Foto: Coen Eggenkamp

Nabeschouwing ARB Bosbaanwedstrijden

Het was afgelopen weekeinde weer tijd voor de Bosbaan met dit keer de organisatie bij de Amsterdamse Roeibond. Klassement voor de eerstejaars en veelal projectboten voor de middengroepen en ouderejaars, deels ook ter voorbereiding van internationale projecten zoals Henley Women’s/Royal Regatta en de Universiade. Een noord-noordwesten wind, dus voordeel in de lage banen, waardoor er in één niet werd gevaren. Op de zaterdagochtend beten echter de skiffeurs het spits af en verzekerden Edward den Beer Poortugael, Sjoerd van Loon en Daan van Brussel zich van een plek in de A-finale van het HG-b1X-veld. Bij de Damesch wist Isis Meruma in haar eerste 2k-wedstrijd in de skiff een plek in de A-finale veilig te stellen. Alle eerstejaars ploegen moesten daarna genoegen nemen met een plek in de B-finale. 

In de middag trok de wind nog wat aan, wat de omstandigheden voor baan twee en zeven nog verder uit elkaar legde. In de heren gevorderde-b skiff finale met drie donkerblauwe boten trok Edward daarin aan het langste eind met een strak gevaren race en ging hij beginneling-af, al had hij reeds ervaringspunten van het EK en WK onder-19. Door de treinstoring van zondagavond rondom Amsterdam is de knipbeurt op ‘t Wed nog niet voltrokken, maar deze zal aankomende week worden ingehaald. Na een sterke start waar Isis op de vijfhonderd meter eerste lag, diende ze in het tweede deel van de race toch twee concurrenten voor zich te dulden, maar was haar eerste wedstrijd in de skiff zeker noemenswaardig. Later op de middag bundelden het Triton Lichte Damesch Roeiteam (TLDRT) haar krachten met de Development dubbel en de skiffs en lagen zij in de dubbel-vier aan de start. In minder dan twee weken tijd zal deze combinatie ook aan de start liggen van de Chairman’s Trophy op de Henley Women’s Regatta.  In de vier waren zij wederom succesvol in een tijd van 07.32,27 en werden zowel het Tritonlied als het Dameschlied weer ingezet aan het erevlot. Eline in ‘t Velt werd daarbij ook overgangs en verloor daarmee haar mouwen. Een boot die twee weken later aanstalten zal maken op dan wel Berks of Bucks is de vier-met van Ouderejaars Zwaar (OJZ) in de Prince Albert Challenge Cup. Zaterdag blikten zij na een goede race in een tijd van 06.55,09 in het HE4+-veld. 

Zondag nam de zon nog iets toe in kracht en werd het Donkerblauw vertegenwoordigd in de grote nummers en een enkeling in de skiff. De OJZ vier-met van gisteren stapten over naar de 8+ en namen daar de Development vier-zonder van Middengroep Zwaar (MGZ) mee aan boord. In een spannende voorwedstrijd met Nereus, de Hoop en de combi van Aegir/de Hoop met aan boord Hidde van de Beek wist de 8+ zich te verzekeren van een plek in de A-finale. Daarna lag de de LHB1x-veld aan de start met Cas van den Bergh in baan zes. Na een paso doble van 1750m met de skiffeur van die Leythe, die in de eindsprint werd ingewisseld voor de skiffeur van Okeanos wist Cas aan het langste eind te trekken en werd hij op knappe en verdiende wijze beginneling-af in de skiff. Kort daarna trad Anna Leerink aan met de vier-zonder die naar de Universiade in combinatie met Nereus, Skadi en Proteus gaat en trokken zij na een steady race blik in een tijd van 07.32,76. Jordi de Leeuw combineerde daarna met zijn oude vriend uit Eindhoven in de de lichte heren beginnelingen dubbel en trok daar blik, waarmee hij, na in het boordroeien overgangs te zijn, beginneling-af ging in het scullen. In de directe HE4X A-finale lagen zowel de Universiade-combi met zowel Max Gompel en Brian Poll aan boord als de dubbel-vier van MGZ en OJZ aan de start. Na een spannende eerste kilometer, trok de Universiade-vier in de tweede kilometer los van het veld en trokken zij blik in een tijd van 06.14,30. De Middengroep/Ouderejaars Zware 8+ voeren een goede race en haalden in hun eindsprint nog de 8+ van de Hoop in, maar moesten over twee kilometer toch genoegen nemen met een tweede plek. Als weekeinde afsluiter voeren Eerstejaars Zwaar en Lichte Damesch verdienstelijk mee in hun veld met een derde en tweede plek in de A-finale en zetten ze daarmee een mooie toon voor de laatste maand van het seizoen. 

We kijken terug op een mooi weekeinde met spannende races en maar liefst zeven (combi) blikken! Volgende week reizen we weer af naar de Willem-Alexander Baan voor de Regatta van onze hoofdsponsor Northwave, tevens het Nederlands Kampioenschap voor grote nummers. We zien u allen graag daar!