Winst op de World Cup I en ZRB

Afgelopen weekend werd er door onze roeiers in uiteenlopende winstreken geroeid: de wedstrijdsectie reisde af naar Tilburg voor de ZRB, maar liefst vijf van onze roeiers mochten in Belgrado uitkomen op de eerste World Cup van dit jaar en zelfs onze competitieroeiers gingen de grens over voor de Saurus International Regatta.

World Cup I
Vrijdag 1 juni werd het internationale roeiseizoen geopend op de eerste World Cup in Belgrado. Maar liefst vijf Tritonezen verschenen hier aan de start. De mannensectie reisde met vier vier-zonders af naar Servië. Kaj Hendriks en Harold Langen hadden beide een plekje in één van deze boten. Monica Lanz startte dubbel in de vier-zonder en de acht. Daarnaast mochten Bas Thijssen en Jacob van de Kerkhof op eigen gelegenheid in de M2- starten.

Monica wist als slagvrouw van de vier-zonder met een tweede plaats in de voorwedstrijd direct een plek in de finale te bemachtigen. Hier schoot de ploeg uit de startblokken en had halverwege de race een bootlengte voorsprong. Aan het einde van de race zette de tegenstand nog eenmaal de aanval in, maar Monica en haar ploeggenoten wisten hun voorsprong succesvol te verdedigen en kwamen als eerste over de streep, gevolgd door de andere Nederlandse ploeg (2e). Voor feestvreugde was maar kort de tijd, want beide ploegen moesten direct instappen voor de finale van de acht, die anderhalf uur later verroeid werd. Aan het roeien was niet af te zien dat alle acht dames al een race in de benen hadden, met een stabiel middenstuk en een genadeloze eindsprint wisten zij met een ruime voorsprong de race te winnen. Dubbel goud dus!

Harold wist met zijn vier direct de halve finale te bereiken. Hier legden zij het helaas af en moesten met een vijfde plek genoegen nemen met de B-finale. Hier wisten zij een tweede plek te bemachtigen, wat een achtste plaats overal betekende. De vier van Kaj behaalde een overtuigende eerste plaats in de voorwedstrijd en wisten wel de A-finale te halen. Hier was het de andere Nederlandse boot die er met het goud vandoor ging, maar met een fantastische eindsprint die beslist moest worden met een fotofinish, wist de ploeg van Kaj het zilver in de wacht te slepen. Bas en Jacob bereikten met een tweede plaats in de herkansing, achter de andere Nederlandse 2-, de halve finale. Hier wisten zij helaas geen plek bij de top 3 te bemachtigen, wat betekende dat ze waren aangewezen op de B-finale. Hoewel zij hier in het eerste deel van de race achter lagen, wisten ze zich uiteindelijk een plek naar de vierde plaats te vechten. Hiermee hebben alle boten goede prestaties neergezet met als hoogtepunten twee gouden en een zilveren medaille. Wij kijken uit naar het vervolg van het internationale seizoen tijdens de tweede World Cup van 15 – 17 juni in Bled (Slovenië).

De finales van Monica (W8+, W4+) en Kaj (M4-) zijn terug te kijken, een volledig overzicht van alle uitslagen is hier te vinden.

ZRB

Terwijl onze toproeiers in Belgrado waren, reisde een ander deel van de wedstrijdsectie af naar Tilburg voor de ZRB. In tegenstelling tot het gebruikelijke programma, worden hier de klassementen op zondag in plaats van zaterdag verroeid. Op zaterdag werd er helaas geen winst binnengesleept, maar waren er wel een aantal mooie prestaties. Eerstejaars Licht verruilde na drie wedstrijden op rij te hebben geblikt, de 4+ voor de 4-. Niet alleen is dit technisch een lastiger nummer, ook moesten zij het hier opnemen tegen middengroepen. Zij lieten zich hier echter niet door van de wijs brengen en schoten zoals gebruikelijk zonder angst uit de startblokken en beten zich vast in een tweede plaats in het veld. Ondanks dat in het tweede deel van de race de vermoeidheid mee begon te spelen wisten zij in hun eindsprint de aanval van het hard opstomende Njord af te slaan en wisten hiermee een plek te bemachtigen in de finale. Hoewel zij hier mede door vermoeidheid genoegen moesten nemen met de derde en laatste plek, hebben ze laten zien goed mee te kunnen draaien in dit ervaren veld, een hele mooie prestatie! Ook de andere eerstejaarsploegen kende een goede dag met voor Eerstejaars Damesch en Eerstejaars Lichte Damesch een respectievelijk 3e en 2e plaats. Eerstejaars Zwaar greep helaas net naast de finale maar liet wel zien de laatste tijd grote stappen te hebben gezet. Ook in de middengroepen werd geen winst behaald, maar wel goede races gevaren met een tweede plaats voor zowel de 4- als de 4+ van Middengroep Dames. Daarnaast was het Middengroep Zwaar die een nogal tumultueuze wedstrijd kende in de Gevorderde 4-. Het ontbreken van een ballenlijn zorgde ervoor veel ploegen moeite hadden met het houden van hun baan, uiteindelijk resulterend in een bladenclash tussen de boten van Triton en Gyas. Zij werden dusdanig gehinderd dat de jury besloot de finale opnieuw te laten varen tussen Laga en Triton. Beide ploegen waren gehaaid op de winst en dat bleek uit het roeien. Het was de ploeg uit Delft die direct uit de start net de voorsprong wist te pakken en ondanks strak roeien wist Triton hier helaas niet voorbij te komen en moest in deze spannende finale genoegen nemen met de tweede plek.

Niet alleen wordt op de ZRB het normale wedstrijdritme wat omgegooid door de klassementen pas op zondag te verroeien, de punten worden bovendien verdeeld in een knock-out systeem over 1000 meter. In de time-trial gaan de eerste vier ploegen door naar de twee halve finales waar zij één tegen één zullen strijden voor een plek in de A- B-finale, de nummers vier tot en met acht roeien samen de C-finale. De 4+ van Eerstejaars Damesch wisten zich knap een weg naar de A-finale te roeien. Hier moesten zij helaas hun meerdere erkennen aan het sterke Aegir, maar desalniettemin een hele mooie tweede plaats! De 4- van MGZ wist hier wederom een mooie prestatie neer te zetten door met het winnen van de B-finale een 3e plek overal te halen. De mooiste prestaties werden echter neergezet door Middengroep Lichte Dames. De dubbeltwee van Fieke Verhaaf en Inez den Hond wist op de Westelijke dit veld te winnen, maar Merel Kraak en Willemijn Winters kenden een goede voorbereidingsperiode en zijn bovendien goed op de korte afstand. Dit bleek tijdens de time-trial: laatstgenoemde boot werd hier eerste en wist hierna de A-finale te behalen, de andere boot werd tweede in de time-trial maar moest helaas genoegen nemen met een B-finale. Door deze te winnen sleepten ze een mooie derde plaats binnen. De boot van Merel en Willemijn wist op knappe wijze hun A-finale te winnen en daarmee 10 punten mee naar huis te nemen, gefeliciteerd! Het lichte dameskamp bleek niet voor niks naar het zuiden te zijn afgereisd, Linda van den Goor won, nadat zij ’s ochtends al de snelste was, ook haar finale van de LDG1x. Een hele mooie overwinning en haar eerste skiffblik! Alle uitslagen zijn hier te vinden.

De volgende wedstrijd op het programma is de ARB op 16 en 17 juni op de Bosbaan.