Nabeschouwing Hel van het Noorden

Traditiegetrouw bracht de laatste wedstrijd op de kalender regen, wind en een Eemskanaal vol skiffs en twee-zonders: de Hel van het Noorden. Waar het ochtendgloren de hemel nog alle tinten rood en oranje kleurden, sloeg het slechte weer toe rond het vlotten voor de mannen die startten in het eerste blok. Met oproeijack aan begaf iedereen zich negen kilometer richting Delfzijl, waar de twee-zonders als eerste mochten. Bart Lauwers en Casper van der Steen maakten als eerste donkerblauwe boot de doorstart. Met de snelste doorkomsttijd op de twee kilometer dwong het Houtmanduo een goede start af, maar op de finish ter hoogte van de Slochtersluis kwamen ze net enkele seconden tekort op twee Nereus ploegen. Welke rol de twee-zonder hierin had die niet voor hen week, zal hierbij voor altijd in het midden blijven. Olaf Westra en Hidde van de Beek pakten een negende plek in het veld. Terug naar de start over de dijk, wind mee, wat betekende dat de roeiers hem tijdens de race (schuin) tegen hadden. Scherp bakboordswal houden was daarom van groot belang om jezelf zo glad mogelijk water te geven. Toen de Zware mannen skiff met Timo van Eijden, Ben van Brussel en de comeback van Sjoerd van Loon op het wedstrijdtoneel. Timo werd zeer verdienstelijk zesde met maar negen seconden op de nummer een. De Lichte mannen waren vervolgens goed vertegenwoordigd met maar liefst negen mannen aan de start in Noord-Oost Groningen, waarvan er maar acht de finish haalden. Brian Poll wilde, zoals eerdergenoemd, zo goed mogelijk uit de wind blijven, maar kwam daardoor in het riet terecht. In een poging hier weer uit te komen, haalde hij een nat pak en werd zijn race vroegtijdig gestaakt. Max Gompel behaalde een derde plek en blikte hiermee in het SA-veld, daar zijn naaste concurrenten beide nog onder-23 roeiden. Verder zijn de negende plek van ex-Zware bal Hooper Kelly-Smith en de twaalfde plek van Wouter de Boer, die zich begaf op vertrouwd water van zijn oude club, zeker noemenswaardig. Terug naar Aegir voor warmte, koffie en soep. De middag was vervolgens voor de dames, waar de Damesch twee-zonder met Eleonore Veldman en Isis Meruma als eerste acte de presence mochten geven. Er was echter nog een kleine hobbel te nemen voordat ze het water op gingen. Bij het vlotten kwamen ze erachter dat ze de boot verkeerd hadden opgeriggerd, waardoor er in allerijl snel twee singels bij werden gepakt en de boot weer naar stuurboord slag ging. Er werd snel opgeroeid opdat uitsluiting zou worden voorkomen. Uiteindelijk legde het voorval ze geen windeieren want na iets meer dan 5 kilometer en een zeer sterke race waren ze de snelsten van het hele veld en trokken ze een blik! Na dit mooie succes waagden nog zes skiffeuses zich aan het Eemskanaal, waarbij Anna Leerink zesde en Lisette Regelink achtste werd in respectievelijk het Damesch- en Lichte Damesch-veld. Als slotstuk startte oud-lid Jean-Pierre van Tiel nog het lustrumnummer in de 2+ met Aegir coryfee Wim ten Have in de boot ‘de Houtman’. De dag werd na een warme douche afgesloten met het Tritonlied voor de Damesch, waarna iedereen zich weer opmaakte voor de terugreis naar ‘t Sticht.

Eerstvolgende stop: 10 december gaan we naar de Sporthallen Zuid voor het Nederlands
Kampioenschap Indoorroeien (NKIR), tot dan!