Foto: Lotte Burgers

Nabeschouwing SL-EOS en KHB

In het weekend van 26 en 27 juni vonden de eerste wedstrijden plaats waarbij de gehele wedstrijdsectie aan de start kon verschijnen. Op de Willem-Alexanderbaan werd de SL-EOS georganiseerd, waar alle eerstejaars en een aantal middengroepers aan meededen. Op de Bosbaan vond de Koninklijke- Holland Beker plaats, waar de rest van de middengroep aan de start lag.

De SL-EOS was voor de eerstejaars hun eerste wedstrijd dit jaar, of zelfs sinds ze begonnen zijn met wedstrijdroeien. En het bleek dat onze eerstejaars dit jaar zeker niet hebben stilgezeten.
Zaterdag wisten bijna alle boten de A-finale te bereiken, alleen Eerstejaars Damesch en de Eerstejaars Licht viermet kwamen net tekort. Beide ploegen kwamen lang goed mee en hadden nog lang zicht op een plekje in de A-finale. Helaas waren de andere ploegen hen op het eind net te snel af en streden ze een uur later dapper verder in de B-finale.
Op zondag werd door alle ploegen wederom erg goed gepresteerd met wederom vrijwel alleen maar A-finales. Florentine Timmenga en Marlies Buné, Eerstejaars Lichte Damesch en Eerstejaars Zwaar kwamen zelfs als eerste over de streep in hun voorwedstrijd. In de A-finale waren andere ploegen hen nog te sterk af maar het belooft zeker veel goeds voor de wedstrijden die nog komen gaan. Ook mooie resultaten werden behaald door Maaike Wulfse en Noëlle Cox met een tweede plek in het Lichte Dames dubbeltwee veld en door Pim van der Zwan en Seb Korver met eveneens een tweede plek in het Heren dubbeltwee veld.
Een geslaagd eerste wedstrijdweekend dus voor deze groep roeiers!

Voor de andere groep roeiers, die op de Bosbaan bij de Koninklijke- Holland Beker/NK Groot senioren aan de start lag, was het een succesvol weekend.
Op zaterdag wist op een paar ploegen na iedereen de A-finale te bereiken. In de A-finales eindigde vervolgens vrijwel iedereen op een “podiumplek”, maar waren er ook al twee ploegen die daadwerkelijk een blik mee naar huis namen. De eer van het eerste blik van het weekend was aan Hidde van de Beek en Timo van Eijden in de M2x. In de laatste meters kwam de ploeg van Euros nog gevaarlijk opzetten, maar de finish kwam net op tijd waardoor het blik toch echt mee naar Utrecht ging.
Het tweede blik van het weekend werd gepakt door Eli Brouwer en Bart Lauwers in de acht waarmee ze ook naar het WK onder 23 zullen gaan. Dit was tevens hun eerste blik als Tritonees, waardoor hen een kleine scheerbeurt te wachten stond op de zondagavond.
Maar eerst stonden er ook op zondag nog een hoop spannende races op de planning. Dit keer wisten alle ploegen de A-finale te behalen, een bijzonder mooie prestatie. En nóg mooier is dat er na zondag nog eens maar liefst 5 blikken mee naar Utrecht gingen. Eerste overwinnaars op zondag waren Casper van der Steen, Jaap Schenck, Steven Bos, Sjoerd Hutter in de M4-. Na een weliswaar succesvolle voorwedstrijd was er nog wel werk aan de winkel in de finale: Njord hijgde gedurende de hele race in Triton’s nek, maar Triton was hen uiteindelijk duidelijk de sterk af en liet hen niet verder opkomen.
Even daarna kwam Max Gompel in de LM4x in de combinatie waarmee hij naar het WK onder 23 zal gaan. Zij lieten de rest van het veld vanaf de eerste 500m al achter zich en bouwden deze voorsprong verder en verder uit, waarna zij tot slot met veel overtuiging de winst pakten.
De volgende mannen van Oud Licht stonden vervolgens al zo’n beetje klaar: Ben van Brussel en Lay de Jong maakten het spannend tot het allerlaatste moment, maar wisten met een grandioze eindsprint hun Duitse tegenstanders zodanig uit te putten dat zij een snoek sloegen en onze lichte mannen alsnog met overtuiging de winst in het LM2x veld op hun naam zetten.
De laatste Oud Licht roeier van de dag maakte het rijtje af: Stijn Kanters kwam als eerste uit de start, gaf deze plek niet meer weg en won uiteindelijk met een ruime tien seconden verschil van de nummer twee het LM1x veld.
Als laatste wedstrijd van de dag verschenen de zware mannen achten nogmaals aan de start, waaronder ook nogmaals de WK onder 23 8+ waarvan onze Eli Brouwer en Bart Lauwers deel uitmaken. Hun boot bleek wederom te sterk voor de rest van het veld en zodoende namen zij hun tweede blik, en het laatste blik van de dag, mee naar huis.

Goed om te zien dat na zo’n lange tijd, Triton zich nog steeds succesvol weet te meten met de andere studentenverenigingen. Gefeliciteerd allemaal!