Nabeschouwing Amstelbeker

Waar de aanloop naar 25 september ons nog druilerig herfstweer gaf, liet de nazomer zich op zondag, op wat kleine spetters na, nog even van haar beste kant zien. De zon scheen over de 750 meter tussen de Berlagebrug en K.R. & Z.V. “de Hoop”. De beste achten van zowel burger- als studentenverenigingen vanuit heel roeiend Nederland maakten zich klaar om zich via een time-trial en een boord-aan-boord knock-out systeem een weg te banen naar ofwel de Fortuna- ofwel de Palmbeker, respectievelijk voor de vrouwen en de mannen. 

De dames, in vertrouwde opstelling gelijk aan die afgelopen zomer in Henley aan de start lag, startte in hun trial als vierde boot achter een sterke acht van Laga. Uiteindelijk noteerden ze een meer dan verdienstelijke zesde tijd van de veertien ploegen die deelnamen. Dit resultaat was des te meer verdienstelijk, daar een disfunctie in de geluidskabel ervoor zorgde dat stuurvrouw Hanne Gielliet niet hoorbaar was en zij gedwongen was haar roeisters met een zo luid mogelijke stem alsnog aan te sturen. Hierna volgden de mannen, die zichzelf een taak hadden opgelegd: het succes van vorig jaar evenaren. Ook bij de mannen deden dezelfde acht roeiers zich aan als in Henley met als verschil dat de boot nu stuurboord opgeriggerd was en Eli Brouwer voorsloeg, met zijn vertrouwde compagnon Pieter van Veen achter zich op zeven. Ook elders in de boot hadden de roeiers een nieuwe plek gevonden en hoewel het omgeriggerde schip even wennen was geweest, liepen de laatste voorbereidingen goed. De boot onder leiding van stuurvrouw Ellen Bijkerk stevende uit de startblokken en wist in de trial een sterke tweede plek te behalen met maar 0.4 seconde achter concurrent Nereus. De tweede plek smaakte daarbij nog net iets bitterder, daar alleen de winnaar van de trial een directe plaatsing in de kwartfinale verwierf, waardoor er nu een extra ronde op het programma stond. 

Na kort te hebben aangelegd bij gastvereniging Willem III, traden de dames een uur na hun trial alweer aan, nu boord-aan-boord tegen Thêta met bronzen Olympiër Lisa Scheenaard op slag. De Triton dames wonnen deze voorwedstrijd, met nog steeds geen versterkt geluid, van de geel-bruine dames uit Eindhoven met 2.1 seconden en verzekerden zich daarmee van een plek in de kwartfinale. Bij de mannen deed de volgende horde zich aan in de vorm van onze rode buren, die reeds laatste waren geworden in de time trial. Met een solide 5.1 seconden verschil werd het pleit van dit Utrechts onderonsje beslecht in het voordeel van het Donkerblauw. 

Het kalf was nu van het koren gescheiden en alleen de beste acht (studentenverenigingen) deden nog mee in de strijd om het bot. Voor de dames bracht de kwartfinale een meting met een goede acht van Njord met daarin twee dames die afgelopen voorjaar The Cathy Cruickshank Trophy wonnen tijdens de Women’s Henley. Na een spannende race, met daarin nog een tik van een van de Triton riemen tegen een boei, kwamen de dames in het lichtblauw als eerste over de finish. Al hadden de dames op voorhand nog meer uit de wedstrijd willen halen, kunnen zij, zeker met de technische ongemakken in het achterhoofd, terugkijken op sterke races en hebben ze aan heel roeiend Nederland laten zien dat ze meedoen om de knikkers.

De mannen vervolgden hun tocht tegen een ervaren boot van Laga met onder andere Lars Lipman en Daan Vos de Wael, die eerder dit jaar met Pieter en Eli nog de Windermere Cup wonnen tegen de top achten van Washington University in Seattle. Eindstand: Triton 2.07,8; Laga 2.09,9. Nog geen uur later de volgende partij van het schema in de halve finale: Skøll. Skøll kwam met bekende namen als Wibout Rustenberg en Olav Molenaar, maar ook de Franse olympiër Guillaume Turlan aan de start, die samen met hun ploeggenoten in de trial vlak achter Triton eindigden. Voor 500 meter lang lagen de boegballen vrijwel gelijk naast elkaar, waarna de stuurvrouw Ellen besloot de bekende Triton eindsprint in te zetten en zo een plek in de finale veilig te stellen.  

De finale bracht als tegenstander de gedoodverfde concurrent Nereus, die aantrad met vrijwel de gehele winnende Henley acht van 2021 versterkt met Gert-Jan van Doorn die na vijf jaar University of Washington het paars had verruild voor het bordeauxrood. In deze vijfde 750 meter van de dag moesten de mannen hun meerderen erkennen in de thuisploeg. Al was de tweede plaats niet die waar van tevoren op gedoeld was, is deze finaleplek nog steeds een prestatie van formaat en getuigt het, samen met kwartfinale plek van de dames, van een significante breedte en diepte van de ouderejaars secties en kijken we met goede moed vooruit naar het komende seizoen. Eerstvolgende stop: de Tromp Boat Races op 15 en 16 oktober te Hilversum.

 

Foto: Willemijn van Zandwijk