Overlijden Erelid H.J.G. Leerink

Wij hebben als Triton helaas afscheid moeten nemen van ons erelid H.J.G. Leerink.

Misschien onder de huidige generatie vooral bekend als een naam op een boot, zijn er enkele mooie hoofdstukken in de geschiedenis van Triton die rond Leerink draaien.

Leerink roeide in 1958 de Oude Vier, waar zijn inzet als roeier niet resulteerde in het felbegeerde gouden Varsity blik, besloot Leerink zich veelvuldig en revolutionair in te zetten voor de vereniging.

De opvatting heerste namelijk dat het uitblijven van de Varsity-winst lag aan de heersende trainingsmethodiek en -mentaliteit op Triton. Er vormde zich een “paleisrevolutie” rond de Jonge Vier van 1957 met Leerink, die van mening waren dat het bestuur de nadruk te veel legde op het studentikoze van het roeien: “We moeten de ploegen niet zo samenstellen als op de Sociëteit gebruikelijk zou zijn”. Na lang vergaderen trad het bestuur af. En nam Leerink plaats in het nieuwe bestuur als Commissaris van Werkende Leeden I.

Succes bleef niet lang uit, de Varsity werd in 1964 met coaches Leerink en Van Wimersma Greidanus gewonnen. En de jaren ‘60 waren gouden tijden voor Triton.

Gerard Leerink is 1 november op 85-jarige leeftijd overleden te Nijkerk. Onze condoleances aan alle familie en vrienden. We bedanken Gerard Leerink voor alles wat hij voor Triton heeft betekend.