Nabeschouwing Zuidelijke Roeibond Wedstrijden

Na een mooi weekeinde gehad te hebben op de Bosbaan tijdens de Hollandia Roeiwedstrijden/het NK Klein, bracht de wedstrijdkalender ons in het weekend van 29 en 30 april de Zuidelijke Roeibond Wedstrijden (ZRB) in Hilvarenbeek (Tilburg).

De ZRB brengt altijd een smalle vier-baans roeibaan, time-trials, knock-outs en Brabantse gezelligheid met zich mee, waar de klassements- en klasserende wedstrijden ook nog eens van dag zijn gewisseld. Op zaterdag begonnen we daarom met de klasserende velden, waar de mannen van Middengroep Zwaar zich ‘s ochtends zeker stelden van een plek in de A-finale door knap tweede te worden in hun time-trial. In het LDE1X-veld was er in de eerste voorwedstrijd een unieke situatie, daar drie roeisters van het Triton Lichte Damesch Roeiteam de strijd met elkaar aangingen voor twee plaatsen naar de A-finale. Wieke en Lisette trokken daarbij aan het langste eind. Zowel de Damesch als de Lichte Damesch dubbels plaatsten zich respectievelijk voor hun finales in het DG2X- en LDG2X-veld.

In de middag beten de Middengroep Lichte Mannen het spits af met de LHE4- A-finale, waar de Rikmenspoel vier na een zeer spannende race en wat extra meters de winst nipt naar zich toe wist te trekken met een verschil van 0,3 seconden op naaste belager Laga. Allevier de mannen werden met dit blik overgangs, waardoor de mouwen werden afgescheurd en zichtbaar werd dat de schouders nog wat bijkleuring nodig hadden. Bij de eerstejaars behaalde Eerstejaars Zwaar een plek in de A-finale. De mannen van Middengroep Zwaar werden knap tweede achter een vrij ervaren boot van de rode buren, waar de race zeker perspectief bood voor de te komen races. Lisette moest in het LDE1X-veld Hannah Jonker van Skadi net voor zich duiden, die ook op het NK Klein sterk meedeed in het veld. Het tweede blik van de dag was voor de blikkentrein die het TLDRT heet. Bente en Eline namen met ruim zes seconden afstand van de rest van het veld, waarmee de teller klasserende blikken voor Bente dit seizoen nu al op drie staat! De Jonge Acht noteerde een tweede plek, waar zij in de jongens van Proteus net hun meerdere moesten erkennen.

De zondag bracht veel zon en zowel de eerstejaars- als de development-klassementen en voor de ZRB betekent dat een knock-out systeem met time-trials, halve finales en finales. Na de time-trials wisten de HDev4-, Daniël Damen i.c.m. Nereus in de HEj4+, DDev2X, LHDev4- (1), LHDev2x en LDDev2X een plek in de A-finale te bemachtigen. De middag begon met een directe A-finale voor Eline in het LDGb1X-veld, waar ze alleen Annabelle Out van Laga voor zich moest dulden. In de halve finales wisten de Lichte mannen van de vier-zonder zichzelf van een finaleplek te verzekeren na de mannen van Skadi in de tweede vijfhonderd meter afgeschud te hebben. Ook de Lichte Damesch in de dubbel wisten Asopos te snel af te zijn. In hun finale wisten Bente en Wieke ook Aegir af te troeven, waarmee zij blik trokken in het LDDev2X-veld, dat daarmee het derde blik van het weekend was.

Aankomend weekeinde (13 & 14 mei) staan zowel de Raceroei Regatta op de Willem-Alexanderbaan als de International Wedau Regatta in Duisburg op de planning voor respectievelijk de eerstejaars plus middengroepen en ouderejaars.