Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

De Berlagebrug kleurde weer groen met de lachende e’s als vanouds en zowel de sprinters als de duurroeiers konden hun ei kwijt: de Heineken Roeivierkamp (H4K) stond op het punt van beginnen. Voor de Heineken-leken onder u: de H4K bestaat uit vier afstanden (2500m & 250m, 5000m en 750m) die allen hun finish op de Amsteldijk 130A vinden bij onze bordeauxrode vrienden. Alle tijden worden teruggerekend naar een splittijd over 500 meter die weer naar punten omgerekend wordt. Degenen met de minste punten of snelste gemiddelde tijd wint, waar een seconde op de 250m twintig keer zoveel waard is als een seconde op de 5000m.

De zaterdag opende met het dames-blok waar de DG8+ en de LDG4* gelijk sterk het voortouw namen in de strijd om het bot. Verder combineerde MGD met de dames van Euros en keerden zowel de Lichte Damesch als Damesch eerstejaars weer terug naar de Amstel na de Head of the River. De gevorderde Lichte Damesch zetten hun voorsprong door in de sprint en ook de Eerstejaars Damesch deden goed zaken door een vierde plek te bemachtigen op de 250m. Bij de gevorderde Damesch werd er een onwaarschijnlijke tijd geklokt kijkende naar de splits die zichtbaar waren op de speedcoach, maar daar er geen verschil was in de dubbel geklokte tijd van de wedstrijdleiding werd het protest niet gehonoreerd. Gevolg: een voorlopige tweede plek net achter Aegir.

In de middag was het de beurt aan de mannen. De Lichte Elite mannen namen gelijk het voortouw in de tweestrijd met de Fransen van Boulogne 92 op de 2500m. De combi van OJZ en MGZ noteerde met een Nereïd op zeven een verdienstelijke vierde tijd. Verder voeren Pim van der Zwan en Ruben Bähre mee in de mastodonten R.V. Minerva pre-selectiecombinatie die ook redelijk goed mee kwam in HG-b veld samen met de Lichte Middengroep Acht.  De eerstejaars achten, waaronder ook een Triton-Njord combi maakte ook hun acte de présence, waar de Zware mannen op hun eerste afstand een zesde plek noteerden. Ook op de sprint kwamen voornamelijk de Lichte Elite Acht, de pre-Minerva combi en de Eerstejaars Zware mannen acht goed uit de verf.

De zon liet zich op zondag een stuk minder zien bij de start van de vijf kilometer ter hoogte van begraafplaats Karssenhof. Voor de DG8+ was het erop of eronder; er moest veertien seconden worden gewonnen op de vrouwen van Aegir de vlak achter hen startten. De Damesch kenden een vurige start en op het moment dat er strakke Hoerenbocht werd gevaren en de achtervolgers uit de bocht vlogen, volgde er een indrukwekkende push waarmee het verschil werd gemaakt. Op de finish was het 21 seconden in het voordeel van het Donkerblauw. Na een pas au double op de 750m werd het pleit definitief beslecht en trokken de Damesch een prachtig Heineken-blik. De Lichte Damesch zetten hun winnende lijn ook op de zondag voort en wonnen uiteindelijk het veld met meer dan vijf punten op naaste belager Skøll. Ook de Lichte Elite mannen trokken blik en prolongeerden daarmee hun vierkampoverwinning als snelste Lichte verenigings Acht. Met een zesde, achtste, vijfde en zevende plek draaiden respectievelijk EJZ, EJL, EJD en EJLD mee in de subtop van hun velden en zal na het trainingskamp in Hazewinkel moeten blijken of ze kunnen aanhaken bij de top.

Met veel mooie races, een zonnige dag op de Amstel en driemaal blik terug in de tas mee naar huis kunnen we tevreden terugkijken op de Vierkamp. Voorafgaand aan de Varsity reist het merendeel van het Donkerblauw nog naar Watersportbaan Hazewinkel, waar de laatste voorbereidingen worden getroffen voor die eerste okergeel-donkerblauwe zondag van april. We zien u graag allen in Houten; komt dat zien

 

Met donkerblauwe groet,

R.M. (Robert) Laan
h.t. Commissaris Werkende Leeden I