geen vuist te maken tegen de sterke en snel startende acht van Skøll. Wel lieten ze de rest van het veld achter zich en eindigden hiermee op de tweede plaats. Een mooi resultaat dat smaakt naar meer! We kijken dan ook uit naar de Damen Raceroei Regatta op 5 en 6 mei op de Willem-Alexanderbaan waar wederom veel Tritonezen in actie zullen komen.

Bekijk hier alle uitslagen en het item van de NOS over het NK.