Foto: Jacco Broeren

Nabeschouwing NKIR

Op 12 december vond de NKIR plaats; dit jaar in het krachthonk van Triton in plaats van de Sporthallen Zuid te Amsterdam. Maar liefst 108 roeiers deden hier dit jaar aan mee.

De dag begon met een dappere strijdster in haar eentje in het Lichte Dames Gevorderde veld. Agnes Lanooij beet het spits af en behaalde na een constante race een hele mooie 6e plek.
Hierna volgden de andere roeiers uit de middengroep, te beginnen met het Lichte Heren Gevorderde veld. Hierin werd direct het eerste blik van de dag binnengesleept door Malte Stuhlmacher. Daarnaast zal zijn tijd van 6:21,1 de boeken ingaan, want hiermee zette hij een nieuw NKIR record in dit veld neer. Ook Olivier Deen eindigde hoog in het veld, namelijk op een keurige zesde plek.

Na de lichte pikken kwam Middengroep Damesch uit in het Dames Gevorderde veld. Maar liefst 3 roeisters eindigden in de top 10: achter Rianne Prins kwamen Isis Meruma en Anna Leerink, die exact dezelfde tijd behaalden en eindigden op een gedeelde tiende plek.

Met deze eerste veelbelovende races achter de rug, hadden ook de mannen van Triton die uitkwamen in het Heren Gevorderde veld een heleboel in petto. Met een fantastische tijd van 5:58,0 – die direct de snelste tijd van de dag zou blijken – sleepte Eli Brouwer de winst binnen, met in zijn kielzog Pieter van Veen, Jaap Schenck en Steven Bos, waarmee ze met zijn vieren de top 4 vulden. Ook Casper van Steen en Hidde van de Beek eindigden in de top 10, waarmee meer dan de helft van de top 10 bestond uit Triton roeiers.

Na de middengroepen volgden nog twee eenzame ouderejaars strijders. Hoewel haar race niet volgens plan verliep, wist Femke van de Vliet alsnog het Nederlands Kampioenschap in het Lichte Dames SB veld mee naar huis te nemen. Na een kleine pauze voor de organisatie volgde Sjoerd Hutter, die na een roeipauze van een jaar bij zijn nieuwe donkerblauwe vereniging direct alweer een PR wist neer te zetten.

Met alle ouderejaars roeiers achter de rug, konden de eerstejaars ploegen hun intrede doen, te beginnen met de Lichte Dames Eerstejaars 4. Twee viertjes lagen er tegelijk aan de start, die beiden keihard hebben gestreden tot het einde. Triton 2 bestond uit wat meer onervaren meiden, voor wie deze beproeving de eerste keer was. Zij roeiden echter alsnog een hele mooie constante race, wat voor zo’n eerste keer nog lang niet makkelijk is. Voor Triton 1 was het lang stuivertje wisselen met Asopos, die zij uiteindelijk nét voor zich moesten laten. Niettemin konden zij een hele mooie derde plaats op hun naam schrijven.

Zij werden gevolgd door de lichte jongens, die uitkwamen in het Lichte Heren Eerstejaars 4 én 8 veld. Voor een groot deel van de jongens die in de vier startten was dit ook de eerste wedstrijdervaring en hebben zij een hele mooie constante race gevaren. De Lichte acht heeft een hele goede prestatie neergezet door na een spannende strijd om de tweede plek net als de Lichte Damesch als derde te eindigen.

Nu alle lichte roeiers de revue hadden gepasseerd, was het tijd voor het Dames Eerstejaars 8 veld. Triton legde maar liefst twee achten aan de start. De Dames van Triton 2 hebben voor het eerst meegemaakt hoe het is om écht laag te gaan op de ergometer, waar Triton 1 de lijn van de knappe derde plaatsen keurig wist door te zetten. Niet alleen namen zij deze derde plaats mee naar huis, ook verbeterden zij met 7:28,6 na 12 jaar eindelijk het Triton record in dit veld. Een verbetering van maar liefst 5 seconden!

Dan de hekkensluiters van de wedstrijdgroep: de eerstejaars zware mannen. Ook deze groep wist met twee voltallige achten aan de start te verschijnen, die beiden fantastisch hebben gepresteerd. Triton 2 begon in de eerste heat van dit veld en wist met elkaar de eerste plaats in hun heat te bemachtigen en een zesde plaats overall. De verwachtingen voor Triton 1 lagen ook hoog en die maakten zij geheel waar. Met een tijd van 6:18,2 hebben zij niet alleen het oude Triton record maar ook het NKIR record verpletterd en de rest van het veld aangeveegd.

Niet alleen de wedstrijdsectie startte deze dag, ook van de competitiesectie deden er een aantal ploegen mee. Beiden TopC4’en hebben in hun veld de winst gepakt. De Heren TopC4 heeft met een tijd van 3:07,6 zelfs een nieuw Triton record te pakken. In de Live velden deden ook de beide Club 8 ploegen mee. De velden waren niet al te ruim bezet, maar ze hebben tot het einde gestreden en in spannende races om de winst rappe tijden neergezet.

Ook al was het niet een NKIR zoals we die gewend zijn, hebben we er met zijn allen op een veilige manier een mooie en succesvolle dag van weten te maken. Velen PR’s zijn gebroken en menig Triton record is gesneuveld. Dit biedt mooie perspectieven voor de nabije toekomst, in de verwachting dat we binnenkort naast op ergometers ook weer in meerpersoons boten kunnen starten. Namens heel Triton van harte gefeliciteerd aan alle winnaars!

Foto door: Jacco Broeren