Foto: Michael Boutkan

Nabeschouwing Novembervieren 

Afgelopen weekend was er een met een flinke lading. Die woensdag heeft het nieuws dat erelid Gerard Leerink overleden is Triton namelijk bereikt. Waar de vlag al enkele dagen halfstok buiten de voordeur van de Driewerf hing werd er op het water, daar waar Gerard zo veel van zijn tijd als Triton lid besteden heeft, een extra gebaar uitgedragen. Zowel in Utrecht als tijdens de Novembervieren in Amsterdam werd er door roeiers met een rouwband geroeid. Dit om Gerard te herinneren, maar vooral te bedanken voor alles wat hij voor het roeien op Triton betekend heeft.

En met Gerard in het achterhoofd werden de boten in het water van de Amstel gelegd. Ook dit ging afgelopen weekend niet zonder problemen. Waar de botenwagen bij RIC in de omval stond, mochten de roeiers enkel bij onze bevriende roeivereniging Willem 3 gebruik maken van de kleedkamers en toiletten. Dit betekende dat gedurende het hele weekend vieren met maar twee roeiers of boten vol met rugtassen tussen de RIC en Willem 3 heen en weer peddelde. 

Toen dit obstakel eenmaal verholpen was konden de roeiers zich dan toch eindelijk richting tot waarvoor ze gekomen waren; het zo snel mogelijk van het Kalfje naar de Hoop komen. De eerste die hier aan mochten geloven waren de dames viertjes. Voor de gelegenheid hebben de Middengroep Lichte Damesch en Damesch hun krachten gebundeld, en een combinatie vier gevormd. Deze hoefde minder in te wegen, en had daarvoor in ruil zeker meer PK’s aan boord. In het DG4* veld wordt dit viertje bestaande uit Esmay Meinders, Anna Leerink, Sinie van der Ben, Lisette Regelink en stuurvrouw Charlaine Vogler vijfde. Hierop volgt de Damesch Vier, ditmaal mét stuurvrouw Ellen Bijkerk. Zij gaan in dezelfde opstelling waar zij afgelopen Juni de Varsity in gestart hebben de Amstel over. De Utrechtse Damesch Vier eindigt op een tweede plaats achter Skoll, die met de helft van de ploeg diezelfde Juni nog het Varsity blik binnen heeft gesleept. Twee van onze ex-eerstejaars komen ook nog als invalsters in de DG viertjes van Euros uit, hierin eindigen zijn als zesde en zevende. Hun eerstejaars ploeggenootjes komen enkele minuten later de finish over in het DB4+ veld. Zij starten in het grootste studenten veld van de ochtend, en weten hier een prachtige vierde plek te behalen. 

Na het finishen van het eerste blok volgt de grote botendans; waar er maar 5 vieren mee zijn gekomen naar Amsterdam gaan er tien ploegen van Triton van start. Dit betekent snel stellen, of zelf snel op en af riggeren. Uiteindelijk starten in blok 2 drie Triton boten. Als eerste start de LHG4*, met roeiers Max Gompel, Jacco Broeren, Daan van Brussel, Wouter de Boer en stuurvrouw Hanne Gielliet. Zij eindigen achter Njord op een keurige tweede plek. Voor Jacco houdt hier het avontuur op de Amstel nog niet op. Door het uitvallen van een zieke roeier in blok 3 wordt Jacco vlak na de finish uit de boot gevist en op een fiets gezet naar de weging voor blok 3, om later in de LHB4+ revanche te nemen op de Leidenaren. Ook de minder lichte scullers starten in blok 2. Ondanks de taalbarrière doet de combinatie van ex-junioren en internationals het absoluut niet slecht op de Amstel, en Pim van der Zwan, Elwin Stach, Igor Chladek, Hooper Kelly-Smith en stuurman Sam Farhan worden vierde in het HB4* veld. Als laatste scullers van het weekend is het aan de LDB4*. De dames in deze boot trainen al sinds winter 2020 samen, en dat is ook te zien aan de resultaten. Noelle Cox maakt na enkele weken niet geroeid te hebben weer een herintrede in de lichte dames dubbelvier. Samen met ​​Kike Wolters, Phine Hazelbag, Wieke Leenhouts en stuurvrouw Lisa van der Biezen eindigen de lichte dames als derde. 

Als slotstuk van de dag langs de Amstel starten de mannen vieren. Gezien het HE4+ veld geen doorgang kon vinden, is het aan de HG4+ om het spits af te bijten. In dit veld start ook onze Ouderejaars Zware 4+. De vier bestaande uit Eli Brouwer, Pieter van Veen, Jaap Schenck, Casper van der Steen en stuurvrouw Ellen Bijkerk hebben nog maar kort geleden een blok ingebouwd, en dit lijkt ze dan ook daadwerkelijk gratis snelheid te geven. Met rake klappen en een mooi ritme stormen de mannen op de Amstel over. Ondanks gehinderd te zijn door Argo in de Omval weten de mannen met een gat van 20 seconde het HG4+ veld te winnen. Dit betekent voor slag Eli Brouwer een derde blik dit jaar. Op dit goede voorbeeld volgen de jongerejaars in het HB4+ veld. Waar er een aanvaring heeft plaatsgevonden in het oproeien laten de net nieuwe middengroepers zich niet van de wijs brengen. Met een strakke race worden zij net vierde in een veld met 11 tegenstanders. Tot slot gaan twee Triton vieren in het LHB4+ veld van start. De vier met invaller Jacco Broeren wordt hier net derde, met een gat van amper drie seconde met de eerste plek. Op een plek vijf eindigt de tweede vier bestaande uit Cas van den Bergh, Thijs Noordhoek, Adrien Lecomte, Wessel Westerhout en stuurvrouw Hanne Gielliet. Voor beide boten een goede prestatie! 

Na drie wedstrijden te hebben gevaren op de Amstel is het duidelijk dat de zware mannen van Triton hier oppermachtig zijn. Op de Amstelbeker en Novembervieren is er winst voor Ouderejaars Zwaar, op de Heineken Roei Vierkamp voor Middengroep Zwaar. Van beide groepen gaat er aankomend weekend een acht naar de Basel Head, om ook op de Rijn te laten zien wat Zwaar van Triton dit jaar in zijn mars heeft. 

 

 

Omslagfoto: Michael Boutkan