Nabeschouwing Hollandia | NK Klein

Waar de vier-metten en -zonders na de Varsity weer op de plek liggen, ging de top van het Nederlandse studentenroeien met elkaar de strijd aan in de kleine nummers en verroeiden de eerstejaars wedstrijdploegen hun eerste 2k-wedstrijd op de Bosbaan op de Hollandia / het NK Klein afgelopen weekeinde.

Traditiegetrouw werden de time-trials van het NK reeds op vrijdagavond gehouden. Na enige onzekerheid over mogelijk onweer en daarop volgende veranderingen in het schema, bleef het gedonder uit en beten de Lichte skiffeuses het spits af. Lisette Regelink behaalde hierbij een 11e plek van de 22. Anna Leerink nam daarna het stokje over en kwalificeerde zich met een tijd van 7.51,8 voor de kwartfinale. Bij de Lichte heren namen Brian Poll en Max Gompel gelijk het voortouw met respectievelijk een eerste en tweede plek. Ook Hooper Kelly-Smith verzekerde zich van een plek in de kwartfinale met een tiende tijd over het hele veld. In het HE1X-veld deed Jaap Schenck zijn aantreden en zette in de trial een sterke zesde tijd neer van de 47 deelnemers. De scullers maakte de baan vrij voor de boordroeiers, waar Rianne Prins en Lis Verouden gelijk iedereen op scherp zetten door in een tijd van 7.30,46 een eerste plek te bemachtigen. Het sluitstuk van de vrijdagavond kwam in de vorm van de heren twee-zonders, waar maar liefst drie boten (Timo van Eijden & Casper van der Steen; Steven Bos & Bart Lauwers; Eli Brouwer en Pieter van Veen) top vijf voeren en daarmee een rechtstreekse plek in de halve finale bemachtigden. Eli Brouwer en Pieter van Veen behaalden daarbij in tijd van 6.25,0 een eerste plek.

Na het onweer van de nacht bracht de zaterdagochtend rustig weer met zich mee. Anna voer na een stabiele kwartfinale richting een derde plek, die gelijk stond aan een ticket naar de halve finale. Ook voor Hidde van de Beek, in combinatie met Bruno Houtzager (Nereus), en Lisette Regelink wisten zich respectievelijk via de herkansing en de kwartfinale van een plaats in de halve finale te verzekeren.

Het NK werd weer even Hollandia en de eerstejaars maakten zich gereed voor de start. De Zware mannen wisten na een goede race hun voorwedstrijd te winnen en zich zo te plaatsen voor de A-finale. Beide Damesch-boten zetten hun zaterdag voort in de B-finale, waar de Damesch 8+ maar net naast een A-finale greep.

In de kwartfinales van het NK die hierop volgden, wisten Jaap, Brian en Max hun kwartfinale te winnen en plaatsten Eleonore Veldman en Isis Meruma zich in de herkansing ook voor de halve finale van het DE2- kampioenschap. Dit bracht het aantal Triton boten in de halve finales van het NK tot maar liefst elf!

In het DEj4+ startte Gudine Neijens vervolgens met Phocas en behaalde daarbij een plek in de A-finale. Ook Edward den Beer Poortugael roeide zich in het HG1X-veld naar een A-finale plek en Daan van Brussel behaalde een derde plek in de finale van het LHG1x-veld.

In de eerste halve finale van de dag trof Anna zeer sterke tegenstand in de vorm van twee Laga dames die net het Nationaal Roeiteam (NRT) hadden verlaten en olympiër Marieke Keijser. Na een sterke start, waarbij ze op 500 meter een derde plek noteerde, moest ze uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek, die gelijkstond aan een plek in de C-finale. Bij de heren twee-zonders lagen er in de eerste halve finale vijf Tritonezen aan de start. Eli en Pieter namen vanaf het begin het voortouw, die deze koppositie niet meer loslieten. Steven en Bart lagen op de 1000 meter nog op een derde positie, maar met een hele sterke tweede kilometer behaalden zij na een spannende eindsprint met Thêta een tweede plek. Hidde werd vijfde en vervolgde zijn NK daardoor in de B-finale. In de tweede halve finale wisten Timo en Casper een eerste plek te bemachtingen na een zeer sterke middelste kilometer, waarbij ze de Nereus tegenstanders in hun race achter zich lieten. Lisette moest in haar halve finale haar meerdere erkennen en ging verder in de B-finale.

Bij de eerstejaars voeren beide dames een goede B-finale, waarmee zij enkele punten binnenhaalden voor het Eerstejaars Klassement. De zware mannen noteerden een vierde tijd in de A-finale en klimmen daarmee naar een vijfde plek in het klassement. Het eerste blik van het weekend was echter voor Wessel Westerhout en Thijs Noordhoek in het LHB2X-veld. Na een zeer spannende race met aanvankelijk Njord, moesten ze op 1500 meter de dubbel-twee van Okeanos nog even voor zich dulden, maar wisten zij in de eindsprint het pleit in hun voordeel te beslechten.

Jaap behaalde in zijn halve finale een vierde plek achter onder meer Wietse Morreau (NRT) en zou daarmee op zondag in de B-finale aantreden. Ook Eleonore en Isis plaatsten zich met een vijfde plek voor de B-finale. Max en Brian stelden beiden een plek veilig voor de A-finale met beide een derde plek in de halve finale. De Damesch twee-zonder met Lis en Rianne won met een stabiele race hun race en plaatsten zich daarmee overtuigend.

De regen van de zaterdagmiddag gaf weer ruimte aan de zon op zondag, waar als eerste de klasserende beginners velden op het programma stonden. De zware heren en lichte dames behaalden daarbij een plek in de A-finale, waar zij vijfde en vierde werden, respectievelijk.

De lucht trok weer dicht en de regen volgde, maar dat deed roeiers noch coaches en toeschouwers terugdeinzen voor de apotheose van het NK. Als eerste waren het de dames twee-zonders die de baan over gingen. Waar op 1500 meter Lis en Rianne leidden, wisten de dames van Nereus hun boegbal er in de laatste 300 meter nog langs te drukken. Een bittere nasmaak overheerste dan ook bij de dames, maar zij kunnen trots terugkijken op een sterk NK met als resultaat een zilveren medaille. Bij de mannen deden Eli en Pieter wat zij in de voorrondes ook hadden laten zien: stabiel vooraan varen. Met hun winst werden ze, na de respectievelijk derde en vijfde plek in 2021 en 2022, nu Nederlands Kampioen! De andere twee twee-zonders grepen net naast het podium, maar kunnen ook trots zijn op de door hen geleverde prestaties. Drie Triton boten in dezelfde finale van het NK Klein is een ontzettend mooie prestatie. Bij de lichte heren skiff was de A-finale bloedstollend spannend. Na 500 meter voer Maxim Meijerink van Skøll vooraan, die uiteindelijk zesde werd en wisselde alle boten van positie door de race heen. Op 1500 meter lagen vier skiffeurs op één lijn en keken de coaches aan de kant elkaar wat er nu zou gebeuren. Brian koos ervoor om door te versnellen en trok in de eindsprint de winst knap naar zich toe en werd daarmee Nederlands Kampioen in de lichte skiff.

Wij feliciteren Eli Brouwer, Pieter van Veen en Brian Poll met hun nationale titels en zijn trots op de kwaliteit die de ouderejaars in de breedte hebben laten zien. Aankomende week vinden de Zuidelijke Roeibond (ZRB) Roeiwedstrijden plaats in Tilburg met onder andere de selectieraces voor de Universiade in China deze zomer!