Nabeschouwing Northwave Regatta/NK Groot, Henley Women’s Regatta & World Cup II Varese

Northwave Regatta

De kortebaan trein dendert door en op 10 en 11 juni werd de Willem-Alexander Baan door hoofdsponsor Northwave Cyber Security omgetoverd tot de Northwave Regatta. Eerstejaars Klassement, Development Klassement en het NK Groot. Al om al veel ploegen en mooie races op het programma. Extra factor: een bloedstollende hitte van boven de dertig graden die de Lagaaiers hun witte hoofdbanden weer deed omdoen. Goed insmeren en drinken geblazen dus.

Het spits werd afgebeten door de HDev2X, waarin Sam Meijdam een verdienstelijk rentrée maakte na langdurig blessureleed en met zijn bootgenoot Hooper Kelly-Smith een plek behaalde voor de A-finale. Ook de Lichte mannen in zowel de dubbel als de vier en de Lichte Damesch dubbel stelden hun plek voor de middag veilig. Bij de eerstejaars ploegen liep het over de breedte ook goed op de zaterdagochtend en wisten Eerstejaars Licht, Zwaar en Lichte Damesch de A-finale te bereiken. ‘s Middags wist het Triton Lichte Damesch RoeiTeam (TLDRT) wederom de snelste te zijn en won hiermee het Lichte Damesch Development Klassement met nog één wedstrijd te gaan op de Koninklijke Holland Beker (KHB). Een prachtig en meer dan verdiend resultaat na een seizoen keihard gewerkt te hebben en talloze consistente en sterke races te hebben gevaren! In de categorie NK Groot, gingen Max Gompel en Brian Poll de strijd aan met de rest van Licht Elite-roeiend Nederland en trokken zij na een spannende race met Joost van der Sluijs en Jurgen van den Hoorn aan het langste eind en werden zij Nederlands Kampioen in een tijd 06.39,88!

De zondag bracht een vol programma met veel klasserende wedstrijden, waar er maar liefst 19 A-finales werden gevaren in de middag. Een bittere bijsmaak die daarbij echter wel aan vast hangt, komt uit het feit dat er 16 podiumplekken werden gevaren, waarvan slechts tweemaal blik. Het waren Rianne Prins en Lis Verouden in de DG2X en opnieuw Max en Brian, gecombineerd met hun concullega’s Maxim den Boogert (Dudok van Heel) en Niels van Vliet (Laga) die winst behaalden, waarbij de laatste ploeg (wederom) Nederlands Kampioen werd in de Lichte dubbel-vier. Brian Poll is daarmee in alle Lichte nummers (skiff, dubbel en dubbel-vier) Nederlands Kampioen! Een prestatie waar we enorm trots op zijn.

Henley Women’s Regatta

Na een reeds succesvol seizoen in het Development Klassement besloot het TLDRT de internationale wateren op te zoeken en de buitenlandse concurrentie te testen in Henley-on-Thames tijdens de Henley Women’s Regatta. Gesterkt door de jarenlange ervaring van Lisette Regelink werd de dubbel-vier, reeds gevaren op de ARB Bosbaanwedstrijden en Northwave Regatta, wederom van de plank gehaald om daarmee aan de start te verschijnen van de time-trial van de Chairman’s Trophy Cup op vrijdag 16 juni. Dat de boot daadwerkelijk aan de start is gekomen is mede mogelijk gemaakt door Guus Welter van Viking die zijn botentrailer ter beschikking stelde en Gerard, de vader van Bente, die de trailer samen met Bente naar Henley heeft gekregen. Doel voor de vrijdag: een van de zestien snelste tijden varen. Uitkomst: gelukt. De rest van de vrijdag kon gebruikt worden voor herstel en verkennen van de wijdse omgeving van Oxfordshire. De zaterdagmiddag bracht de eerste knock-out boord-aan-boord race in de vorm van de achtste finale. De tegenstander kwam in de vorm van Globe Rowing Club uit Londen. Verdict: twee lengtes.

De zondag brak aan en op het menu van de kwartfinale stond een Nederlands onderonsje met de algemene uit Amsterdam. Gelijk vanaf Temple Island namen de dames initiatief en konden ze de gehele race reageren op de dames van Skøll. Uiteindelijk werd het pleit met bijna twee lengtes beslecht. Anders dan de eerdere dagen was dat, indien iedere keer succesvol, er drie races konden worden gevaren. De halve finale stond daardoor nog geen 3 uur later op het programma. Tegenstander: een combi van Agecroft RC. Van het eiland weg was er nog contact maar na het quarter mile teken liepen de dames van het TLDRT gestaag weg om uiteindelijk met twee lengtes te zien. 15:55 uur lokale tijd de ontknoping tegen Bath University. Beide ploegen vlogen uit de start waar Triton bijna in de ballenlijn terechtkwam, maar er kon op tijd worden gecorrigeerd. Daarna was het de beurt aan Bath om de kant op te zoeken, waarbij zij wel contact maken en stil lagen in de booms. Al was het zonde van de race en konden de Triton dames hun eigen tempo varen richting de finish met als eindstation winst in de Chairman’s Trophy Cup! Het is mooi om te zien hoe het TLDRT ook haar lijn van succes voort weet te zetten op de internationale wateren.

World Cup II

Parallel aan de Henley Women’s Regatta vond ook de tweede Wereldbeker van dit jaar plaats in Varese, Italië. Twee Donkerblauwe ploegen maakten hun aantreden in de vorm van enerzijds de Lichte mannen vier-zonder in dezelfde combinatie die een week eerder op de Northwave Regatta het Nederlands Kampioenschap veiligstelde en anderzijds de twee-zonder van Pieter van Veen en Eli Brouwer die op het NK Klein Nederlands Kampioen werden in hetzelfde nummer. Op vrijdagochtend wist de twee-zonder een directe plek in de halve finale te behalen door een na een sterke race de Duitse twee van Jannik Metzger en Julius Christ op 10,7 seconden achter zich te laten. De dubbel-vier pakte in hun race for lanes een tweede plek, waarbij alle drie de ploegen binnen 3,5 seconden van elkaar lagen, wat een spannende finale beloofde.

Op zaterdag trof de twee-zonder de ijzersterke, wellicht zelfs favoriete, Engelse twee van Oliver Wynne-Griffith en Thomas George. De Engelsen schoven na vijfhonderd meter dan ook los van het veld, maar behielden één naaste belager; de boot van Pieter en Eli. Laatstgenoemden waren voor de gelegenheid niet gehuld in het vertrouwde donkerblauw, maar in het oranje-wit-donkerblauw van de Bond. Enfin, toch nog een tint donkerblauw. Terug naar de race, waar de Engelsen na vijftienhonderd meter een versnelling terugschakelden om hun krachten te sparen maar de Kroatische broers Loncaric en de Amerikanen Andrew Gaard en Oliver Bub versnelden juist door, waardoor de Tritonezen gedwongen werden om aan te blijven tot en met de finish. Resultaat: een mooie tweede plek in een tijd van 06.23,58, waarmee ze hun plaats in de A-finale zeker stelden. De vier-zonder trok in hun finale net aan het kortste eind, waarbij de verschillen wederom nipt waren (4,6 seconden) tussen de drie ploegen.

Op zondag stond om 11:08 uur de A-finale voor de twee-zonder op het programma. Een pittig affiche met Australië, Zwitserland, Groot-Brittannië, Kroatië en de Verenigde Staten. Vanuit de start namen de Britten, naar verwachting, gelijk het voortouw. Pieter en Eli kende een iets moeizamer start dan in de eerdere races. In de tweede vijfhonderd vonden zij echter de aansluiting met het veld weer, waarbij ze stuivertje wisselde met Kroatische Loncaric broers. Uiteindelijk trokken ze daarbij net met een paar tiende aan het kortste eind. Desalniettemin hebben beide heren dit weekend een prestatie van formaat geleverd op het internationale toneel en zijn we daar als Triton ontzettend trots op.

Aankomend weekeinde (23 & 24 juni) staat de Koninklijke Holland Beker op de Bosbaan op het programma. We zien u allen graag daar!

Foto door: Quinten de Cocq