Nabeschouwing Head of the River

Het weekend na hun debuut in het klassement mogen de eerstejaars wedstrijdroeiers alweer aan de bak. Evenals de Heineken wordt de Head of the River op de Amstel verroeid. Normaal wordt de Head gekenmerkt door wind en regen, waar op de zaterdag de regen het af laat weten, is de wind zeker nog sterk aanwezig. De Head gaat van start vlak buiten Ouderkerk, en eindigt bij de Hoop, wat betekent dat de wedstrijd in totaal 8 kilometer beslaat.

De eerstejaars lichte dames komen als eerste in actie. Al vanaf de start hebben zij het tempo er flink in zitten, en weten tot aan de finish strakke halen vast te houden. Onderweg bumpen ze menigeen tegenstander, waardoor het duidelijk is dat de dames een goede klassering gaan behalen. Uiteindelijk worden de lichte dames knap derde. Alleen Skøll en Njord weten ze voor te blijven, twee ploegen die ook op de Heineken in de top 5 eindigde. Binnen de top 5 belooft het sowieso een spannend klassement te worden voor de lichte dames, waar Skøll, Njord, Asopos, Skadi en Triton stuivertje wisselen voor de winst, blijft de rest van het veld toch echt een stukje achter.

Waar EjD nog achteraan het veld voer op de Heineken Roeivierkamp hebben ze zich in een week goed weten te herpakken. Door enkele wissels in de boot lijken de dames een beter ritme en wedstrijd haal te pakken te hebben. Een tweetal ploegen wordt door de Utrechtse dames gebumpt. Na een mooie race eindigen de dames op een vijfde plek, en behalen flink wat klassementspunten. Ook EjZ laat zien duidelijk thuis te horen in de top van het klassement en eindigen op een vijfde plaats op de Head.

De eerstejaars lichte acht heeft het net wat moeilijker om mee te komen met de top. Ondanks wat goede stuur manoeuvres komen de lichte mannen niet verder dan een zevende plek. Voor hen valt er in het 2-kilometer seizoen nog veel goed te maken om in die felbegeerde top 5 van het klassement te komen.

Van de ouderejaars- en middengroepen start enkel middengroep zwaar op de Head. De zware middengroepers verruilen de 8+ voor een 4* en starten in het HE4* veld. In dit veld start verder alleen een vier van Laga. Slechts een paar minuten in de race komt de Triton vier al stil te liggen; de stuurkabel van de geleende boot is afgebroken. Stuur Sam probeert met man en macht de boot nog de bochtige Amstel over te krijgen, maar moet helaas zijn meerdere bekennen in de Delftse jongens.