Foto: marwvs

Middengroep Lichte Dames op Women’s Henley

Van 21 tot en met 23 juni vond de Henley Women’s Regatta plaats, waar Middengroep Lichte Dames met twee boten aan deelnam. Nienke van Hoogenhuyze startte in de skiff op het hoogste ‘Championship’ niveau. In de Chairman’s Trophy, het een-na-hoogste niveau, roeide de dubbelvier met Linda van den Goor, Merel Kraak, Claire Walchenbach en Ilse Feenstra (Nereus). De vrouwenvariant van deze traditionele en typisch Engelse wedstrijd wordt over 1500 meter verroeid op de Thames. Alle ploegen varen eerst een time-trial om zich vervolgens via een een-tegen-een knock-out systeem richting de finales te werken. Het hoge roeiniveau, de prachtige venue in het gras langs de baan en de Engelse tradities maken het tot een fantastische wedstrijd om aan deel te nemen, vertelt roeister Linda van den Goor:

“Afgelopen weekend vond de Henley Women’s Regatta plaats. Samen met 4 andere roeiers van middengroep lichte dames en coach Roos reisde ik af naar het pittoreske Henley-on-Thames om hier aan de start te verschijnen.

Nadat de mannen van botenbouwer Hudson ons op donderdag met een gloednieuwe lichte dames dubbelvier konden verblijden was het tijd om de baan te verkennen. Hoe ga ik ervoor zorgen dat we kaarsrecht deze twee-ploegs baan over gaan en hoe ga ik deze gloednieuwe boot vooral NIET de beruchte banks in sturen? Iets wat naast de tegenstand ook nog een hele uitdaging zou zijn volgens menig Brit. Maar na een aantal kilometers waren we al snel gewend aan het water en de stromingen op de Thames. Op naar de time trial!

Merel, Linda, Claire, Ilse, Nienke en Roos Blaauwendraad (coach)

Zowel de dubbelvier (waar ik met Merel Kraak, Claire Walchenbach en Ilse Feenstra van Nereus in roeide) als Nienke van Hoogenhuyze in de skiff behoorde tot de 16 snelste ploegen van het veld waarmee we ons dus beiden kwalificeerden voor de 1/8 finales. Nienke kwam in deze race naast Imogen Grant van Cambridge University te liggen waar ze knap dichtbij kon blijven, maar uiteindelijk toch niet als eerste over de finish wist te komen.

Met de dubbelvier wisten we na vier keer racen (onverwachts) in het zware(!) dames veld door te dringen tot de finale! In deze finale lagen we naast de dames van Molesey Boat Club uit Londen. Ruim 1000m wisten we de leiding te nemen in deze zenuwslopende race. Tijdens de prijsuitreiking werd er gesproken over ‘a hell of a final and the most exciting race of the day’.

Helaas kwamen de dames uit London de laatste meters op met een ongekend harde eindsprint waardoor we de winst alsnog uit handen moesten geven.

Ondanks dat we dus net niet met de winst naar huis zijn gegaan was het een ontzettend mooie ervaring om aan de start te liggen bij zo’n groot internationaal event. Ik hoop dan ook dat Triton de komende jaren opnieuw vertegenwoordigd zal worden op de Henley Women’s Regatta!”

De  halve finale en de finale zijn terug te kijken!

Foto: marwvs