Nabeschouwing WinterWedstrijden

De kop is eraf! Het wedstrijdseizoen 2023 is officieel geopend, daar in het weekend van 18 en 19 februari roeiend Nederland aan de waaierige Schie vlotte om de strijd aan te gaan om de blikken van de WinterWedstrijden. Op de zaterdag mochten de Eerstejaars Achten en Dubbelvier voor het eerst het Donkerblauw representeren en verdienden zij daarmee hun wedstrijddas. Een straffe westenwind bracht voor de, voornamelijk onervaren, stuurlieden een significante uitdaging met zich mee. Voor hen die al een tijd niet meer in Delft zijn geweest: de Schie loopt NW-ZO tussen Delft en Rotterdam, waar er richting Delft wordt gestart. Bakboordswal houden kon daardoor seconden schelen op de eindtijd en de ploegen waren dus gebaat bij scherp stuurmanschap. De keuze in de twee bruggaten bij de Kandelaarbrug net na de bocht was daarbij een belangrijk punt waar veel Jonge Achten in aanraking kwamen met de dukdalven door die eerdergenoemde westenwind. De Lichte Damesch en Zware mannen doorstonden de omstandigheden het best en deden daarbij verdienstelijk mee in hun veld van zeventien boten sterk met respectievelijk een zesde en vierde plek. Verder startten op de eerste dag nog de skiffeuses en de Damesch Vier-met. Anna Leerink (DG), Bente van Kernebeek (LDG) en Middengroep Damesch grepen daarbij na sterke races allen nipt naast blik met respectievelijk 1.7, 12.5 en 7 seconden op de nummers één.

De wind kwam iets tot rust op de zondag en draaide meer in noordwestelijke richting, maar kwam met vlagen nog lastig om de hoek zetten. In het eerste blok van de dag was het aan de Lichte mannen in de skiff om zich voor het eerst in 2023 te meten met hun competitie. Max Gompel beet het spits af in het LHE1X-veld en bijten deed hij. Nadat hij op de Hel van het Noorden (ondanks blik) niet tevreden was geweest over de eerste kilometers van zijn race, vloog hij in Delft als een pijl uit een boog en haalde hij in de eerste twee kilometers al vier tegenstanders in. Aanvallend strak roeien op het elite niveau: het was echt ontzettend gaaf om Max zijn race te zien doorlopen. Waar de laatste kilometer een ware strijd met het zuur in de benen was, legde de aanvallende startstrategie Max geen windeieren en trok hij blik in een tijd van 21.06,6 met 8.3 seconden op zijn grote concurrent Joost van der Sluijs van Skøll. In het LHB1X-veld volgde Hooper Kelly-Smith in het kielzog van Max, die ook een dusdanig sterke race voer dat hij met zijn tijd van 21.42,0 tweede werd in zijn veld, maar blik zou hebben getrokken in het LHG-veld en verdienstelijk vijfde zou zijn geworden in het Lichte Elite veld. De strijd in het DB2X-veld werd in de laatste kilometer nog wat verhit daar drie boten elkaar inhaalden waar de Dubbeltwee van Josien Brzesowsky en Julia van Leeuwen de hoogste snelheid had, maar de versmalling van het kanaal het vrijwel onmogelijk maakte om de manoeuvre te volbrengen. Uiteindelijk lukte het hen om de andere boten achter zich te laten en een mooie vierde plek in het veld te behalen. Het tweede blok bracht de zware mannen skiffs, waarbij tweemaal het Tritonlied mocht worden ingezet, nadat Eli Brouwer (HE1X) en Olaf Westra (HB1X) blik trokken. Als slotnummer gingen de mannen van Middengroep Zwaar en een combinatie van Eerstejaars Zwaar en Eerstejaars Licht nog de baan over, waarbij Middengroep Zwaar blik trok in het HB4+-veld, waardoor het eindtotaal van het weekeinde uitkwam op maar liefst vier blikken!

Voor nu zullen de kleine nummers verruild worden voor de grote boten, daar de Amstel wedstrijden naderen met op 11 en 12 maart de Head of the River Amstel en in het weekeinde  van 18 en 19 maart de Heineken Roeivierkamp. We zien u graag allen langs de kant in Amsterdam!

 

Met donkerblauwe groet,

R.M. (Robert) Laan
h.t. Commissaris Werkende Leeden I