Foto: Leo de Keizer

Nabeschouwing Raceroei Regatta

In het laatste weekend van april vonden de Raceroei Regatta & Laga Lustrumwedstrijden plaats op de Willem-Alexanderbaan te Zevenhuizen. Op deze wedstrijd werden deze editie geen Eerstejaarsklassementen verroeid, maar enkel Developmentklassementen en klasserende velden van Beginner tot Elite. Dat maakte dat er relatief weinig eerstejaars aan de start verschenen, maar maakte het niet een minder mooi weekend.

Waar de dag zaterdag rustig en met spiegelglad water begon, was er tegen de tijd dat de finales verroeid gingen worden een vrij stevig windje opgestoken. Dit maakte dat er enig voordeel ontstond op de lagere banen, en veelbelovende voorwedstrijden niet altijd tot de gewenste resultaten in de finales leidden. De Eerstejaars Lichte Damesch openden de finale middag in elk geval wel met een prachtig resultaat: in het LDB4* veld behaalden zij met geruime afstand de eerste plek en werden zij beginnelingen-af, een onvergetelijke prestatie en ervaring! De middengroep skiffeurs Wieke Leenhouts en Hooper Kelly-Smith wisten ook een plek in de A-finale te bemachtigen. Hier eindigde ze respectievelijk op een 8e en 5e plaats. Zowel de HB4+ als de DB8+ zetten op de zaterdag in de A-finale hun beste prestaties van het seizoen neer; EjD wordt tweede, en MGZ wordt hier derde. Ook wist Max Gompel in combinatie met Stefan Slagter (Gyas) tweede in het Nederlands Studenten Kampioenschap in de HE2x te worden. De lichte combi is de snelste Nederlandse ploeg op het water, maar weten helaas de overzeese kracht van Indonesië niet achter zich te laten. 

Daarnaast werden er nog een aantal punten gesprokkeld in de finales van de Developmentvelden. Wouter de Boer moet het zonder compaan Jacco Broeren doen en start in een combinatie met Tjalling Veldhuis (Aegir) in het LHDev2x veld. Hier worden zij, ondanks de weinige gemaakte meters samen, vierde. Sinie en Lisette eindigen op een zesde plek in de A-finale, op de voet gevolgd door de tweedejaars Lichte Damesch Kike en Phine. Door materiaal pech kunnen Isis en Esmay niet van start gaan in het DDev2x veld. 

Zondag begon spiegelglad en eindigde dat ook, voor de WAB was het een ongekend mooie dag. Dat was gelukkig niet het enige resultaat: er werd ook deze dag twee keer geblikt. Het eerste blik van de dag was voor Kike Wolters en Phine Hazelbag in de LDB2x. Het was een werkelijk waar zinderende race waar het verschil met Proteus-Eretes van begin tot einde minimaal was. In de laatste 10 halen leek het er op dat de Delftse dames het beste van het argument hadden, tot Kike en Phine de eindsprint inzetten. Ook de andere Triton Lichte Damesch doen het goed op de zondag. Wieke wordt tweede in het LDB1x veld, Lisette Regelink wordt zesde in het LDE1x veld. Wouter de Boer laat zien dat hij ook goed tot zijn recht komt in een skiff, en wordt vierde in het LHB1x veld. Julia van Leeuwen stapt met een Nereïd in de 2x, en wordt vierde in de A-finale. De Damesch Vier heeft na de Varsity klaarblijkelijk nog geen genoeg van de 4- en van elkaar, en starten in het DG4- veld. Hier worden zij zesde. De zware development 4- had zaterdag wat stuur problemen, maar heeft dit zondag klaarblijkelijk beter onder de knie. In het HGb4- veld worden zij zesde. Sinie van der Ben grijpt in combinatie met Thêta net naast het blik, en wordt tweede in het LDG2x veld. Als een van de weinige eerstejaars ploegen start EjL ook op de zondag van de Raceroei. Hier worden zij derde in de A-finale. 

Het tweede blik werd getrokken in één van de laatste races van de dag, die tevens deel uitmaakte van de Laga Lustrumwedstrijden: de HE8+. De mannen van Oud-Zwaar kwamen als eerste uit de start met Nereus nog vlak achter zich, maar bouwden hun voorsprong gestaag uit en finishten uiteindelijk met een ruime bootlengte voorsprong. Het gouden Laga Lustrumblik was daarmee voor hen. Bovendien werden Hidde van de Beek, Timo van Eijden en Casper van der Steen met deze overwinning op zak overgangs en mogen zij vanaf nu mouwloos verdere overwinningen binnenslepen.