Foto: Ellen de Monchy

Max Gompel en Jacob van de Kerkhof Nederlands Kampioen!

De Hollandia Roeiwedstrijden worden al jaar en dag verroeid op de Bosbaan in Amsterdam. Waar de Bosbaan geliefd wordt door de mooie ligging, goede bereikbaarheid en fijne sfeer, was de keerzijde van de Bosbaan deze editie van de Hollandia maar al te duidelijk. Al tijden is bekend dat de Bosbaan te kampen heeft met voordeel- en nadeel banen. Doordat de baan gelegen is in het dicht begroeide Amsterdamse Bos is er bij zijwind altijd een straf verschil tussen banen die in de luwte en banen die in de volle wind liggen. Bij sterke zijwind, zoals bij deze editie van de Hollandia, wordt de uitslag van de wedstrijd eerder bepaald door de baan waar de ploeg in ligt dan het roeiend vermogen. Ondanks deze onvermijdelijke tegenstand hebben de roeiers van Triton zich goed weten te weren. 

De Hollandia is voor de kleine nummers (de skiff en de twee) tevens het Nederlandse Kampioenschap. De roeiers en roeisters die deelnemen aan dit kampioenschap moesten vrijdag al starten om een plekje in de kwartfinale te bemachtigen. Dit werd gedaan in een time-trial, waarin alle boten achter elkaar in plaats van naast elkaar starten. De eerste Tritonees die van start ging op de vrijdagavond was Anna Leerink in de skiff. Ondanks geringe skiff ervaring behoort ze met ruime marge tot de top 24 roeisters in het DE1x veld. Max Gompel weet behendig met de sterke tegenwind om te gaan en zet de snelste tijd neer in het LHE1x veld. Ook mede Ouderejaars Licht roeier Stijn Kanters eigent met gemak een plaats in de kwartfinale op. Het HE1x veld is zo groot dat er tussen de eerste en laatste startende roeiers een duidelijke verschil zit; de wind neemt sterk af, waardoor er steeds snellere tijden gevaren worden. Casper van der Steen is hier duidelijk de dupe van, en weet de kwartfinale op een haar na niet te halen. Timo van Eijden verrast ondanks het slechte weer met een consistente wedstrijd, en eindigt met een 16e plaats. Rianne en Lis gaan dominant van start en worden zelfs zesde, wat betekent dat de Ouderejaars Damesch direct geplaatst zijn voor de halvefinale. Jacob van de Kerkhof, in een combinatie met Nereus, en Pieter en Eli weten zich ook direct te plaatsen voor de halve finale in het HE2- veld. 

Het weer op vrijdag was dermate oneerlijk dat er op vrijdag avond nog overleg plaatsvindt over het vervolg van het weekend. Pas vlak voor middernacht komt er duidelijkheid vanuit de wedstrijdorganisatie. Alle herkansingen van de NK nummers vinden plaats op zaterdagochtend vroeg, alle Eerstejaars Klassement velden worden eerst in time-trials gevaren, wat bepalend is voor een placering in de B- of A-finale. Klaarblijkelijk niet de wedstrijdvoorbereiding waar de roeiers- en roeisters op gehoopt hadden. Met de zonsopkomst legt Anna Leerink dan ook als eerste haar skiffje in het water voor de kwartfinale, hier weet zij zich te plaatsen voor de C-finale op zondag. Door een ongelukkige loting liggen de twee HE tweetjes van Triton tegen elkaar in de voorwedstrijd. Bart en Steven worden tweede in deze voorwedstrijd, en gaan daarmee door naar de halve finale. Hidde en Ben eindigen op een vijfde plek en gaan daarmee naar de C-finale. Timo van Eijden vaart een mooie race, maar moet het doen met een plekje in de D-finale op zondag. Beide Ouderejaars Lichte mannen laten zien dat zij duidelijk in het LHE1x veld thuis horen, en plaatsen zich voor de halve finale. De Eerstejaars ploegen starten hun voorwedstrijden in time-trial vorm, om baanvoordeel te voorkomen, en ervoor te zorgen dat er geen groot verschil zit tussen de eerste en laatste ploeg die in de time-trial start. EjD zet een tijd neer die goed genoeg is voor een plek in de B-finale. Deze B-finale is bijzonder spannend; de nummers twee tot vijf liggen binnen vijf seconde. De dames laten zien bereid te zijn om te vechten voor een plekje en worden derde in de B-finale. EjZ heeft helaas een zware loting en liggen in de voorwedstrijd tegen twee ploegen die in de top5 van het klassement staan. Zij komen 3 seconde tekort voor de A-finale, en moeten het dus doen met de B-finale. In de B-finale komen de heren niet lekker uit de start, en lijken dit gedurende de race niet goed te kunnen maken. Zij werden vijfde in de B-finale. Gelijk de mannen ligt ook EjLD tegen hun grootste concurrenten en gaan door naar de B-finale. In de B-finale liggen de lichte dames van Triton in de nadeelbaan; al de hele dag komen de winnaars binnen op de lage banen. Ondanks de extra wind die ze vangen weten de dames hun tanden goed in de race te zetten, en eindigen als tweede in de B-finale. Hier vlak achter eindigt EjLD roeister Bente in een Skadi combinatie. EjL mist net de B-finale, en zijn daarmee klaar met de zaterdag. De twee reserves van EjZ gaan in combinatie bootjes van start. Bart slaat de EjZ4+ van Njord voor. De combinatie wordt zesde in het HEj4+ veld. Ook Stef komt goed uit de verf in de HEj8+ van Okeanos, en wordt vierde in de A-finale. 

Na de kwartfinales van het HE1x veld net gemist te hebben start Casper van der Steen zaterdag nog in het HG1x veld. Met ruime marge wordt Casper tweede in de voorwedstrijd, en laat duidelijk zien dat hij wel in de A-finale thuis hoort. De Lichte Heren Development dubbeltwee tekent ook voor extra race ervaring, en gaat van start in het LHB2x veld. Hier eindigen ze als derde. 

Op zondag vinden door het slechte weer op zaterdag zowel de halve finales, als finales plaats. De finaledag van het NK wordt door Jacob van der Kerkhof direct goed geopend voor Triton; met ruime marge wint Jacob met Nereïd Michiel Mantel de halve finale. Hiermee verzekeren zij zichzelf van een gunstige baan in de finale. Door een wonderlijke loting liggen alle drie de tweetjes van Triton in dezelfde halvefinale. Eli en Pieter worden derde, en plaatsen zich ook voor de A-finale. Bart en Steven starten die middag in de B-finale. Lis en Rianne varen een prachtige halve finale, en plaatsen zich in de A-finale van het DE2- veld. 

Door het doorschuiven van de wedstrijden van zaterdag wordt het programma op zondag zo vol dat er voor alle niet NK-nummers alleen B-finales zijn. Van de eerstejaars ploegen eindigt alleen EjLD in de voorwedstrijden in de top3, en weet daarmee een plekje in de A-finale te bemachtigen. In de A-finale eindigen ze op een vijfde plek. 

In de loop van de zondag middag gaan de finales van het NK van start. Anna Leerink eindigt op een zesde plek in de C-finale van de DE1x. Ben en Hidde varen een stabiele wedstrijd, en worden tweede in de C-finale. Timo van Eijden gaat hard van start in de D-finale van de HE1x, en eindigt op een vierde plek. Bart en Steven varen een uitermate spannende B-finale, en worden hier uiteindelijk derde. Niet veel later liggen Jacob, Eli en Pieter aan de start van de A-finale van het HE2- veld. Waar Laga als eerste de 500 meter door komt, weten Jacob en Michiel al snel de leiding over te nemen. En deze leiding bouwt de Triton/Nereus combi steeds verder uit. Uiteindelijk komen zij met een verschil van maarliefst 4,5 seconde als eerste over de finish. Hiermee wordt Jacob voor een tweede keer Nederlands kampioen in de HE2-. Pieter en Eli hebben te kampen met de nadeelbaan, maar eindigen desondanks op een knappe vijfde plek. Max Gompel laat vanaf moment 1 in de A-finale zien dat hij de snelste LHE1x op het water is. Max komt met een gat van 2 seconde als eerste de 500 meter door. Hierna bouwt hij deze voorsprong verder uit. Met een flinke voorsprong wint Max de A-finale, en wordt ook hij Nederlands kampioen. Lis en Rianne eindigen op een zesde plek in het DE2- veld. Als slotstuk start Jacob en stuurvrouw Ellen Bijkerk nog in een combinatie acht in het HE8+ veld. Ook dit veld weten Jacob en Ellen met gemak te winnen. 

 

Foto: Ellen de Monchy