Triton op de World Cup II

Van 21 tot 24 juni vindt in Linz, Oostenrijk, de tweede World Cup van dit seizoen plaats. De Nederlandse equipe wist op de eerste wereldbeker in Belgrado voor een ware medailleregen te zorgen, waaronder twee gouden en een zilveren medaille voor Kaj Hendriks en Monica Lanz. Hoewel de Nederlandse ploeg dit keer met iets minder boten richting het toernooi gaat, ligt er nog steeds een erg sterke afvaardiging. Door de deelname van een aantal overzeese landen die in Belgrado nog afwezig waren, belooft het een spannend toernooi te worden. Vier Tritonezen zullen aan de start verschijnen: Monica Lanz, Kaj Hendriks, Harold Langen en Jacob van de Kerkhof.

Vrouwenacht (Monica Lanz)

De vrouwenacht met Monica Lanz aan boord, kende een indrukwekkend optreden tijdens de eerste wereldbeker. Amper een uur nadat de twee Nederlandse viertjes zilver en goud hadden gewonnen, kwamen dezelfde roeisters in de acht samen als eerste over de finish. Hoewel de samenstelling hetzelfde is, zullen ze het dit keer tegen een aantal nieuwe, sterke tegenstanders moeten opnemen, waaronder regerend wereldkampioen Roemenië, het altijd sterke Nieuw-Zeeland en Groot-Brittanië, dat (ruim) achter Nederland tweede werd op de vorige wereldbeker. Het belooft dus een pittiger, maar zeker voor het publiek leukere pot te worden.

Schema: vrijdag 14:10 Exibition race, zondag 12:48 Finale

Update: In de exibition race, verroeid als timetrial, zette de acht de vierde tijd neer. Zondag om 12:48 volgt de finale.

Mannenvier (Kaj Hendriks)

In Belgrado startte de mannenploeg met maar liefst vier vierzonder’s om zich niet alleen met de buitenlandse concurrentie te meten, maar ook onderling uit te vechten wie de snelste was. De ploeg met Kaj Hendriks eindigde op een tweede plaats, achter een andere Nederlandse ploeg. Slagman van deze boot, Robert Lücken, gaf na het toernooi te kennen te stoppen met roeien. Aangevuld met Bjorn van den Ende, in Belgrado nog in de winnende boot, zal de ploeg het nu opnemen tegen een aantal ploegen uit de wereldtop.

Schema: vrijdag 11:45 voorwedstrijd, evt. vrijdag 16:45 herkansing, zaterdag 11:54/12:00 halve finale, zondag 10:48 Finale A (08:45 Finale B).

Update: Met de snelste tijd in de voorwedstrijd bereikte de ploeg direct de halve finales op zaterdag (11:54)!

Mannenacht (Jacob van de Kerkhof en Harold Langen)

Uit onder meer de drie vierzonders en twee tweezonders van het vorige toernooi zijn nu twee achten geformeerd. Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen mochten op eigen gelegenheid naar Belgrado afreizen om zich hier te bewijzen in de tweezonder. Met succes: beiden werden uitgenodigd om deel te nemen aan de selecties voor de achten en wisten hier een plek te bemachtigen! Een knappe prestatie en mooie stap in hun roeicarrière. Helaas moet Bas vanwege een blessure verstek laten gaan. Jacob zal wel aantreden in de tweede acht, samen met Harold Langen. Het zal een pittige pot worden voor de ploeg, daar ze niet alleen tegen de eerste Nederlandse boot moeten racen, maar ook tegen een aantal toplanden in dit nummer, waaronder regerend wereldkampioen Duitsland en Olympisch kampioen Groot-Brittanië.

Schema: vrijdag 14:15 voorwedstrijd, evt zaterdag 13:18 herkansing, zondag 12:03 Finale A (09:10 Finale B).

Update: de acht werd vierde in de voorwedstrijd en zal daarmee via een herkansing zaterdag om 13:18 nogmaals moeten strijden voor een plek in de finale. 

We zijn ontzettend trots op het donkerblauw tussen de Nederlandse afvaardiging en wensen ze heel veel succes! Alle informatie over het toernooi is hier te vinden. Je vindt hier de inschrijvingen en resultaten en kunt de races live volgen via de live tracker en vanaf zaterdag zijn de races te zien op de livestream.