Foto: Yannick Schurwanz

Wedstrijdverslag EK Varese & NK Klein

In het weekend van 9-11 april vond het EK roeien plaats in Varese, Italië. Tritonees Lay de Jong had zich een tijdje geleden al geselecteerd voor de lichte mannen dubbelvier en mocht zodoende aan dit eerste internationale toernooi van het jaar deelnemen. In de preliminary race op vrijdag werden zij in een spannende maar constante race derde, waarmee zij een relatief gunstige baan voor in de A-finale bemachtigden.

In de A-finale op zondag lieten zij zich wederom van hun beste kant zien en werden ze eveneens derde van Europa en namen ze dus een prachtige bronzen medaille mee naar huis. Een prestatie waar we als Triton trots op zijn!

Daarnaast vond afgelopen weekend de Hollandia Roeiwedstrijden/NK Klein 2021 plaats op de WAB, waar maar liefst 22 Tritonezen aan hebben deelgenomen! Dat maakte ons de op één na grootste deelnemende vereniging op dit evenement. Het was natuurlijk alweer even geleden dat er wedstrijden verroeid konden worden, zodoende keek iedereen hier enorm naar uit.

Een volledige normale wedstrijd was het echter nog niet. Zo werd in feite alleen het NK Klein verroeid: er konden alleen kleine nummers (twee-zonder of skiff) met getalenteerde roeiers opgegeven worden. Op die manier kon het als topsportevenement geclassificeerd worden en mocht het NK plaatsvinden. Daarnaast werd iedereen, voordat zij het terrein op mochten, getest in de speciaal daarvoor opgezette teststraat en was het aantal coaches dat mee mocht zeer beperkt. Desalniettemin was het een zeer succesvol weekend voor onze roeiers! Lees hieronder meer.

Zwaar

Middengroep- en Ouderejaars Zwaar leverden tezamen maar liefst 10 roeiers aan, verdeeld over 7 bootjes. Zij beten op zaterdagochtend namens Triton ook het spits af, te beginnen met de tweetjes. Pieter van Veen & Eli Brouwer, Casper van der Steen & Sjoerd Hutter en Hidde van de Beek & Sjoerd van Loon (SB) wisten deze allemaal succesvol te volbrengen en bereikten daarmee de kwartfinales. Casper en Sjoerd werden uiteindelijk derde in de B-finale, Hidde en Sjoerd vijfde in de D-finale.

De verwachtingen voor Eli en Pieter waren hooggespannen; zij wonnen ruim hun kwartfinale, waarmee zij zich eveneens voor de halve finales plaatsten. Hierin maakten ze het nog even spannend, maar uiteindelijk werden ze ook eerste in deze laatste stap naar de A-finale. Uiteindelijk roeiden ze in de A-finale een hele constante race naar een hele mooie bronzen medaille op deze eerste roeiwedstrijd in tijden, een prachtige prestatie!

Tussen de tweetjes door startten ook de zware skiffs. Steven Bos en Timo van Eijden (SB) kwamen net tekort voor de E-finale en plaatsten zich voor de F-finale iets later op de dag, waarin ze respectievelijk vierde en vijfde werden. Jaap Schenck en Bart Lauwers (SB) – voor wie dit de eerste 2km-wedstrijd ooit was – wisten te verrassen en werden respectievelijk tweede en zesde in de time-trial. Jaap schopte het uiteindelijk, na een halve-finale te hebben verroeid tegen hele stevige concurrentie, tot een hele mooie 2e plek in de B-finale. Bart plaatste zich in de kwartfinales vervolgens voor de C-finale de volgende dag, waarin hij uiteindelijk 5e werd.

Licht

In het middagblok waren de lichte mannen als eerste aan de beurt. Ook Lay de Jong, Stijn Kanters, Ben van Brussel, Max Gompel (SB) en Olivier Deen wisten zich allemaal te plaatsen voor de kwartfinales. Voor Olivier was de tegenstand toch aan de grote kant; hij plaatste zich voor de D-finale de volgende dag, waarin hij 3e werd. Max behaalde in zijn kwartfinale de 5e plek en plaatste zich hiermee voor de C-finale de volgende dag. Hierin heeft hij keihard gestreden en zodoende wist hij uiteindelijk de winst in de C-finale op zijn naam te zetten!

Waar Stijn op een keurige manier de A-finale behaalde, maakten Lay en Ben het nog even bijzonder spannend. Allebei lagen zij tot op de 1500m op een paar seconden vierde in de halve finale, terwijl er een derde plek nodig was om de A-finale te halen. Zij beten zich echter nog op een indrukwekkende manier vast in de laatste 500m en behaalden alsnog de benodigde derde plek. Hiermee werd de helft van de A-finale bezet door de roeiers van Triton! In een wederom spannende race werden Stijn en Ben uiteindelijk respectievelijk vierde en vijfde. Lay, nog maar een dag of 5 terug van het EK in Varese, besloot dat de vermoeidheid die nog in de benen zat geen reden tot gebrek aan een medaille mocht zijn en vocht zich naar een derde plek. Hiermee wist hij, na zijn bronzen EK-medaille, ook de tweede bronzen NK-medaille van de dag mee naar huis te nemen, gefeliciteerd!

Dames

Vanuit de Damessectie werden er twee tweetjes op het water gelegd voor het NK. Rianne Prins & Lis Verouden en Anna Leerink & Isis Meruma (SB) startten in dit niet bijzonder druk bezette veld en plaatsten zich automatisch voor de halve finales. Hierin bleek de concurrentie voor Anna en Isis nog te groot; zij plaatsten zich voor de B-finale, waar ze een mooie derde plek bemachtigden. Rianne en Lis voeren een constante race, waarin het verschil met de ploegen om hen heen gedurende de hele race behoorlijk minimaal bleef. Op het laatste moment werd het nog even bijzonder spannend toen Okeanos toch nog een keer op kwam zetten. Rianne en Lis wisten gelukkig nog weerstand te bieden, plaatsten zich voor de A-finale en werden uiteindelijk net 6e in de A-finale.

Lichte dames

In het middagblok startten tot slot ook de lichte dames van Triton: Femke van de Vliet, Agnes Lanooy en Lisette Regelink behaalden eveneens alledrie de kwartfinales na het varen van de time-trial. In de steeds sterker wordende wind was het strijden geblazen voor Agnes. Ze wist nog een vijfde plaats te behalen in haar kwartfinale met pittige tegenstand, plaatste zich voor de D-finale de volgende dag en werd daar uiteindelijk 5e. Lisette schopte het met een vierde plek in de kwartfinales nog tot de C-finale, waarin ze uiteindelijk een keurige derde plek behaalde.

Femke was op voorhand al een goede kanshebber voor een medaille in het lichte dames skiffveld. Gedurende het weekend maakte zij deze verwachtingen nog meer hooggespannen, door in zowel de kwartfinale als halve finale heel beheerst een eerste plek te pakken. In een constant gevaren A-finale behield zij aansluiting met voormalig Europees kampioene Marieke Keijser, maar kwam ze toch net te kort voor een eerste plek in het Eliteveld. Wel pakte ze alsnog een zilveren medaille én werd ze Nederlands Kampioen onder 23 jaar, een prachtige prestatie waar we heel trots op zijn!

Gefeliciteerd allemaal met jullie mooie prestaties en hopelijk tot heel snel op een volgende wedstrijd!