Foto: Paparazzi der D.S.R. Proteus-Eretes

Nabeschouwing Raceroei Regatta & Westelijke Regatta

De wedstrijdkalender dendert maar door, waar midden mei zowel de Raceroei, voorheen Damen, en Westelijke Regatta op het programma stonden op de Willem-Alexander Baan (WAB) te Zevenhuizen. Eerst Laga aan de organiserende hand, de week erop Skadi. Eerst zowel Development als Eerstejaars Klassement, waarna de eerstejaars een weekend later konden trainen en de middengroepen opnieuw mochten aantreden op de WAB.

De zaterdag van de Raceroei bracht zonnig lenteweer, wat in de roeiwereld gelijk staat aan kort-kort (qua kleding). Na de voorwedstrijden behaalden zes van de negen Development ploegen de A-finale. Ook Daan van Brussel (LHG1X) en Edward den Beer Poortugael (HG1X) verzekerden zichzelf van een plek in de finale. Bij de eerstejaars stelden de Lichte Damesch een plek veilig voor de middag, waar de andere drie ploegen hun weg vervolgden in de B-finale. De Lichte Mannen beten in de middag, nadat de solarboot van de TU Delft een spar had gevaren tegen de Commissaris van het Materieel Bolkesteijn van Laga, het spits af. De dubbel en de skiff moesten helaas het veld voor zich dulden. De Triton Lichte Damesch RoeiTeam (TLDRT) dubbel verstevigde vervolgens hun koppositie, waar Bente en Eline blik trokken in een tijd van 8.36,08. Naaste belager Aegir poogde nog weemoedig door te versnellen in de tweede kilometer, maar de dames versnelden stoïcijns mee en pareerden daarmee hun pushes. De Zware Mannen dubbel maakte het de Delftse Blauwe nog lang lastig maar moest over twee kilometer uiteindelijk twee seconden toegeven. Van de Lichte Mannen vier-zonder wisten we inmiddels dat ze snel uit de blokken konden komen en dat deden ze in hun finale dan ook wederom. Een ploeg in het veld spiegelt deze kwaliteit door vrij traag te vertrekken, maar dieselt daarna flink door. Hetgeen de doorslag geeft in de uitkomst in het veld is of de snelle Donkerblauwe start, de Gele Eindhovense diesel kan voorblijven. Uitkomst op de Raceroei: net niet, tweede plek. De Eerstejaars Lichte Damesch sprokkelden met hun vierde plek nog redelijk wat punten bij elkaar voor het klassement en Eerstejaars Zwaar beperkte zich in de B-finale gezichtsverlies door hier eerste te worden.

Een cumulus groeide over de Zuidplaspolder op de zondag, wat alle verbrande nekken van de dag daarvoor enigszins goed deed en het was tijd voor de klasserende velden. Na een gevuld ochtendblok beet Edward het Finalespits af in het HE1X-veld, waar hij het nog bijzonder spannend maakte maar uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plek. Na wederom een snelle start hadden de Lichte Mannen niet genoeg in de tank om hun koppositie in de vier-zonder finale vast te houden, wederom Thêta. Vervolgens stopte de Lichte Damesch blikkentrein bij het Raceroei station en trokken de dames in het LDG2X nogmaals blik in 8.13,78. Daaropvolgend noteerden zowel de Damesch als de Zware 8+ een vierde tijd in het beginnelingen veld en grepen de twee vier-zonders van Middengroep Licht net naast winst in hun krachtenbundeling in het LHE8+-veld. Een week verder dus weer de WAB, weer zonnig weer en weer het Development Klassement, alleen geen sjaarzen. De wind, die de week ervoor al een significante rol in de wedstrijd speelde, was nog eens wat aangetrokken en stond nu recht op de baan wat een ding betekende: golfslag. Technisch roeien en lang onder water zijn betaalden zich in deze omstandigheden dus extra uit. Degenen die dit afgelopen zaterdag het best beheersten waren de LHDev2X, LDDev2X, beide LHDev4- en de HDev4- en promoveerden daarmee naar de A-finale. Nieuw daarbij in de Lichte Damesch dubbel was dat Bente niet kon starten wegens ziekte, waardoor de combi Eline-Wieke voor de eerste keer aantrad in het Development Klassement. Bevestigd werd dat ook deze combi zich los kon trekken van het veld, inclusief naaste belager Aegir. De dames trokken wederom blik in een tijd van 8.59,83. Verder wist de Lichte vier-zonder ditmaal de concurrenten het zuiden te snel af te zijn, aangezien de snelle start van de mannen niet meer kon worden bijgehaald door hun snelle tweede kilometer. Middengroep Licht trok blik in 7.38,77.

Op zondag startten eerst Lisette Regelink (LDE1X) en Cas van den Bergh (LHB1X) en voeren zij allebei strakke races. Ook de dames vier-zonder rechtte haar rug met een strakke voorwedstrijd. De Lichte Damesch deden een uitstapje naar het Zware veld en ook de Zware vier-zonder draaide een nette generale. In de middag trok Anna Mayer als invalstuur bij Skøll blik in het HB4+ -veld. De Lichte Damesch maakt het erg spannend in het DG2X-veld, waar ze enkel een halve lengte toegaven op Gyas. De dames toonden daarmee aan ook heel sterk mee te komen in het zware veld en deden weer goede ervaring op voor de volgende Development stop. In navolging van de Lichte vier-zonder schoot de Zware vier-zonder ook uit de start met eerst Proteus op de hielen, maar vanachter uit het veld kwam een boot Vidraten op zetten. In de eindsprint kwamen de Brabanders nog vervaarlijk dichtbij maar de avances werden gepareerd en de mannen, wiens haar langzaam weer terug groeit na hun beginnelingen blik op de Varsity, trokken met trotse coaches aan de kant een mooi blik in een tijd van 7.05,82. Het scheelde uiteindelijk iets meer dan drie tiende. Als kers op de taart van het weekend stapten een van de Lichte vier-zonders in de vier-met en trokken zij blik in een tijd van 7.48,80. Hiermee verloren Lars den Haan en Hanne Gielliet hun beginnelingen status!

Terugkijkend op de weekenden tellen we zes mooie blikken over twee winderige en zonnige wedstrijden. Het is mooi om te zien hoe de ploegen zich racend ontwikkelen en steeds maar weer stappen maken. De volgende wedstrijd op de kalender is de ARB (3 & 4 juni) op de Bosbaan om vervolgens weer terug te keren naar de WAB voor de Northwave Regatta een week later op 10 & 11 juni. We zien u graag allen daar!