Foto: Max Reinders, @reindersroeifotografie

Hollandia Roeiwedstrijden/NK Klein

Op 19, 20 en 21 april 2019 vonden de Hollandia roeiwedstrijden plaats op de Bosbaan in Amsterdam. Deze wedstrijd is voor de klassementen de eerste 2k-wedstrijd op een officiële roeibaan. Daarnaast werd ook het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers verroeid.

Nederlandse Kampioenschappen

Om het Nederlands Kampioenschap zo eerlijk mogelijk te laten verlopen wordt voor deze velden een toernooivorm gehanteerd. Dit betekent dat er verschillende fases in de wedstrijd zijn, afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Op vrijdagavond werden voor de NK-velden al time-trials gevaren. Van Triton deden in totaal 9 boten mee aan de Nederlandse Kampioenschappen voor kleine nummers.

Lichte Dames

In het veld voor lichte dames skiffs deden Femke van de Vliet (SB) en Anna Verkuil mee. In de time-trial op vrijdag werden ze respectievelijk tweede en zesde. Dit beloofde veel goeds voor het toernooi en zij haalden beiden de A-finale door in de kwart en halve finales vooraan in het veld te eindigen. Uiteindelijk veroverde Femke van de Vliet een knappe 4e plek en Anna Verkuil werd 6e.

Lichte Heren

Ook drie lichte mannen namen deel aan het NK in de skiff. Bij de time-trial werd Ben van Brussel (SB) 13e, Stijn Kanters 12e en Lay de Jong 5e. Hierna troffen zij elkaar alle drie in een spannende kwartfinale. Na deze finale werd duidelijk dat Ben van Brussel de C-finale zou varen en deze wist hij overtuigend te winnen. Hiermee werd hij 5e in zijn leeftijdscategorie. Stijn Kanters eindigde 5e in de B-finale en Lay de Jong viel net buiten het podium door vierde te worden in de A-finale. Lay de Jong heeft laten zien dat hij een grote stap heeft gezet ten opzichte van vorig jaar, nu hij concurrenten waar hij toen nog van verloor achter zich heeft kunnen laten.

Ben van Brussel. Foto door: Yasmin Appeldoorn

Dames

Bij de dames tweezonders startten twee combinaties voor Triton. Allereerst Monica Lanz met Lies Rustenburg (Skøll). Na een wat mindere trainingsperiode liet Monica Lanz zien weer op de goede weg te zijn en werd uiteindelijk 4e overall, achter sterke andere KNRB combinaties. Eva Simkens startte samen met Lisa Goossens (Nereus). Ondanks dat deze combinatie nog niet veel samen had geroeid, lieten ze goede stukken roeien zien en eindigden ze aan het einde van het toernooi op de 12e plek.

Heren

Net als vorig jaar kwamen er bij de mannen tweezonders twee Tritonboten in actie. Dit maal waren de combinaties echter anders. Harold Langen roeide samen met Bas Thijssen en Kaj Hendriks met Jacob van de Kerkhof (als reserve tweezonder voor de Holland Acht). Vorig jaar wonnen Kaj Hendriks en Harold Langen het NK, dus zij moesten dit jaar de titel verdedigen. De combinatie van Harold Langen en Bas Thijssen liet zien sterk te zijn door derde te worden in de time trial, waar Kaj Hendriks en Jacob van de Kerkhof naar een vijfde plek roeiden. Deze klassering zorgde voor beiden boten voor een directe plaatsing in de halve finale. In de halve finale bemachtigden beide boten een plek in de A-finale. In de A-finale werden Harold Langen en Bas Thijssen 5e en wisten Kaj Hendriks en Jacob van de Kerkhof na een spannende race te winnen! Hiermee werden zij Nederlands Kampioen! Wij zijn erg trots op deze bijzondere prestatie van de mannen die twee weken geleden nog goud op de Varsity binnensleepten. Gefeliciteerd!

Jacob van de Kerkhof en Kaj Hendriks na de overwinning. Foto door: Max Reinders, @reindersroeifotografie

Middengroepen

Lichte Dames

Voor middengroep lichte dames kwamen Merel Kraak en Emma de Fraiture op zaterdag in actie in het LDDev2x-veld. Voor dit klassement was het de eerste wedstrijd. Na een periode van onregelmatig trainen, wisten zij helaas geen finaleplek te bemachtigen. Vanaf hier kan het echter alleen maar beter gaan en we kijken er naar uit meer van ze te zien op de ZRB. Op zondag startten Emma de Fraiture en Agnes Lanooy in het LDB1x-veld. Ze lagen beiden in dezelfde voorwedstrijd en dit resulteerde in een onderlinge strijd waarbij ze erg aan elkaar gewaagd waren. Echter was er niet genoeg snelheid om de finale te varen.

Lichte Heren

Ook bij middengroep licht deden meerdere boten mee aan het developmentklassement. Allereerst de veir zonder, met Max Gompel, Malte Stuhlmacher, Maarten Lanooy en Joep Küppers. Zij voeren in de voorwedstrijd niet snel genoeg voor een finaleplaats. Zij hadden ook pech met de loting, aangezien de baan waarin zij voeren die dag werd bestempeld als nadeelbaan en de finales in waaiervorm zijn gestart waarbij de langzaamste ploegen in deze baan voeren. Op de zondag ging het ze beter af in deze baan en eindigden ze eerste in de voorwedstrijd van de LHG4-. Ze wisten dit in de A-finale niet vast te houden en werden daar 6e.

De overige roeiers van middengroep licht startten in de LHDev2x. Victor de Vos combineerde met Olivier Deen en Joshua Zacharioudakis roeide in een combinatieboot met een roeier van Argo. Op zondag startten de boten LHG2x. Voor hen was er in deze velden waar veel boten aan mee doen helaas geen plek in de A-finale.

Dames

Middengroep dames startte dit weekend het DDev4-veld met Roos Peeters, Lis Verouden, Sabien van Vliet en Rianne Prins. De afgelopen periode hebben ze met een invaller moeten roeien vanwege een studiereis van de slag. Na een pijlsnelle start in de voorwedstrijd, konden ze deze snelheid helaas niet vasthouden. Op zondag ging het al beter in het DG4-veld en de verwachting is dat het de komende wedstrijden met meer gezamenlijke training alleen maar beter zal gaan en de A-finale binnen bereik ligt.

Op zondag startte Mieke van Heeringen in de DB8+ met Nereus. Dit bleek een slimme zet te zijn geweest, want na een strakke race kwamen ze als eerste over de streep en hiermee verloor Mieke haar beginnerstatus! Van harte!

Zwaar

Helaas had ook middengroep zwaar het de afgelopen tijd het niet makkelijk en konden de boordroeiers niet in hun vaste opstelling starten in verband met ziekte. Gelukkig konden Pieter van Veen, Eli Brouwer en Jeppe Komdeur toch het HDev4-veld starten met Boris Mulder, een invaller van Nereus. Zij kwamen in de voorwedstrijd als eerste over de streep en in de A-finale eindigden ze op een 4e plek. Hiermee hebben ze de eerste punten voor het klassement binnengesleept.

Op de zondag hebben de jongens de vier op de stellingen laten liggen en kwamen Pieter ven Veen en Eli Brouwer in actie in het HG2-veld. Na een ontzettend spannende race, kwam uiteindelijk het stuurvoetenbord vast te zitten, waardoor met minder dan een seconde verschil de A-finale niet werd behaald. Heel zonde, volgende keer beter!

Casper van der Steen en Jaap Schenck hebben op zaterdag in de HDev2x gestart. Door ziekte was Jaap Schenck niet helemaal fit en hebben ze de A-finale niet gehaald. Op zondag pakte Jaap Schenck meer rust en is Casper van der Steen uitgekomen in het HB1x-veld. Hij voer hier een solide voorwedstrijd en werd vervolgens 2e in de A-finale. Dit belooft veel goeds voor de volgende wedstrijd!

Eerstejaars

Lichte Dames

Na een nette 4e plek op de Varsity, lagen de eerstejaars lichte dames op de Hollandia aan de start in een nieuwe boot. In de voorwedstrijd kwamen ze traag op gang, maar wisten ze met een heel stabiele race eerste te worden. In de finale waren ze echter niet opgewassen tegen het geweld van Okeanos EJLD, die het veld met ruim 25 sec afstand op de nummer 2 wisten te winnen. Ook Nereus, waar ze in de voorwedstrijd nog van wonnen, moesten onze lichte dames voor laten gaan en ze eindigden derde. Momenteel staan ze ook derde in het klassement. Op zondag was de fut er helaas uit en hebben ze de A-finale, die ze na een 2e plek in de voorwedstrijd verdiend hadden, niet meer gevaren.

Lichte Heren

Eerstejaars licht laat in trainingen al een tijd zien grote stappen te maken. Op de wedstrijd kwam dit ook naar voren. Na een strakke voorwedstrijd voeren zij A-finale in de LHEj8+ en eindigden hier op een vierde plek. Ook op zondag in het LHB8+-veld bereikten ze na een spannende race een A-finale en ze werden hier vijfde.

De overige jongens van eerstejaars licht startten in combinatie met lichte jongens van Skadi in de veir met. Helaas gingen het LHej4+-veld en het LHB4+-veld niet door in verband met te weinig inschrijvingen en bleken de zware velden toch te sterk voor hen om goed mee te komen.

Dames

Voor de dames uit onze eerstejaarssectie was er helaas geen A-finale in het eerstejaarsklassementsveld in de 8+. Zij hadden echter wel een nette 6e tijd gevaren. Op zondag lieten ze zich beter zien door eerste te worden in de voorwedstrijd en vijfde in de A-finale. Ook startten zij in de DB4+ aan het eind van de dag met de helft van de roeisters. Zonder hier speciaal voor te trainen, voeren ze een hele nette race en behaalden ze een derde plek. Een knappe prestatie, helemaal met al twee races in de benen op deze dag!

Eerstejaars Dames. Foto door: Yasmin Appeldoorn

Zwaar

Eerstejaars zwaar had dit weekend moeite om op gang te komen en haalde zowel op zaterdag als op zondag de finale niet. Erg zonde, want in het tweede deel van de races lieten ze zien wel degelijk over voldoende snelheid te beschikken om mee te kunnen komen met het veld. Met concrete leerdoelen werken zij verder naar de ZRB om zich daar beter te kunnen laten zien.

De overige roeiers uit deze ploeg startten in combinatie met een roeier van Okeanos en Martijn Vlastuin, oud wedstrijdroeier, in het HEj4+-veld en het HB4+-veld. Zij hadden nog nooit in deze combinatie geroeid, maar ondanks dat voeren ze nette races. Met een beetje trainig zal dit op de ZRB hoogstwaarschijnlijk tot betere resultaten leiden.