Foto: Max Reijnen (voor roeien.nl)

TRITON WINT DE VARSITY!

Triton wint de 139ste Varsity!

Het heeft deze keer minder lang geduurd dan bij het vorige gouden blik (lees: overwinning), waar de U.S.R. “Triton” wederom het Hoofdnummer, de Oude Vier, mee naar Utrecht heeft genomen: winst op de 139ste ‘Varsity! Voor Triton lagen aan de start Eli Brouwer, Bart Lauwers, Jaap Schenck en Casper van der Steen. De boot werd gestuurd door stuurvrouwe Ellen Bijkerk. Een ongelooflijk bijzondere prestatie na vorig jaar topfavoriet te zijn geweest, waar de finale in een deceptie (lees: aanvaring) eindigde, trokken de mannen en stuurvrouwe met twee wisselingen in de boot ditmaal aan het langste eind. Dit is de 17de keer dat Triton deze mooie wedstrijd wint.

Na een bijzonder spannende race kwam Triton als eerste over de finishlijn. Vanuit de start, waar Triton onder de wal van de bocht lag, kwam de Oude Vier geleidelijk opzetten, waar ze toen Nereus nog net voor zich hadden. Op het moment dat Triton de bocht uit kwam, lagen de boegballen gelijk. Op de rechte twee kilometer die resteerde, wisten de mannen en stuurvrouwe steeds iets verder weg te stappen van de bordeauxrode naaste belager. Met elke haal liep de boot steeds net iets meer uit, waar ze uiteindelijk meerdere lengtes los kwamen. In een tijd van 10:25,36 werd het Hoofdnummer uiteindelijk gewonnen door Triton. Wat volgde was de traditionele duik door vele (oud-)Tritonezen in het Amsterdam-Rijnkanaal om de Oude Vier te feliciteren. Het moment waar menig Utrechtse student en roeier zo gretig naar uitkeek.

In een jaargang zonder Olympische roeiers kwam de gewichtige verwachting, die het afgelopen decennium meer gewoonte dan uitzondering is geworden, op de schouders te liggen van een aantal nieuwe gezichten, die deze meer dan waar maakten. Na een uitgebreide selectie aan beide boorden bleken de bovengenoemde de snelste combinatie te zijn. Alhoewel de overwinning van 2019 voor velen nog redelijk vers op het netvlies staat, was de verwachting vorig jaar al daar dat het Varsitygoud wederom naar Utrecht zou komen, wat deze jaargang gelijk al een soort revanche maakte. We zijn als Triton ontzettend trots dat de mannen en stuurvrouwe Varsitygoud hebben behaald.

Naast het blik van de Oude Vier werd er nog driemaal blik getrokken door Middengroep Licht, Middengroep Lichte Damesch en Middengroep Zwaar in het LHE4+, LDG2X en HB4+, respectievelijk. Het lichte heren veld had bijna niet doorgegaan door het geringe aantal inschrijvingen, maar met twee donkerblauwe boten sterk ging het veld uiteindelijk toch door en wisten de mannen onder de wal uit de wind hun naaste belager op vier seconden te houden. Voor de Lichte Damesch begon de race onstuimig met een snoek, maar naar razendsnel hersteld te zijn werd het gehele veld knap voorbijgevaren en trokken ook zij blik. Als laatste, voor het Gouden Blik, deden de mannen van MGZ wat zij moesten doen en verdienden zij naar een strakke race een gratis knipbeurt, ditmaal niet op ’t Wed, maar op het buffet van sociëteit PhRM.

De overwinning werd zondagavond gevierd met een optocht waarin de Oude Vier in een koets vanaf het Spoorwegmuseum naar het Domplein werd gereden, vergezeld door honderden (oud-)Tritonezen die met de stoet meeliepen. Er volgde een receptie voor genodigden in het Academiegebouw, waar onder anderen de burgemeester van Utrecht klaarstond om de heren en stuurvrouwe te feliciteren met hun bijzondere prestatie. De avond werd afgesloten met een Kroegjool op het Janskerkhof, die tot diep in de nacht doorging op de sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps.