Foto: Jeroen Doelman

Damen Raceroei Regatta/NK Groot

In het weekend van 15 en 16 juni vertrok de wedstrijdsectie naar de Willem-Alexanderbaan om de Damen Raceroei Regatta te varen. Het was een zonnig weekend, waarop erg goed gepresteerd is!

Ouderejaars

Lichte Dames

Bij de Ouderejaars Lichte Dames draaide het dit weekend om Femke van de Vliet en Anna Verkuil, die in aanloop naar internationale projecten in combinaties uitkwamen.

Op zaterdag startte Femke in combinatie met Iris Hochstenbach (Gyas), de partner met wie ze ook naar het WK onder 23 zal gaan deze zomer, het NK-veld in de 2x. In de race for lanes zieten zij al zien de snelsten te zijn en in de finale bemachtigden zij met overmacht de Nederlandse titel! Ze bereikte hiermee ook nog eens haar overgangsstatus.

Femke van de Vliet met NK-medaille verliest haar mouwen, foto: Anish Bhatoe

Anna Verkuil besloot deze dag niet in te wegen en in het DE4x-veld te starten samen met Mette Beugelsdijk (Willem III), Yumiko van Diest en Marike Veldhuis (beiden Nereus). In dit veld deden onder andere nog twee van de KNRB mee. In de A-finale werden ze vierde.

De volgende dag stapte Anna wederom in de DE4x in dezelfde combinatie. De tegenstand was grotendeels hetzelfde, maar een extra KNRB-combinatie deed mee. Uiteindelijk werden ze weer 4e in de A-finale, voor een boot van Skøll die op zaterdag nog van ze had gewonnen. Femke roeide vandaag in het LDE1x-veld. De voorwedstrijd won ze met gemak, maar pas in de finale kwam ze haar grootste tegenstand tegen in Susan Duncan van Proteus-Eretes. Na een ontzettend spannende race tegen deze Britse skiffeuse, werd ze nipt tweede. Het verschil op de eindstreep bedroeg slechts 0,32 sec.

Dames

De ouderejaars dames van Triton kwamen slechts op zondag in actie. Eva Simkens en Monica Lanz startten beiden in het DE8+-veld, dat om het Nederlands Kampioenschap ging.

Eva startte in combinatie met Nereus en Monica in de KNRB acht. Het veld was verder onder andere gevuld met de SB-acht, een acht met subtoproeiers en een ervaren Okeanos/Willem III-combinatie. De acht van Nereus, waarin Eva startte, kwam goed mee en lag op een stabiele 5e plek, slechts een bootlengte achter de Okeanos/Willem III-combinatie. Helaas kwam er een snoek, waardoor ze terugzakten in het veld. Door snel op te pakken behielden ze de 5e plaats op een halve seconde.

De acht waarin Monica startte had een atypische voorbereiding. Ze hadden door een periode vrij en een fietsstage twee weken niet geroeid. Ondanks dat, lagen ze zoals verwacht na de eerste 500m al voor op de rest van het veld en gaven ze dit niet meer weg. Hiermee werden ze Nederlands kampioen!

Monica Lanz aan het erevlot met haar NK-medaille, foto: Jeroen Doelman

Lichte heren

Bij ouderejaars licht waren er ook veel combinaties op de Damen. Op zaterdag kwamen maar liefst drie boten met Tritonroeiers uit in het LHE2x-veld, wat het NK was. Het was een ontzettend spannende finale, waarbij alle boten op de eerste 500m binnen een seconde doorkwamen! De combinatie met Ben van Brussel en Leander Geschiere (Skadi) lag toen op kop. Al snel bleek dat Mathijs Oggel (Okeanos) en Lay de Jong over meer inhoud beschikten en namen zij de leiding over. Deze positie wisten zij vast te houden tot de finish, wat hen een NK-titel heeft opgeleverd! Daarnaast was dit ook het achtste scullblik van Lay, waardoor hij zijn SA-status bereikte en zetten ze een nieuw Triton-combinatie record! Stijn Kanters in combinatie met Vincent Goris (Orca) werd derde.

Lay de Jong viert zijn overwinning, NK-titel en SA-status met champagne, foto: Anish Bhatoe

Op zondag kwamen alle bovengenoemde heren weer in actie. Ben van Brussel wederom in de 2x met Leander Geschiere (Skadi), maar dit keer in het LHG2x-veld. Het was een ontzettend spannende race en Okeanos bood de meeste tegenstand. Uiteindelijk werd de eindsprint ingezet en daar lieten Ben en Leander zien over meer vermogen te beschikken en kwamen ze 0,42 sec sneller over de finish! Gefeliciteerd met deze mooie overwinning!

Ben van Brussel zing het verenigingslied na de winst, foto: Jeroen Doelman

De overige dubbel twee’s die op zaterdag in actie waren gekomen, stapten vandaag bij elkaar in de 4x voor het NK. De heren lieten in de race for lanes al zien de snelste boot te zijn en ook in de finale wonnen zij met overmacht. Dit leverde hen een NK-titel op in de LHE4x en voor Lay de Jong was dit zelfs zijn tweede! Na de overwinning stapten zij snel weer in voor een race in een combinatie acht. Melle le Fevre stapte hierbij ook in. Ondanks de snelle eindsprint, lukte het hen niet om de Nereus/Skøll/Willem III combinatie te verslaan. In dezelfde race deden ook Ellen Bijkerk en Malte Stuhlmacher mee. Ellen stuurde de Proteus/Gyas acht en Malte viel in bij de Orca-combinatie. Zij werden respectievelijk 3e en 6e.

Stijn Kanters en Lay de Jong na de winst van het LHE4x-veld (NK), foto: Jeroen Doelman

Zwaar

Op zaterdag was HE2x het NK en deed Harold Langen mee samen met Vincent Klaassens (Proteus-Eretes). Tijdens deze race moesten ze het onder andere opnemen tegen een Thèta/Skøll-combinatie, die een week later naar de World Cup zou gaan en toch een maatje te groot voor ze was. Ze eindigden 3e. Op zondag was het veld anders en eindigden ze op een tweede plaats achter Njord. Thomas van Olderen deed ook mee in combinatie met Jelmer Bennema (Viking). Zij haalden helaas de finale niet.

Een combinatie van middengroep en ouderejaars zwaar is op zondag ook in de acht gestapt om mee te doen in het HE8+-veld. Helaas kwamen ze de voorwedstrijd niet door, maar in de B-finale hebben ze wel vooraan gevaren.

Middengroepen

Lichte dames

Middengroep lichte dames is dit weekend vooral gaan skiffen. Agnès Lanooy, Merel Kraak en Fieke Verhaaf hebben het LDG1x-veld gestart op zaterdag. Merel en Fieke haalden de A-finale, waar ze respectievelijk achtste en derde werden.

Op zondag was het de beurt aan Emma om te laten zien wat ze waard was in het LDB1x-veld, nadat ze vrijdag op de sprint al had tweede was geworden. Het was een spannende race en het resulteerde in een derde plek, vlak achter de nummer twee. In de LDE1x deed Merel Kraak ook mee. Zij had helaas niet genoeg snelheid om de finale te halen. Fieke Verhaaf en Inez den Hond combineerden deze dag met Nereus in de LDE4x. Ze bleken erg aan de boot van Skadi gewaagd en beslisten de strijd in de laatste 500m door nog even het puntje ervoor te drukken en op een derde plek te eindigen in het NK-veld.

Dames

Van middengroep dames deden dit weekend slechts drie roeisters mee. Mieke van Heeringen en Rianne Prins startten in de 2-. Op vrijdag werden ze derde in de DG2-. Zaterdag over 2km in de DE2- bleek het veld toch te sterk en waren ze de hekkensluiters, ondanks een prima race.

Sabien van Vliet startte in combinatie met Phocas en wist hiermee op zondag in de DG4+ naar een overtuigende overwinning te roeien! Gefeliciteerd!

Sabien van Vliet en de dames van Phocas laten hun stuurtje te water, foto: Eline van Marle

Lichte Heren

Op zaterdag startte Victor de Vos in combinatie met Viking, vanwege een blessure van Olivier Deen. Deze nieuwe combinatie roeide in het LHDev2x-veld, maar had helaas niet genoeg snelheid voor een finaleplaats. De vierzonder ging weer voor de punten in het LHDev4-veld. Na een mooie 2e plaats in de voorwedstrijd, werden ze in de finale 5e en hebben ze 5 punten binnengehaald.

Op zondag stapten zowel Victor de Vos als Joshua Zacharioudakis in de skiff om in het LHB1x-veld te starten. Zij hebben nog weinig ervaring in deze boot en voor Joshua bleef het bij een voorwedstrijd. Victor voer in de B-finale naar een vierde plek. De vierzonder startte in het LHGb4-veld, die ze op de ARB nog wisten te winnen. De race was ontzettend spannend! Ze lagen lang tweede en in de eindsprint kwamen ze heel snel dichterbij. Helaas kwamen ze 0,34 seconden te kort voor de winst. Het belooft wel weer een mooie wedstrijd te worden op de Slot!

Zwaar

De zaterdag was een mooie dag voor middengroep zwaar. Casper van der Steen en Jaap Schenck roeiden een ijzersterke race in het HDev2x-veld. Ze lieten zien over veel inhoud te beschikken en kropen langzaam door het veld naar voren. Ze waren op de eindstreep maar 0,93 sec verwijderd van de winst en hebben met hun tweede plaats 8 punten mee naar Utrecht genomen. De vier zonder met Jasper Joordens (Die Leythe) als invaller was ook goed op stoom. Na een strakke voorwedstrijd die ze overtuigend wonnen, kwamen ze in de finale ook al snel op een eerste positie te liggen. Dit gaven ze niet meer weg en daarmee wonnen ze! Heel knap gedaan!

Middengroep zwaar aan het erevlot, foto: Anish Bhatoe

Op zondag deden Casper en Jaap mee in hetzelfde veld als Harold Langen, namelijk het HE2x-veld. Zij wisten een sterke voorwedstrijd te varen en in het moelijke veld een finaleplaats te bemachtigen! Hier werden ze uiteindelijk vierde, voor een boot van Vidar die in de voorwedstrijd nog sneller was. De vierzonder had vandaag alleen finale en moest tegen twee sterke boten met veel ervaring. Het lukte ze niet om aansluiting te vinden bij deze boten nadat ze dag ervoor zo hard gestreden hadden.

Eerstejaars

Lichte dames

Eerstejaars lichte dames ging zoals gebruikelijk weer van start in de LDEj4*. Zij hebben vanwege vermoeidheid een andere voorbereiding getroffen op deze wedstrijd dan normaal. De voorwedstrijd kwamen ze netjes door met een tweede plaats. In de finale presteerden ze toch wat minder dan we van deze ploeg gewend zijn. Ze eindigden zesde en behielden hiermee wel de stabiele positie in de top 3 van het klassement.

Op zondag ging Sinie van der Ben nogmaals de baan over in de LDGb2x. Het bleek toch te hoog gegrepen om vooraan in dit veld mee te varen en helaas hebben ze de finale niet gehaald.

Dames

Ook bij de dames uit de acht ging het dit weekend minder dan verwacht na een aantal goede trainingen in Vianen. Op zaterdag werden ze derde in de B-finale voor het klassement. De volgende dag was het helaas ook niet genoeg voor het beginnerveld. Ze eindigden hier op de vierde plek. Femke de Koe roeide dit weekend in een combinatie vier met. Het combineren viel op zaterdag niet mee en helaas mochten ze alleen de voorwedstrijd varen. De zondag ging alweer een stuk beter en hier werden ze vierde in het gevorderden veld, wat geen slechte prestatie is voor een eerstejaars boot!

Lichte heren

Nadat al meerdere Tritonploegen het erg spannend wisten te maken tijdens races, deed eerstejaars licht er nog een schepje bovenop. In de finale van het LHEj8+-veld roeiden ze een hele strakke race, nek aan nek met Gyas. Vlak voor de finish kwam ook Skadi erg dichtbij. Uiteindelijk werd Triton tweede op slechts 0,35 seconden! Dit belooft veel goeds voor volgende wedstrijd! Op zondag in het LHB8+veld waren de jongens gebrand om te winnen. Helaas deed ook de winnaar van de dag ervoor nog mee en won wederom. De Tritonploeg moest het doen met een vierde plek. De overige jongens startten in de 4+ en werden vierde in de A-finale van het LHEj4+veld.

Zwaar

Eerstejaars zwaar liet op zaterdag al zien dat ze kracht in de benen hadden. In een sterk klassementsveld roeiden ze naar een vierde plaats. Jochem roeide in de B-finale in combinatie met Orca. Op zondag was het tijd voor zwaar om in het beginnerveld te laten zien dat ze deze klasse ontstegen zijn. In een directe finale hielden zij de hoofden koel en kwamen eerste te liggen. Vervolgens bouwden ze de voorsprong ruim uit en wonnen ze het veld in een tijd van 5:54,87! Hiermee verloren ze niet alleen de beginnerstatus, maar roeiden ze ook een nieuw zwaar record voor Triton!

Eerstejaars zwaar vlak na de overwinning, foto: Jeroen Doelman

Al met al kan worden teruggekeken op een goed weekend voor Triton met 4 Nederlandse titels en acht overwinningen in totaal. Dit zorgde niet alleen voor veel vreugde op het water, maar ook langs de kant.

Vreugde bij de coaches van middengroep zwaar, foto: Anish Bhatoe