Nabeschouwing ARB en Argo Sprint

Afgelopen weekend vond op de Bosbaan de ARB plaats, met op vrijdagavond de Argo Sprint als opwarmer. Na de 1000 meters op de ZRB vorige week, roeiden de maar liefst 65 deelnemende Tritonploegen op de ARB weer ‘gewoon’ twee kilometers boord-aan-boord. Voor zowel de development- als de eerstejaarsboten is de ARB de een-na-laatste wedstrijd om punten te verdienen voor het klassement. Tevens waren hier kwalificaties voor het FISU studenten-WK te verdienen en werd het Nederlands Kampioenschap voor junioren in grote nummers verroeid, waar uiteraard geen Tritonezen aan deelnamen, maar wel voor veel spektakel zorgde. Als laatste zorgde een stevige meewind voor potentiële recordtijden. Genoeg ingrediënten voor een spannend weekend dus!

De zaterdag stond voor een groot deel van de ploegen in het teken van de klassementen. De eerstejaars ploegen kenden een moeizaam weekend en moesten veelal zonder punten naar huis. De middengroepen kenden meer succes. De Development vierzonder van MGZ deed goede zaken door tweede te worden en daarmee acht punten in de wacht te slepen. Een mooi resultaat voor de ploeg die de afgelopen wedstrijden in de lift zit en veelbelovend voor de G4- de volgende dag. In de Lichte Dames dubbeltwee was Triton sterk vertegenwoordigd met de twee vertrouwde dubbels (Fieke Verhaaf/Inez den Hond en Merel Kraak/Willemijn Winters) en Linda van den Goor in combinatie met Ilse Feenstra (Nereus). Voor laatstgenoemde ploeg een mooie opwarmer voor Henley Women’s Regatta komend weekend, voor de twee eerste ploegen een harde strijd om felbegeerde klassementspunten. De dubbel van Merel en Willemijn miste ondanks dat zij een van de snelste tijden voeren de A-finale, de twee andere boten wisten wel de A-finale te bereiken. Fieke en Inez kwamen hier als eerste over de eindstreep! Dankzij de tien punten zie hiermee binnenhaalden, voeren zij nu met nog één wedstrijd te gaan het klassement aan. Op de Koninklijke Hollandbeker worden echter dubbele punten verdeeld waarmee de gehele top 3 nog kans maakt op klassementswinst, het belooft dus een spannende ontknoping te worden!

Middengroep Zwaar aan het erevlot

Na de rustig verlopen zaterdag lag er op zondag meer blikkans in het verschiet. De vierzonder van middengroep zwaar heeft in de afgelopen wedstrijden sterke progressie laten zien en was na een derde plek op de ZRB een tweede plek de voorgaande dag gebrand om ditmaal vooraan te eindigen. In tegenstelling tot hun doorgaans niet zo sterke start kwamen zij nu wel binnen de kopgroep uit de startblokken. Lange tijd bleef het erg spannend, maar in de tweede helft van de race wisten zij een steeds grotere voorsprong uit te bouwen en eindelijk de felbegeerde winst te pakken! Voor Pieter van Veen een extra bijzondere winst, hij mag voortaan mouwloos in de boot stappen.

In het DG4+ veld verschenen twee donkerblauwe ploegen aan de start: de 4+ van Eerstejaars Dames en Middengroep Dames. De hele race namen zij samen de eerste en tweede positie in. Lang wisten de eerstejaars nog in de buurt van de koppositie te blijven, maar uiteindelijk wist de middengroep hun koppositie te verzilveren en als eerste over de eindstreep te komen. Ook in de Lichte Dames Gevorderde b dubbeltwee verscheen Triton op dubbele sterkte aan de start. De winnende ploeg van zaterdag (Fieke en Inez) was hierin favoriet, daarnaast startte Willemijn Winters in een gelegenheidscombinatie met Vidar. Fieke en Inez waren hun vorige succes favorieten en wisten deze rol ook waar te maken door voor de tweede keer dit weekend de winst te pakken! Hierna waren er twee combinatieploegen met winst voor Triton. Melle le Fevre startte weer in de Lichte Elite-acht in zijn eerder succesvolle regenboogcombinatie (Triton/Argo/Okeanos/Euros/Amstel/Vidar). De ‘blikkentaxi’ deed zijn naam wederom eer aan en mocht weer aan het erevlot aanleggen. Hierna was het Monica Lanz die in de bondsboot startte in de Dames Elite-acht. Het mag geen verrassing zijn dat deze boot ruimschoots de snelste van het veld was in een rappe tijd van 06:02,06. Een mooie opwarmer voor de World Cup komend weekend!

Argo Sprint

Vrijdagavond werden de Argo Sprints georganiseerd. Aan deze 500 meter ‘opwarming’ voor de ARB deden vier Tritonploegen mee. Merel Kraak en Claire Walchenbach waren hier de snelste dubbeltwee en mogen dus ook dit sprintblik toevoegen aan de prijzenkast.

FISU World Rowing University Championship kwalificatie

In een aantal velden was een kwalificatie voor de FISU World University Rowing Championships te verdienen. Dit studenten-WK zal in augustus plaatsvinden in Shangai. Om in aanmerking te komen voor een startplek, moesten de beoogde deelnemers tijdens de ARB bewijzen goed genoeg te zijn door een bepaald percentage van het wereldrecord te varen. De uitdaging was er voor Eva Simkens, Eline van Marle en Melle le Fevre. Eva en Eline startten in een vierzonder met Eline Feitsma (Gyas) en Kim Janssen (Nereus). Zij moesten het in hun race opnemen tegen twee bondsboten en een U23-ploeg. Aangezien de klassering geen rol speelde in de kwalificatie, was de sterke tegenstand een mooie sparringpartner voor een snelle tijd. Uiteindelijk eindigde de ploeg met een krappe 10 seconde achterstand op de snelste ploeg op een vierde en laatste plaats in een tijd van 06:47,75. Snel genoeg om zich te kwalificeren! Daarnaast deed ook Melle le Fevre in een lichte vierzonder een gooi naar een uitzending, in combinatie met Ruben Houkes (Amstel), Thomas van Tussenbroek (Vidar) en Tijmen van Rietbergen (Argo). Zij moesten het afleggen tegen een Indonesische ploeg maar ook voor hen was de 06:12,08 die ze op de klokken zetten snel genoeg om hun uitzending te verzilveren! Gefeliciteerd allen en veel succes in jullie voorbereidingen naar het toernooi!

Wereldbeker en Women’s Henley

Komend weekend staan er een internationale wedstrijden op het programma! Middengroep Lichte Dames zal afreizen naar Henley-on-Thames voor Women’s Henley. De vrouwelijke variant van deze bekende en vooral typisch Engelse wedstrijd Nienke van Hoogenhuyze start hier in de skiff op het hoogste niveau. Claire Walchenbach, Merel Kraak en Linda van den Goor zullen samen met Ilse Feenstra (Nereus) op het aspirational niveau in de dubbelvier starten. Hun races zijn hier te volgen. Daarnaast vindt in Linz, Oostenrijk, de tweede World Cup van dit jaar plaats. Kaj Hendriks, Harold Langen, Jacob van de Kerkhof en Monica Lanz zullen hier strijd met de wereldtop aangaan. Een uitgebreidere voorbeschouwing vind je hier, de website van worldrowing met live tracker en vanaf zaterdag livestream hier.

MGLD wint op de ARB. Foto: Lisette Quirijns