Nabeschouwing Mirabaud BaselHead-Regatta

Op zaterdag 19 november vond de 12de editie van de Mirabaud BaselHead-Regatta plaats op de Rijn in Basel te Zwitserland. Honderd ploegen uit zes verschillende landen gingen met elkaar de strijd aan op een sprint van 350 meter, en de Classic van 6,4 km. Maar liefst drie Middengroep ploegen, onder leiding van coach Dionne Houtzager, kwamen uit voor het Donkerblauw en hebben alles in de strijd gegooid.

Het is ontzettend leuk om te zien hoe de ploegen dit avontuur met hun volle enthousiasme zijn aangegaan en ik ben blij dat ik hier een onderdeel van heb kunnen zijn.” – Coach

Na twee weken voorbereiden was het op vrijdag 18 november dan eindelijk zo ver. Om 05:00 uur de wekker, nog even snel de laatste spullen bij elkaar pakken en nog één keer controleren of het paspoort in de tas zit. De ploegen verzamelen zich op vooraf afgesproken plekken en rond 06:00 uur vertrekken de eerste auto’s richting Zwitserland. Na een lange reis verschijnen de eerste roeiers dan toch bij de Botenwagen die geparkeerd staat bij de Kaserne: het culturele centrum van Basel. De boten worden opgeriggerd en de ploegen draaien nog een laatste training om de rivier te verkennen. Na een goed ontbijt is het dan eindelijk zo ver. Hoewel er meer stroming staat dan normaal is het water erg kalm, de wind gaat liggen en een zeer welkom zonnetje breekt door de wolken. Het belooft een mooie dag te worden. De coaches geven de laatste instructies aan hun ploegen en begeleiden deze naar de vlotten. De oproei routines worden gedraaid en de ploegen lijnen in tweetallen op voor de 350 meter sprint die met de stroming mee gevaren zal gaan worden. De Mittlere Brücke biedt een mooi uitzicht over het water en één voor één passeren de ploegen de brug. In slechts één minuut zit de afstand er alweer op en is het tijd voor de lunch.

Het is 13:00 uur en langzaam komt het terrein weer tot leven. Ploegen beginnen een warming- up en coaches beginnen met voorbespreken van de Classic. De ploegen zullen 3,2 km tegen de stroming in en 3,2 km met de stroming mee roeien. Een zware wedstrijd, maar de ploegen zijn er klaar voor. Na een verkort oproei programma lijnen de ploegen op volgorde van rugnummer op. Met een interval van 20 seconden starten de ploegen achter elkaar weg op weg naar de keerboei. Voor sommige ploegen leidt de keerboei tot problemen omdat er een aantal ploegen tegelijkertijd aankomen. Hierdoor moeten de boten uitwijken en een grotere bocht maken. Eenmaal om de keerboei heen blijkt het voor veel ploegen lastiger dan eerst werd verwacht en ondanks de stroming mee moeten de ploegen nog echt een tandje bijzetten. Na ongeveer 20 minuten komen de eerste ploegen dan toch over de eindstreep. De Lichte Acht pakte daarbij een 16e plek in open veld. Verder startte Jacob van de Kerkhof
in de Holland Acht en won met hen de Classic!