Foto: Lars Veling

Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

Nederland heeft maar een half jaar hoeven wachten op een nieuwe editie van de Heineken Roeivierkamp, maar de spanning was er zeker niet minder om. Voor de eerstejaars ploegen was dit de eerste echte roeiwedstrijd. Ondanks de zenuwen weten de jonge ploegen goede prestaties neer te zetten. Op de 2.5 kilometer doet EjZ het van de eerstejaars ploegen van Triton het beste en eindigt op een derde plaats. Dat de lange baan conditie er goed in zit bij de zware mannen blijkt de volgende dag ook op de 5 kilometer, hier zetten zij namelijk de snelste tijd van het veld neer. Ook EjLD doet het goed op de lange afstanden, zij worden op zowel de 2.5 als de 5 kilometer vijfde. EjL en EjD lijken net wat minder goed om te kunnen gaan met de bochtige Amstel en eindigen wat lager in het veld. De eerstejaars van Triton laten zien dat zij ondanks het korte Merwedekanaal de sprintjes nog niet echt in de benen hebben zitten. Op de 250 meter wordt EjZ zesde, op de 750 meter worden ze vijfde. Uiteindelijk sluiten zij de eerste wedstrijd van hun klassement af als vierde. Ook de lichte damesch verliezen wat plekjes op de sprints, maar door goede tijden op de lange afstanden weten ze hun vijfde plek in het klassement te behouden. EjL eindigt op een achtste plaats, waar EjD wat lager in het klassement eindigt. De eerstejaars pakken al flink wat punten in het klassement, maar laten zien dat er zeker op de lange afstanden nog wat plekken te pakken zijn.

 

De middengroep en ouderejaars dames bundelen hun krachten en starten in het DG8+ veld. De dames varen een stabiel toernooi, waarbij ze vijfde, zesde en zevende plekjes weten te bemachtigen. Dit resulteert in een uiteindelijke zesde plaats, een prestatie die in een veld van 21 zeker niet verkeerd is. De middengroep zware mannen hebben een wat minder makkelijk toernooi. Door ziekte moet er op zaterdagochtend nog een invaller gevonden worden. Met oud-wedstrijdroeier en nu wedstrijd coach Malte Stuhlmacher weten ze toch een gevulde acht aan de start van de 2.5 kilometer te krijgen. Dat de jongens flexibel zijn blijkt; ook met de laatste minuut wissel weten ze vierde te worden op de 2.5 kilometer. Met een invaller een sprint starten blijkt toch minder makkelijk, op de 250 meter moeten de mannen zes plekken toegeven. Op de 5 kilometer komt de middengroep zwaar acht met nog een tegenvaller te kampen; de Aegir acht die zij inhalen wijkt niet in de Omval, waardoor de Triton acht vastgezet wordt tussen de woonboten en de andere wedstrijd roeiende ploegen. Uiteindelijk liggen de mannen hierdoor zo een 15 seconde stil, waardoor zij nog meer punten mislopen. In het oproeien voor de 750 meter gaat het helaas helemaal mis, tijdens een opzetje vaart de elite acht van Theta vol in op de Triton acht. Zowel de Hingst als de Triton roeiers komen er ternauwernood relatief goed mee weg. Door de aanvaring kan de HGb acht niet van start op de 750 meter, en eindigt hun toernooi aan het vlot op Willem 3.

Waar middengroep zwaar afrekent met één van de heren elite achten, schakelt ouderejaars zwaar de rest van de concurrentie uit. Op de 2.5 kilometer worden zij op een tweede plaats, waardoor zij tussen de eerste en de tweede acht van Nereus finishen. Gezien het blik bondsroeiers wat Nereus opengetrokken heeft voor de eerste acht weet de Triton acht zich kranig te weren. De sprint gaat de Triton acht net wat minder goed af, waardoor zij de zaterdag achter Molesey eindigen. Op de 5 kilometer weten de mannen zich te herpakken, en worden weer tweede, het gat met Molesey is nu vrijwel nihil. Dit betekent dat de top 3 van de Heineken bepaalt zal worden op de 750 meter. Nereus zet op de 750 meter wederom de snelste tijd neer, en na een spannende race is het toch Triton die tweede wordt op de 750 en Molesey net van de tweede plek weet te stoten.

De lichte sectie probeert in een combinatie met Stefan Slagter van Gyas een blikkentaxi op het water te leggen. En de uitslagen liegen er niet om; de Triton lichte heren gevorderde acht blijft de concurrentie voor. Op de 2.5 kilometer worden ze met een gat van net iets meer dan een seconde eerste. Op de 250 meter moeten ze dat plekje helaas afstaan aan Skøll, maar door een dermate goede tijd op de 2.5 kilometer blijven ze eerste in het toernooi. Ook op de 5 kilometer weten ze concurrent Laga net achter zich te houden, waar ze op de 750 aanzienlijk beter zijn dan de rest van het veld. Ook de elite 4* van Triton weet de enige concurrent ver achter zich te laten, en worden op elke afstand met een ruime marge eerste. En zo neemt de licht sectie van Triton twee blikken mee naar huis.

Voor de eerstejaars bevat de eerste wedstrijd van het klassement nog een extra plechtigheid; na de laatste finish op zondag vindt de dassen doop plaats. Normaliter worden de wedstrijd dassen in de Schie gedoopt tijdens de winter wedstrijden, maar door het voorbarig aflassen van deze wedstrijd was dat helaas geen mogelijkheid. De eerstejaars dopen hun wedstrijd dassen, en sommige van hen zichzelf, in het koude water van de Amstel, en zullen voortaan in echt correct verschijnen.