Goud voor Monica Lanz op de tweede World Cup!

Van 21 tot 24 juni vond in Linz, Oostenrijk, de tweede World Cup van dit seizoen plaats. De Nederlandse equipe wist op de eerste wereldbeker in Belgrado voor een ware medailleregen te zorgen, waaronder twee gouden en een zilveren medaille voor Kaj Hendriks en Monica Lanz. Hoewel de Nederlandse ploeg dit keer met iets minder boten richting het toernooi gaat, ligt er nog steeds een erg sterke afvaardiging. Door de deelname van een aantal overzeese landen die in Belgrado nog afwezig waren, lag er een spannend toernooi in het verschiet. De Nederlandse roeiers waren echter ook een deel van de nieuwe concurrentie te snel af en mogen met liefst vijf medailles naar huis gaan! Vier Tritonezen namen plaats in de Nederlandse boten: Monica Lanz in de vrouwenacht, Kaj Hendriks in de vierzonder en Harold Langen en Jacob van de Kerkhof in de mannenacht (NED2).

Vrouwenacht (Monica Lanz)
De vrouwenacht met Monica Lanz aan boord kende een indrukwekkend optreden tijdens de eerste wereldbeker. Amper een uur nadat de twee Nederlandse viertjes zilver en goud hadden gewonnen, kwamen dezelfde roeisters in de acht samen als eerste over de finish. Hoewel de samenstelling hetzelfde is, zullen ze het dit keer tegen een aantal nieuwe, sterke tegenstanders moeten opnemen, waaronder regerend wereldkampioen Roemenië, het altijd sterke Nieuw-Zeeland en Groot-Brittanië, dat (ruim) achter Nederland tweede werd op de vorige wereldbeker. Het beloofde dus een pittiger, maar zeker voor het publiek leukere pot te worden. De voorrondes werden op een nieuwe manier verroeid: in plaats van de gebruikelijke boord-aan-boord wedstrijden waren er time-trials waarbij alle boten één voor één achter elkaar weg werden gestart. Vanwege het lage aantal inschrijvingen was de ploeg al verzekerd van een A-finale, wel werd er op vrijdag een zogenoemde exibition race gevaren. Hier zette de ploeg een vierde tijd neer. In de finale schoten de ploegen nagenoeg gelijk uit de start, hoewel de Australiers een kleine voorsprong wisten te pakken. De Nederlandse vrouwen pakten deze koppositie al snel over en halverwege de race was er een ruim gat geslagen met de concurrentie, waar alleen Nieuw-Zeeland nog enigszins wist aan te haken. Deze ploeg deed met een eindsprint nog een aanval op het goud, maar de Nederlandse ploeg sloeg deze overtuigend af en won in een tijd van 06:03,78. Een fantastische prestatie! De gele mouwtjes, het kenmerk van de leidende ploeg in het wereldbekerklassement, mogen dus aan blijven tijdens de laatste Wereldbeker.

De vrouwenacht op het podium.

Mannenvier (Kaj Hendriks)
In Belgrado startte de mannenploeg met maar liefst vier vierzonder’s om zich niet alleen met de buitenlandse concurrentie te meten, maar ook onderling uit te vechten wie de snelste was. De ploeg met Kaj Hendriks eindigde op een tweede plaats, achter een andere Nederlandse ploeg. Slagman van deze boot, Robert Lücken, gaf na het toernooi te kennen te stoppen met roeien. Aangevuld met Bjorn van den Ende, in Belgrado nog in de winnende boot, zal de ploeg het nu opnemen tegen een aantal ploegen uit de wereldtop. In de voorwedstrijd roeide de vier de snelste tijd in hun heat en plaatste zich daarmee direct voor de halve finale. Met een vijfde plaats wisten zij hier helaas geen ticket voor de A-finale te bemachtigen. Hoewel de ploeg in de B-finale snel uit de startblokken kwam, moesten ze uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek.

Mannenacht (Jacob van de Kerkhof en Harold Langen)
Uit onder meer de drie vierzonders en twee tweezonders van het vorige toernooi zijn nu twee achten geformeerd. Jacob van de Kerkhof en Bas Thijssen mochten op eigen gelegenheid naar Belgrado afreizen om zich hier te bewijzen in de tweezonder. Met succes: beiden werden uitgenodigd om deel te nemen aan de selecties voor de achten en wisten hier een plek te bemachtigen! Een knappe prestatie en mooie stap in hun roeicarrière. Helaas moet Bas vanwege een blessure verstek laten gaan. Jacob zal wel aantreden in de tweede acht, samen met Harold Langen. Waar de boot in de voorwedstrijd niet direct een finale wist te behalen en deze ook in de herkansing maar net wist af te dwingen, verliep de eindstrijd een stuk overtuigender! Zij namen het hierin op tegen onder andere de sterker geachte NED1, maar ook tegen Duitsland, regerend wereldkampioen en winnaar van de eerste World Cup van dit jaar, en Olympisch kampioen Groot-Brittanië. Het beloofde dus een pittige pot te worden. Hoewel de afstand tot de koppositie van het oppermachtige Duitsland buiten handbereik bleef, wist de ploeg de hele race contact te houden met de rest van de top in dit veld. Bijna op gelijke hoogte met de eerste Nederlandse acht kwamen zij door de 1500m en in de fantastische eindsprint grepen zij maar nét naast het podium door met een tijd van 05:29,670 op 0,3 seconde achter de eerste acht te eindigen, die dus het brons mee naar huis mag nemen. Hoewel het goud duidelijk buiten handbereik bleef, is de vierde plek een hele knappe prestatie voor deze ‘tweede’ boot. Bovendien heeft de mannenequipe met een derde en vierde plaats in de achten laten zien er goed voor te staan richting het vervolg van het internationale seizoen.

Naast deze races was de tweede wereldbeker met in totaal één gouden (vrouwenacht), drie zilveren (zware en lichte vrouwendubbeltwee, mannen dubbelvier) en één bronzen (mannenacht) plak en daarmee een tweede plek in de medaillespiegel een succesvol toernooi voor de Nederlandse equipe, zeker gezien de sterkere concurrentie dan drie weken eerder in Belgrado. De derde en laatste World Cup wordt van 13 t/m 15 juli verroeid in Luzern.

De A-finales zijn via deze link terug te kijken.