Foto: Ellen de Monchy

Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

De 49e editie van de Heineken Roeivierkamp die ruim zeven maanden later plaatsvond dan gebruikelijk, was het, zoals de Heineken inmiddels eigen is, een druilerig weekend langs de Amstel. De Heineken Roeivierkamp, zoals de naam ook verraad, is een wedstrijd die verroeid wordt over vier afstanden, waarna enkel de ploeg die gemiddeld over alle vier de afstanden het snelste was een blik in ontvangst mag nemen. Elk van de afstanden eindigt voor het vlot van de gastvereniging Nereus. 

Alsof er niets anders is aan deze Heineken in oktober, begint het wedstrijdweekend met het oplijnen voor de start van de 2500 meter net voorbij de Rozenoordbrug. Als allereerste voor Triton ligt daar de Eerstejaars Lichte Damesch 4*. Voor deze Damesch is het de eerste wedstrijd die zij roeien op een ander water dan de Willem-Alexander Baan. Ondanks het onstuimige bochtige water en de ongebruikelijke afstand, zetten de Damesch met een vierde plaats een mooi resultaat neer.. Niet veel later komen hun oudere ploeggenoten met een derde plaats over de finish. Door het uitvallen van een van de Triton Lichte Damesch wordt de middengroep Lichte Damesch 4* aangevuld door een invaller van Thêta. Een deel van de Damesch die het weekend ervoor de Amstelbeker in een 8+ startte, zijn voor de Heineken gaan scullen.  Net als de Lichte Damesch eindigden zei na de finish van de 2500 meter in het midden van het veld. De Damesch die blijven boordroeien komen uit in het eerstejaars Damesch 8+ veld en staan na de 2500 meter op de vijfde plaats. 

Direct na de finish van de 2500 meter wordt er doorgeroeid naar het Amstelhotel en worden de boten opgelijnd voor de 250 meter sprint. Gezien de omrekening van alle tijden naar de 5 kilometer om de eindstand van de ploegen te bepalen, en seconden winst of verlies op de 250 meter dus uitvergroot worden, wordt deze afstand ook wel gezien als de belangrijkste afstand van de vierkamp. Op deze afstand weten alle Damesch ploegen hun positie goed te behouden en staan de Utrechtse Damesch over de hele breedte in het midden van het veld. 

Nadat de Damesch hun dagelijkse activiteit ruimschoots overschreden hebben, is het aan de Utrechtse mannen om de Amstel om te ploegen. Zo het geschiedde: de eerste mannenploeg die voor Triton van start gaat, is de Middengroep en Oud Lichte 8+ combinatie. Zij komen als snelste ploeg van hun veld over de eindstreep tijdens de 2500 meter. Ook voor deze mannen is de voorbereiding niet zonder horten of stoten gegaan, maar met een uitvallende roeier en een invallende coach weten ze toch de rest van het veld voor te blijven. Dit succes wordt al snel opgevolgd door een volgend succes. De eerstejaars Zware mannen weten ook de snelste tijd neer te zetten op de 2500 meter. Hun ploeggenoten komen als achtste over de finish. Tot slot komt ook de elite Zware 8+ die het weekend daarvoor de Amstelbeker won in actie. Zij eindigen slechts een fractie van een seconde achter de acht van Nereus, die gevuld met 4 Olympiërs en op thuiswater allicht de favoriet is. Ook voor de mannen volgt nu de belangrijkste afstand van de Heineken: de 250 meter sprint. Net zoals de Damesch ploegen eindigen ook de mannen hier voornamelijk in het midden van het veld. De elite acht houdt hun tweede plek vast, de eerstejaars mannen worden derde, de Lichte mannen vierde en de tweede eerstejaars zware acht eindigt op elfde plek. Zo wordt de eerste dag van de Heineken afgesloten met twee afstandsblikken en zeer aanwezige kansen om de Heineken overwinning mee naar Utrecht te nemen. 

Op zondag is het weer eerst aan de Damesch om te laten zien wat zij waard zijn over de langste afstand van de Heineken; de 5 kilometer. Dit is niet alleen een lastige afstand om te roeien, maar ook een moeilijk baan om te sturen. Daarnaast starten de ploegen nu op basis van de zaterdag van langzaamste naar snelste. Dit leidt tot een inhaalrace die vaak rondom de omval eindigt in een spektakel van ingehaalde en inhalende boten. De eerste ploeg die zich hier op de vroege zondagochtend aan waagt zijn wederom de Lichte Damesch. De eerstejaars laten zien dat zij de zomer fit doorgekomen zijn en varen de tweede tijd in hun veld. Ook de middengroep Damesch laten zien dat zij de zondag scherper aan de start liggen dan zaterdag en komen als tweede ploeg over de finish. Zowel de middengroep Lichte Damesch als de eerstejaars Damesch varen een stabiele wedstrijd en worden respectievelijk vierde en zesde. Voor de donkerblauwe Damesch is het nu een kwestie van uitrusten voordat zij op de zondagmiddag hun laatste wedstrijd van het weekend roeien.

Voor de 750 meter gestart wordt, moeten ook de mannen de 5 kilometer van Ouderkerk naar Nereus afleggen. Met het zuur van de 250 meter nog in de benen worden de Lichte mannen nu derde. De eerstejaars Zware acht weet hun ritme van de 2500 meter de dag ervoor weer op te pakken en komen ook op de 5 kilometer als eerste over de finish. Met dit resultaat nemen zij nu de leiding in het algemene eerstejaars Zware klassement. Hun ploeggenoten in de tweede acht zetten ook hun beste race van het weekend neer. Zij eindigen als zevende. Tot slot stuift ook de elite acht richting de stad en varen zij ondanks hinder van Laga die niet willen wijken een goede race. Zij worden opnieuw tweede. 

Tot slot rest de aflsuitende 750 meter sprint, het finalestuk van de Heineken Roeivierkamp. Na een korte pauze en snel herstel op Willem III maakt elke ploeg zich op voor de laatste afstand die net zoals bij de Amstelbeker plaatsvindt tussen de Hoop en Nereus. Zowel de eerstejaars als middengroep Lichte Damesch eindigen op deze afstand als vierde. De Damesch dubbelvier komt als vijfde over de finish, waar de Damesch 8+ zesde wordt. Zo eindigt de roeivierkamp voor de eerstejaars Lichte Damesch met een derde plek, worden zowel de middengroep Lichte Damesch en elite Damesch vierde en de eindigt de eerstejaars Damesch acht als zesde. Voor de eerstejaars Zware acht breekt met de start van de 750 een heel belangrijke wedstrijd aan. Zij hebben namelijk drie seconde speling om het Heineken blik mee naar huis te nemen. Dit lukt de mannen voor de ogen van de gastvereniging. De acht van Triton verliest met één seconde van Nereus, maar waar de race verloren wordt, wordt de wedstrijd alsnog gewonnen. De mannen die al bijna twee jaar intraining zijn trekken op het Amsterdamse water hun eerste blik. De Lichte gevorderde acht wordt zowel op de 750 meter als over de gehele Heineken derde. Als laatste is het de beurt aan de elite acht, die zich ook naast het bordeaux rood op moet lijnen voor de 750 meter. Ook zij worden in deze wedstrijd tweede, en varen een stabiel toernooi. 

De Utrechtse armada neemt zo een afstandsblik en een Heineken Roeivierkamp blik mee naar huis. Gezien de ongebruikelijke timing van de Heineken en enkele blessures en ongevallen in de voorbereiding is het stabiele varen van de Triton ploegen geen verkeerde prestatie. Gezien zij in maart nog een keer de Heineken kunnen starten is er nog genoeg tijd om meer explosiviteit in de benen te krijgen en zo revanche te nemen. 

 

Foto: Ellen de Monchy