Foto: Hidde van de Beek

De Winterwedstrijden

Afgelopen weekend zijn de Winterwedstrijden verroeid op de Delftse Schie. Deze wedstrijd van 5km is de eerste nationale roeiwedstrijd van het seizoen. Daarnaast is deze wedstrijd ook de start van het Eerstejaars Klassement. Ondanks dat de naam van het evenement anders doet vermoeden, waren de omstandigheden absoluut niet winters te noemen. Vele armen waren ontbloot, zodat de eerste zonnestralen tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen direct op de huid van de roeiers konden schijnen.

Eerstejaars

Zaterdag was een spannend moment voor de eerstejaars. Na een lange periode selecteren en trainen, mochten zij zich voor het eerst bewijzen in de boot. De eerste nationale klassementswedstrijd van het seizoen stond op de planning en daarbij moesten ze het opnemen tegen de eerstejaars wedstrijdploegen van andere verenigingen.

Dames

De damesploegen mochten in het eerste blok het spits afbijten. Eerstejaars Dames roeide in de acht en ging fel van start. Na de eerste kilometer hadden ze zelfs de vierde tijd! Gedurende de race zakten ze wat uit, maar uiteindelijk hebben ze een keurige 8ste plaats behaald met een tijd van 18:51.9 en daarmee hebben zij de punten voor het klassement binnen. Daarnaast heeft Hester Osse in combinate met Laga in de acht de 12e plek bereikt. Carmen van der Beek startte ook in combinatie met Laga, maar dan in de 4+. Zij wist naar een knappe 2e plek te roeien.

Lichte Dames

In hetzelfde blok ging Eerstejaars Lichte Dames van start. In een dubbel vier met scheurden zij de Schie over. Het was een ontzettend spannende strijd en het eindigde met een eindsprint met drie ploegen naast elkaar! De stabiele race met goed stuurwerk resulteerde in een mooie 4e plek, met slechts 0.9 seconden verschil met de nummer 3. De volgende dag startten zij als enige eerstejaars ploeg van Triton nogmaals. Dit bleek een zeer succesvolle zet, want ze wisten op de zondag het LDB4*-veld te winnen in een tijd van 20:00.0! Gefeliciteerd dames! Dit weekend belooft veel goeds voor het aankomende seizoen en leverde ook nog eens 6 klassementspunten voor de Eerstejaars Lichte Dames op.

Eerstejaars Lichte Dames wint het LDB4*-veld

Licht

In het tweede blok mocht Eerstejaars Licht laten zien wat ze waard waren. Ook zij hebben het eerste punt voor het klassement binnen weten te halen door op de negende plek te eindigen. Deze plek delen zij met de lichte eerstejaarsploeg van Euros.

Zwaar

In het derde blok kwam de acht van Eerstejaars Zwaar in actie. David de Jong startte al eerder in combinatie met de eerstejaars vier met van Boreas. De acht roeide naar een negende plek en wist daarmee als laatste eerstejaars ploeg van Triton de stand van het klassement van de nul punten af te brengen.

Voor alle eerstejaars roeiers was het daarnaast een extra bijzonder weekend, omdat ze hun wedstrijddas hebben mogen ontvangen.

Eerstejaars nemen hun wedstrijddas in ontvangst

Middengroepen

Lichte Dames skiff

Naast de eerstejaars kwam ook de middengroepen in actie. Op zaterdag kwamen vooral de vier metten in actie, maar ook Agnès Lanooy roeide deze dag in de lichte dames beginnelingen skiff. Het was een spannende race voor haar, waarbij ze de skiffeuse die haar inhaalde op heldhaftige wijze weer achter zich liet. Uiteindelijk eindigde ze op een nette vierde plek.

Vier metten

De vier met van Middengroep Dames was de eerste vier met die van start ging op de zaterdag. Zij werden hier zevende. In het volgende blok kwamen de vier met van Middengroep Zwaar en Middengroep Licht in actie. Middengroep Zwaar moest op het laatste moment een roeier wisselen, in verband met een blessure en voer dus met een invaller van Vidar. Ondanks deze onverwachtse wissel, wisten ze meer dan de helft van het veld achter zich te laten en eindigden ze als achtste in het HG4+-veld. De laatste middengroep vier met van de dag was de vier van Middengroep Licht. Dat deze vier goed bezig was, lieten ze ook al zien op trainingskamp in Sevilla. Met een ijzersterke race wisten ze het LHG4+-veld te winnen! Met een tijd van 18:17.0 waren ze bijna 20 seconden sneller dan de nummer twee in dit veld. Gefeliciteerd!

Middengroep Licht wint het LGH4+-veld

Dubbel twee’s

De zondag stond voor de middengroepen in het teken van tweemans scullboten. Middengroep Lichte Dames, Middengroep Zwaar en Middengroep Licht startten in dit nummer. Middengroep Lichte Dames eindigde op een zesde plek in het LDG2x-veld, Middengroep Zwaar wist achtste te worden in een pittig HG2x-veld met veel ouderejaars en Middengroep Licht wist in het LHB2x-veld zelfs een knappe 2e plek te veroveren op slechts een kleine 2 seconden achter de winnaars van dat veld.

Ouderejaars

Ouderejaars mannen

Omdat de ouderejaars roeiers net terug zijn gekomen van een trainingskamp in Sevilla, zijn er maar weinig roeiers uit deze groep op de Winterwedstrijden in actie gekomen. Stijn Kanters en Ben van Brussel hebben het toch aangedurfd om te starten. Stijn kwam uit in het LHE1x-veld, waar de tegenstand erg sterk was. Hij eindigde op een vierde plaats in dit veld. Ben startte het LHG1x-veld en moest hier alleen in de lichte skiffeur van Okeanos, Mathijs Oggel, zijn meerdere erkennen en behaalde dus een tweede plaats.

Naast de lichte skiffeurs kwam er ook een zware twee zonder in actie die ook in Sevilla had laten zien over veel snelheid te beschikken. Thomas van Olderen en Wessel Boosman kwamen uit in het HE2–veld waar ook veel mannen uit de bondsselectie aan mee deden. De race ging helaas minder dan verwacht en de mannen moesten het met een tiende plek doen.

Bondsselectie

Op de zondag van de Winterwedstrijden, kwam ook de Nederlandse mannenselectie van de boordroeiers die niet op trainingskamp waren in actie. Zij startten zowel in de twee zonder, als in de vier met. Van Triton deden Harold Langen en Bas Thijssen hier aan mee. In het eerste blok van de dag startten zij samen de HE2- en werden hier vierde. In de middag combineerden zij met Vincent Klaassens (Proteus) en Sander de Graaf (Thèta) in de vier met stuurvrouwe Baukje Hooghiemstra. Met deze combinatie eindigden ze als derde.

 

Foto’s: Hidde van de Beek en Anish Bhatoe