Foto: Merijn Soeters

Zilver voor Femke van de Vliet op het WK onder 23

24 t/m 28 juli 2019 vonden de WK onder 23 jaar plaats in Sarasota (USA). Van Triton deed Femke van de Vliet mee in de BLW2x samen met Iris Hochstenbach van Gyas. Onze hoofdcoach Coen Eggenkamp ging mee om ze te begeleiden. Dit leverde een welverdiende zilveren medaille op!

Roeister Femke van de Vliet vertelt over haar ervaringen in aanloop naar en tijdens het toernooi:

Vorig seizoen tijdens de WK onder 23 in Poznan startte ik met Iris ook in de dubbeltwee. We zaten toen pas net een paar weken bij elkaar. We voeren een leerzaam toernooi wat uiteindelijk resulteerde in een (teleurstellende) 9e plek. Tegelijkertijd wisten we dat we het jaar erna allebei nog een keer in het onder 23 veld konden starten. Vanaf het begin van het seizoen wisten we dat we samen in de dubbeltwee naar de WK onder 23 in Sarasota (Florida) wilden deze zomer. Na de NK Klein hebben we ons volledig gefocust op de dubbeltwee met als doel dit jaar op het podium te eindigen.

Ongeveer een week voor de start van het toernooi vertrokken we naar Amerika. Na een reis van bijna 24 uur (met vertraging) kwamen we laat aan in het resort waar we verbleven. Elke ploeg had daar een eigen huisje. Het park was zo groot dat we een golfkarretje kregen om naar de eetzaal en bus te kunnen rijden.

Na een korte nacht gingen we de volgende ochtend al vroeg naar de baan. Daar stond de container met de boten die al in juni was vertrokken. De laatste maand trainden we daardoor in een andere boot met een iets andere afstelling. De eerste paar dagen zijn we heel veel bezig geweest met het juist afstellen van de boot, toen het (eindelijk … ) goed stond, roeide het weer zoals in Nederland!

Coen Eggenkamp (links) en Femke van de Vliet (rechts) stellen de boot, foto: Iris Hochstenbach

Een extra uitdaging was het weer in Sarasota. Het is daar erg warm en vochtig. Om hier alvast aan te wennen trainden we de laatste twee weken in Nederland met extra kleding. De weersomstandigheden wisselden regelmatig, dagelijks waren er ook extreme regen en onweersbuien. De Amerikanen waren heel scherp en streng met het uitvoeren van veiligheidsmaatregelen. Een keer werd onze race, na al ingewogen te zijn, verzet en meerdere keren hebben we in volle tenten moeten schuilen op de baan.

Donderdag hadden we de eerste race waar we 1e of 2e moesten worden om direct door te gaan naar de A-finale. We lootten tegen de in onze ogen favorieten: Zwitserland en Duitsland. Dit zou een flinke uitdaging worden.

Onze verwachting klopte, in onze heat bleken de uiteindelijke nummers 1 t/m 4 van het veld te zitten. We verloren met 0,16 seconde van de Duitsers. Dit betekende een herkansingsrace op vrijdag. Een teleurstelling omdat we er zo dichtbij zaten, maar tegelijkertijd waren we ook heel erg tevreden met onze race.

De herkansing vrijdag bleek spannender dan verwacht. Het was snel weer en door alle ploegen werden hele snelle tijden gevaren. In een superspannende en zware race plaatsten we ons als 2e in een tijd van 6.54 (nieuw PR) achter Ierland voor de A-finale op zondag.

Foto: Coen Eggenkamp

Op basis van de vorige twee races maakten we een plan voor de finale. We wisten dat we waarschijnlijk niet als snelste zouden starten maar wel dat we in de derde 500m het verschil konden maken. Op de eerste 500m kwamen we als vijfde ploeg door. Exact zoals we bedacht hadden, schoven we vanaf de 1000m naar voren en rond de 1500m lagen we op brons. In een nek aan nek eindsprint met de Duitsers wisten we ze net op tijd in te halen. Zilver!! De Zwitsers pakten goud.

In de voorbereiding hebben we hard moeten werken om ons roeien goed samen te krijgen. Dat lukte niet altijd even goed. Hoewel we in de laatste trainingsweken steeds hogere snelheden konden varen, hadden we dit nog niet laten zien in een wedstrijd. Het was ontzettend gaaf dat dit in alle drie de races tijdens het toernooi wel lukte!

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Een filmopname van de finale van Femke (BLW2x) is terug te zien via de volgende link:

https://www.eurovisionsports.tv/fisa/