Foto: FFotografie

Nabeschouwing Tromp Boat Race

Afgelopen weekend heeft de wedstrijdsectie van Triton mogen genieten van een uitstapje naar het Hilversums kanaal. Zeker in tegenstelling tot de onstuimige Amstel met het geweld van alle achten van Nederland de week ervoor is de Tromp Boat Race in het rustige Hilversum met voornamelijk skiffs en dubbels een sterk contrast. Voor enkele leden van Triton is het varen bij Tromp als thuiskomen in het ouderlijk huis, iedereen wil met je kletsen, en het is vooral veel schoner en beter geregeld dan het studentenkot. Helaas heeft een groot deel van de wedstrijdsectie het prachtige Tromp niet mee kunnen maken gezien er een heftig verkoudheidsgriep over het Stichtse waande. Nagenoeg de helft van de bootjes de mee zouden gaan naar de Tromp Boat Races konden veilig op de plank blijven liggen. De andere helft daarentegen hebben zeker laten zien wat zij waard zijn op de 5 kilometer lange racebaan die het Hilversums Kanaal is. 

Als allereerste was het aan de Lichte Damesch en Damesch van Triton om het spiegelgladde water te breken op zaterdagochtend. Voor Anna Leerink en Esmay Meinders was het een primeur in deze opstelling en eentje die met een vijfde plaats in het veld zeker niet verkeerd uitpakte. In datzelfde veld startte ook de net wat kleinere dames Wieke Leenhouts en Kike Wolters. In een open gewicht veld is het altijd moeilijk om in te schatten hoe de Lichte Damesch liggen. Zij eindigen op ook voor hen de eerste lange baan wedstrijd in een 2x op een gedeeld zestiende plek met Gyas. Na de dubbels zijn de Damesch skiffjes aan de beurt in Hilversum. Lisette Regelink eindigt van alle startende dames skiffs als 23ste. Sinie van der Ben komt uit in het Lichte Damesch skiff veld en komt hier als 15e over de eindstreep. 

Na de Damesch in kleine nummers zijn ook de mannen aan de beurt. Na een jaar niet geroeid te hebben wagen Omri Blankenstijn en Wouter de Boer zich weer in een roeiboot. En ook dit pakte goed uit, de mannen eindigen als twaalfde in het open veld. Als laatste op zaterdag vaart Max Gompel een thuiswedstrijd, waar ook hij het Hilversums kanaal menigmaal uitgevaren heeft. Max start als eerste in het blok, en weet het veld voor zich te houden. Uiteindelijk eindigt de lichte skiffeur na een enorm spannende race als tweede. 

Tot slot eindigt de zaterdag met de Damesch viertjes en de mannen tweeën. Steven en Bart eindigen in het open veld op een knappe derde plaats. In dit veld eindigen Timo en Coen op een gedeelde elfde plaats met onze rode buren. De net wat jongere Hidde en Mathis kunnen nog wel in het SB veld starten en eindigen hier als tweede. In het Damesch 4+ veld komen twee middengroep viertjes uit. Zij eindigen op een zevende en elfde plek. 

Vroeg de volgende ochtend is het tijd voor de mannen viertjes. Na wat last minute in- en uitvallers liggen er vier Zware Triton 4+ aan de start. Twee van hen komen uit in het SA veld. Het viertje met invaller Jaap Schenck wordt hier zesde, op de voet gevolgd door het viertje voorgeslagen door Pieter van Veen die achtste wordt. Ook de preselectie voor eerstejaars Zwaar komt uit in het SA veld op de Tromp. Zij weten met de weinige ervaring die aan boord is een keurige tijd en mooie dertiende plek neer te zetten. Het laatste Zware viertje, bestaande uit Eli Brouwer, Eran Arntz, Pim van der Zwan en Sebastian Fortineau is als enige in staat om nog SB te varen. In een prachtige race varen zij het hele veld voorbij, winnen het SB veld. Daarnaast varen zijn ook nog de tweede tijd in het SA veld. Zo gaat er met een ploeg die de dag ervoor nog niet bestond een blik van de Tromp Boat Races mee naar Utrecht. In het SB veld komt ook een Lichte ploeg uit, zij eindigen achter de Zware mannen op een tweede plaats. 

Als slotstuk start onze Nieuw-Zeelandse aanwinst Hooper in de Zware mannen skiff. Waar Hooper initieel een prachtige race voer, verliest hij door een aanvaring met een eend enkele kostbare secondes. Uiteindelijk eindigt hij als twintigste. Uiteindelijk vertrekt de donkerblauwe botenwagen weer terug naar Utrecht met een blik en vele mooie races rijker. 

 

Foto: FFotografie